Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Då åldras vi extra snabbt – två åldrar utmärker sig

17 mar, 2025
author Madelene  Karlsson
Madelene Karlsson
Två kvinnor håller om varandra
Åldern är bara en siffra, eller? Nu har forskarna kommit fram till att det finns två åldrar då vi åldras snabbare. Och det är nog inte en ålder alla hade gissat på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Min hälsa #12 – Förändras personligheten med åldern?Brand logo
Min hälsa #12 – Förändras personligheten med åldern?

Det är känt att människan blir äldre och därmed lever längre. Och med åldern kommer också en del krämpor, som ont i rygg och knän. Det klassiska uttrycket "Man är inte 20 längre" är inte för intet. Nu har forskare kommit fram till att åldrandet inte är en linjär process. Det finns nämligen vissa åldrar då det sker ett rätt så dramatiskt åldrande. Och det är särskilt två åldrar som utmärker sig, något som New York Times skriver om.

Blir svårare att förbränna alkohol

En studie från Stanford, spårade molekylära förändringar från blodprover från 108 personer i åldrarna 25-75 år. Genom att jämföra proverna, kom de fram till att människor tenderade att åldras snabbare vid 44 års ålder. Och sen igen vid 60 år. Detta beror bland annat på att muskelmassan blir sämre i den här åldern.

Annons

Det förklarar också varför det blir allt svårare att förbränna alkohol från och med 40-års åldern. Och varför man i 60-års åldern är mer benägen att bli sjuk, enligt Michael Snyder, professor i genetik vid Stanford Medicine och studiemedförfattare.

Förändringar i medelåldern

Resultaten i studien kan ge mer insikt i hur det fungerade med kroppsliga förändringar i medelåldern, som att bromsa ämnesomsättningen.

– I praktiken kan det innebära att människor kan bli mer målinriktade när det gäller att hantera sin hälsa, med fokus på specifika förändringar och tillstånd i samband med deras speciella ålder, säger Aditi Gurkar, biträdande professor i medicin vid University of Pittsburghs Aging Institute, till New York Times.

Foto: TT/Shutterstock

Annons