Därför är det bra att basta – så får du extra hälsoboost
I “Bara bada bastu” sjunger barndomsvännerna från finländska Österbotten om att bastubad är bra för både kropp och själ, men vad säger vetenskapen? Enligt hematologen Hans Hägglund, som skrivit "Bastuboken" (Ekerlids förlag), finns det flera studier som stödjer den uppfattningen. Framför allt när det kommer till den fysiska hälsan.
Flera positiva effekter
När vi sätter oss i en varm bastu sker flera fysiologiska förändringar i kroppen. Eftersom den vill behålla den normala kroppstemperaturen runt 37,5 grader aktiveras bland annat miljontals svettkörtlar, vilket gör att vi börjar svettas. Samtidigt ökar hjärtfrekvensen och blodkärlen vidgas, vilket gör att kroppen kan göra sig av med värme snabbare. Dessutom stimuleras hormon- och nervsystem. Detta gör i sin tur att vårt blodtryck sänks, vi få färre blodfetter och fler tillväxthormon, förklarar läkaren.
– De som badar bastu regelbundet, de verkar ha mindre risk för att dö i hjärt-kärlsjukdom, de har mindre risk för att få stroke, de har mindre risk för att få demens, de har lägre risk för att få olika lungsjukdomar, men även propp-sjukdomar, säger han.
Ger extra effekt efter träning
Själv försöker han basta tre till fyra gånger i veckan, framför allt efter träning då det kan ge en extra hälsoboost.
– Jag tycker att det är väldigt skönt att kombinera både konditionsträning och styrketräning med bastubad. Och det finns det faktiskt studier nu som visar att det är extra bra, säger han.
Han refererar till en studie där personer som bastade efter konditionsträning fick lite bättre kondition och lägre blodtryck samt blodfetter än de som enbart tränade. En annan studie visade att personer som använde lokal värme över muskulaturen efter styrketräning blev lite starkare och fick lite större muskler än de som endast tränade.
Läkaren ser så många fördelar med bastubad att han menar att det skulle kunna skrivas ut på recept, precis som fysisk aktivitet.
– Bastubad påminner väldigt mycket om effekterna av fysisk aktivitet, säger han.
Han betonar att goda levnadsvanor kan förhindra upp till 80-90 procent av hjärt-kärlsjukdomar, stroke och diabetes. Trots det pratas det inte så mycket om hälsoeffekter av gemenskap, vistelse i naturen och bastubad.
– När man nu börjar få mer och mer kunskap om effekterna av bastubad så skulle det vara ett enkelt, effektivt och billigt sätt att förbättra folkhälsan om man kunde skriva ut det på recept. Det ingår ju i friskvårdsbidraget.
Bra för avkoppling
Utöver de fysiska hälsoeffekterna kan bastun också vara en effektiv metod för avkoppling.
– På den mentala sidan så rapporterar många patienter minskad oro och ångest. Man har också sett effekt på depressiva symptom, säger läkaren.
När han jämförde omkring 600 bastubadare med 300 icke-bastubadare, som varit med i den så kallade Monica-studien som kartlägger riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar, såg han att de som bastade hade bättre mental och fysisk hälsa.
– De rapporterade högre energinivåer, mindre smärta och de ansåg sig till och med vara lyckligare än kontrollgruppen, säger han.
Men om det berodde på själva bastubadandet går inte att slå fast, eftersom bastubadare generellt tycks leva hälsosammare liv, påpekar han.
– I Monica-studien till exempel så var det fler som tränade, färre som rökte och de var något yngre (än kontrollgruppen, reds. anm).
Man ska inte heller underskatta den sociala aspekten av att basta, betonar Hans. Många känner dig ensamma idag och då kan bastun bidra till gemenskap.
– Det finns inte så många ställen där man bara träffas och pratar med andra människor som man knappt känner eller som man känner lite grann.
Då bör du inte basta
Trots alla fördelar bör vissa undvika bastubad helt. Personer med MS, som har svårare att reglera kroppstemperaturen, och de med blodsjukdomen Polycytemia vera, som kan drabbas av klåda av värme, bör inte basta. Dessutom ska personer som nyligen haft en hjärtinfarkt eller har en högriskgraviditet hålla sig undan av försiktighetsskäl, förklarar läkaren.
– Det finns också många råd, framförallt utomlands, om att man ska undvika bastubad om man har olika sjukdomar som hjärtsvikt eller högt blodtryck. Det stämmer inte. Det är tvärtom. Blodtrycket sjunker och de som har hjärtsvikt får en positiv effekt på hjärtfunktionen. Det funkar lite som läkemedel.
Däremot saknas vetenskapligt stöd för att bastubad skulle vara effektivt vid sjukdomar som cancer.
Foto: TT/Shutterstock, Privat