Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Därför behöver vi mörker också – så påverkas vi

15 dec, 2016
Att dagsljus är viktigt för oss vet de flesta. Men vi behöver mörker också. Vissa menar till och med att brist på mörker kan göra oss både sjuka och överviktiga.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Gatubelysning, reklamskyltar, ledlampor, läsplattor och blinkande displayer – vi utsätts ständigt för ljus som vi kanske inte ens tänker på. Mörker har blivit en bristvara och nu har forskare börjat intressera sig alltmer för hur ”ljusföroreningar” nattetid kan påverkar vårt biologiska system.

Bland annat misstänker man att för mycket ljus kan påverka såväl immunförsvar som muskelmassa och benstyrka. I studier har man sett att djur som utsätts för ljus dygnet runt utvecklar benskörhet och tappar muskelmassa. Deras immunförsvar är också ständigt aktivt, som om det bekämpade en infektion som inte finns.

En del forskare tror också att det kan vara det ljus som nattarbetare utsätts för som driver på sjukdomar som diabetes typ 2 och hjärtsjukdom.

Läs också: 5 sätt att hålla dig pigg i vintermörkret

– Vissa experter misstänker att ljusföroreningar inte är bra för vår hälsa, men vi vet ännu inte säkert om det är så eftersom de flesta studierna är gjorda på djur. Men det är en intressant fråga. Vi behöver ju mörker också, inte minst för att sova gott, säger professor Torbjörn Åkerstedt.

Annons

Klart är alltså att vi behöver växlingarna mellan mörker och ljus för sömnens skull. Och totalt mörker är ovanligt i dag:

– Ytterst få av oss som bor i städerna har upplevt riktigt mörker. Och ljus på natten stör sömnen.

Det i sin tur kan driva på övervikt – forskare har nämligen kunnat se en koppling mellan utomhusbelysning nära hemmet och övervikt. För precis som kroppen reagerar på ljus med att aktivera sina system, reagerar den tvärtom på mörker:

Kroppstemperaturen och blodtrycket sjunker medan mättnadshormonet ökar för att vi inte ska känna oss hungriga – allt detta för att vi ska komma till ro. För mycket ljus sent på kvällen stör helt enkelt kroppens naturliga rytm.

Läs också: En mörk natt förlänger livet

Skärmavbild 2016-12-15 kl. 12.18.15

Mörkläggning pågår! 6 tips mot ljusföroreningar

  • Bor du i stan och störs av gatubelysning? Testa riktiga mörkläggningsgardiner. Det finns även särskilda rullgardiner som stänger ute ljus extra effektivt.
  • En sovmask stänger också ute ljuset.
  • För att sova djupt behöver ditt sovrum vara riktigt mörkt. Det betyder att du inte ska kunna se din hand när du sträcker ut den framför dig. Gör du det är det för ljust.
  • Om du brukar gå och lägga dig vid 22 ska du dra ner på blått ljus redan från klockan 20. Det blåa ljuset, som finns i surfplattor, vissa ledlampor, datorer och mobiler, anses störa sömnen mest. Tänk på att dämpa övrig belysning också.
  • Behöver du använda mobil eller surfplatta på kvällen kan du ladda ner ett ”blåljusfilter”. Night Shift och Twilight är två appar som automatiskt dämpar det blåa ljuset på kvällen.
  • Undvik att tända den vanliga belysningen om du vaknar på natten och behöver gå upp. Investera i en nattlampa med rött ljus, som inte aktiverar hjärnan lika mycket som blått ljus.

    Källor: The Independent, Aktiv Träning m fl.

Svårt att sova? Knepen som ger bättre sömn

Läs också: Svårt att sova? Knepen som ger bättre sömn

sova
Annons