Det här avslöjar formen på rumpan om din hälsa
Precis som våra bröst har rumpan också en helt unik och egen form. Det finns ingen rätt eller del form – hur den ser ut styrs bland annat av hur vårt skelett och våra muskler är uppbyggda och ihopsatta med varandra. Höfternas och bäckenets storlek och placering spelar också en roll, likaså var på kroppen vi har en benägenhet att lagra fett. Formen kan också förändras på grund av hormoner och ålder.
De fyra vanligaste formerna på rumpor
Trots att alla rumpor ser olika ut delas de in i fyra, generella grupper. Inom varje grupp kan det finnas individuella olikheter och det är helt normalt. Här är de fyra olika grupperna som bland annat estetiska kirurger använder för att kategorisera rumpformer:
1. Fyrkanting
Den här typen av bakdel har ofta formen av bokstaven H. Den är vanlig hos personer med höga och mer framträdande höftben och en benägenhet att lagra fett kring midjan.
2. Rund
O-formad och utputande rumpa betyder att skelett, muskler och bäcken är proportionerligt ihopsatta. Man kan också ha lättare att lagra fett just på rumpan.
3. Hjärtformad
En A-formad bakdel är fylligare nertill men smalnar av högre upp. Den påminner om ett upp och nervänt hjärta och den här formen anses hänga samman med höga nivåer av det kvinnliga könshormonet östrogen. Därför är det också den rumpa som tenderar att tappa formen fortast med åren eftersom östrogenet sjunker då.
4. V-formad
En avsmalnade bak med skinkor som har tappat volymen är vanligare hos kvinnor som är något äldre. Detta eftersom fettet på rumpan ofta flyttar till andra delar av kroppen när östrogenet sjunker i klimakteriet. V-form är också vanligare hos kvinnor med breda axlar.
Då kan formen förändras
Hur vi lagrar fett på kroppen kan förändras på grund av hormonsvängningar, vilket är extra tydligt i puberteten och vid graviditet och amning, då man tillfälligt lagrar mer av sitt kroppsfett kring höfterna. Detta gör att även formen på bakdelen kan ändras.
Samma gäller efter klimakteriet när halten av östrogen sjunker. Det gör att vi lättare lagrar fett kring magen och det fett vi har på rumpan kan alltså förflytta sig till dit istället.
Med åren minskar också halterna av bland annat kollagen i huden. Det är ett kroppseget ämne som gör huden på rumpan fast och elastisk. Kollagenförlusten gör att huden inte orkar hålla rumpan uppe lika bra längre och den vandrar neråt.
Sjukdomarna som förändrar vår kroppsform
Att rumpan ändrar form kan också visa på att man håller på att utveckla typ 2- diabetes och så kallat metabolt syndrom, som är ett samlingsbegrepp för riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Man har då förhöjt blodsocker och rubbningar i blodfetterna. Båda tillstånden hänger samman med insulinresistens.
Forskning visar att både prediabetes och metabola sjukdomar gör att man lagrar sitt fett kring magen istället för runt höfter och rumpa. Ett symtom på metabolt syndrom är att rumpa och lår smalnar av samtidigt som man blir mer äppelformad runt magen. Baken blir då mer V- eller H-formad.
Källor: Healthline.com, Express.co.uk
Foto: TT
Läs mer:
Så ger en stor och fyllig bakdel din hjärna fördelar
Träningsexperten: Så får du kontakt med rumpan – och stärker den