Experterna: Många coronasjuka smittar inte
Experter har under pandemins gång försökt förutspå coronavirusets framfart och när toppar kan tänkas uppkomma, men många har haft fel i sina prognoser. Nu menar flera experter att svårigheterna med att förutspå viruset grundar sig i att alla coronasjuka inte är smittsamma.
– Det som kommer fram nu är att majoriteten av de som är smittade antagligen inte är smittsamma. Och det är jättesvårt att göra modeller för. När man gör modeller antar man att alla människor smittar i genomsnitt lika mycket, säger Johan Giesecke i SVT:s ”Morgonstudion”.
Så många smittas av någon i hushållet
Någon som håller med i det resonemanget är Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi. Hon menar att kunskapen är väletablerad bland experter. Enligt henne har man kunnat se att 80 procent av alla coronasjuka inte har smittat någon annan, medan resterande 20 procent har spridit smittan vidare.
– Det kan bero på två saker: Att inte alla människor utsöndrar de här perfekta virusdropparna som på ett perfekt sätt andas in av andra människor. Det andra är att det är på mottagarsidan, att yngre människor har en medfödd immunitet. Då kan man kanske ha så bra försvar att man motar den här infektionen innan det hinner bli en infektion, säger Agnes Wold till Expressen.
Men det finns också statistik som visar hur smittan sprider sig inom hushållet. Risken att bli smittad av någon man bor med är 20 procent samtidigt som risken av att smittas av en partner i samma hushållet ligger på 40 procent.
Så gör du när någon i hushållet är sjuk i covid-19
När en person i ditt hushåll är sjuk med snuva, hosta, feber eller andra symtom på covid-19, ska den som är sjuk isolera sig i hemmet. Om symtomen inte går över efter ett dygn ska personen även ta ett prov för att se om den har covid-19. Hur provtagningen ser ut kan skilja sig från region till region. För att se vad som gäller för dig går du in på sajten 1177.se.
Det här ska du tänka på om någon i hushållet har covid-19:
- Försöka hålla minst en armlängds avstånd till den som är sjuk.
- Om det är möjligt ska den som är sjuk isolera sig i ett eget rum.
- Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
- Tvätta alltid händerna före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök.
- Hosta och nys i armvecket eller i en pappersnäsduk. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna efter.
- Vara uppmärksam på om du själv får några symtom under hela inkubationstiden (2-14 dagar, vanligast 5 dagar).
Vad är en superspridare?
Enligt smittskyddsprofessorn Jan Albert kan orsaken till att vissa är smittsamma medan andra inte är det bero på en kombination mellan biologiska saker. Det kan till exempel handla om att virusmängden är olika hög hos olika personer vid olika tillfällen. Enligt honom finns det personer som är extra smittsamma – men också tillfällen som är särskilt smittsamma.
Personerna som är extra smittsamma kallas ofta för "superspridare" medan tillfällen som är extra smittsamma kallas "superspridar-events". Men vad innebär orden? Kortfattat är det en mycket smittsam person (superspridare) som under ett och samma tillfälle smittar ett flertal andra människor (superspridar-event).
Men enligt Jan Albert är varken superspridare eller superspridar-event något unikt för just covid-19.
– Tittar man på 100 personer, hur många de i genomsnitt smittat, får man R-värdet. Går man in på individer, så är det så att merparten inte smittat någon. Någon har smittat enstaka och några få har smittat många, säger Jan Albert och fortsätter:
– Jag tror att det mer handlar om hur mycket de personerna de facto bidrar till smittspridningen. Det är få som inte alls är smittsamma om de skulle hamna nära någon annan när virusnivåerna toppar. Men för många blir det aldrig så. Virusnivåerna varierar dessutom både mellan personer och över tid.
När är man som mest smittsam med covid-19?
Eftersom det kan vara svårt att avgöra vilken kategori man tillhör – om man är en person som smittar eller inte – kan det därför vara bra att på säkra sidan och följa regeringens restriktioner. Enligt forskning är man nämligen som mest smittsam de första fem dagarna av sjukdomen. Men man är också extra smittsam tidigt i infektionsutvecklingen – även när man inte har symtom. En ny studie har konstaterat att en smittsam coronasjuk kan sprida viruset vidare i upp till nio dagar.
– Sars-cov-2-viruset utsöndras från de övre luftvägarna i genomsnitt 17 dagar, men inga har kunnat upptäcka levande virus mer än nio dagar efter sjukdomsutbrott, säger Espen Rostrup Nakstad, biträdande hälsodirektör på norska Helsedirektoratet till Dagbladet.
Källa: Dagbladet, The Lancet, Expressen & Folkhälsomyndigheten Foto: TT
Läs mer:
Experter: Därför kan du smittas av corona flera gånger
Forskare: Därför ökar risken för att smittas av corona inomhus just nu