Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Få mer energi med expertens boostande knep

14 nov, 2024
David JP Phillips
Vissa signalsubstanser är avgörande för din energi. Och du kan enkelt påverka dem. Så här gör du för att bli pigg i ett nafs!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så stärker du ditt inre lugn – med hjälp av yinyogaBrand logo
Så stärker du ditt inre lugn – med hjälp av yinyoga

Livet börjar och slutar med energi – men varför är vi då så trötta hela tiden? Det finns flera orsaker, menar David JP Phillips, som nyligen släppt boken Hög på energi med sex substanser.

– Mycket handlar om att vi lever i en miljö som inte naturlig för oss. Forskning visar att vi blir lugnare i skogen, av fågelläten, vidder och så vidare. Vi är mer anpassade för den typen av miljö evolutionärt. Stress förstör mycket för oss, den kroniska, långvariga stressen gör att energin försvinner och vi går in i överlevnadsläge, säger han.

Annons

Energi är en underskattad valuta som styr mycket av våra liv, menar David JP Phillips. Men den glöms lätt bort. Det är något man har eller inte har, upplever många. Men faktum är att du, oavsett ålder, kan öka dina energinivåer och få en bättre livskvalitet.

Hitta orsaken till din trötthet

För att kunna öka sin energi är det viktigt att ta reda på varför man är så trött och orkeslös.

– Vi har cykler av pigghet och trötthet, men försöker ofta hacka tröttheten, för den passar inte in i våra liv. Vi använder onaturliga och snabba lösningar som koffein och nikotin för att bli piggare. Då är det bättre att titta på orsaken och göra en felsökning, säger David JP Phillips.

Många typer av trötthet kan kännas likadant, men ha olika orsaker. Du kan ha sovit dåligt, stressat mycket, precis ätit, du är uttråkad, hängig, låg eller bara har en tillfällig dipp. Försök reflektera över anledningen till din trötthet.

Annons

De som inte har en medicinsk orsak, såsom exempelvis utbrändhet och hjärntrötthet, kan du själv påverka. Nyckeln, enligt David JP Phillips, är sex olika signalsubstanser som tillsammans ger oss energi eller orsakar trötthet.

– Om du ger dem rätt förutsättningar kan de hjälpa dig att få mer ork och energi. Du kan själv påverka hur väl kroppens biologiska mekanismer fungerar, säger han.

Sex signalsubstanser som påverkar din energi

De substanser som är relevanta för din energi är följande:

  • ATP
  • Dopamin
  • Noradrenalin
  • Glutamat
  • Gaba
  • Adenosin

Signalsubstanserna som gör dig pigg

ATP är kroppens energivaluta. Den boostar du genom fysisk aktivitet, men även kallbad och bastu. Det handlar om att utsätta kroppen för så kallad hormetisk stress (bra stress).

Dopamin är en viktig del av hjärnans belöningssystem och styr motivation och målorienterat beteende. Ett sätt att öka sina dopaminnivåer är att sätta upp ett tydligt mål, kopplat till exempelvis jobb eller fritid. Bara att sätta ett mål, och att planera vägen dit, ökar nivåerna. Bryt ner målet till delmål och checklistor att bocka av längs vägen.

Noradrenalin jobbar hand i hand med dopamin. Medan dopaminet ger dig känslan av lust, längtan och riktning, är det noradrenalinet som tillför kraft, motivation och energi att följa den riktningen. Noradrenalin triggas av exempelvis fysisk aktivitet.

Glutamat fungerar som gasen i din hjärna, den ger hög energi och full fart på tankarna. Öka nivåerna med exempelvis peppande musik eller dans. Vill du väcka hjärnan från 15-dippen på jobbet? Läs snabbare till exempel, det tvingar hjärnan att varva upp. Blir det för mycket aktivitet för hjärnan kan du behöva bromsa. Ta då hjälpa av GABA, som du kan läsa mer om nedan.

GABA har en lugnande funktion. Med en fungerande balans mellan GABA och glutamat kan du både varva upp och ner med hjälp av rätt verktyg. Du kan till exempel öka dina glutamatnivåer med musik som har hög BPM (beats per minute) och sedan varva ner med GABA genom djupandning, meditation eller mindfulness.

Adenosin verkar som en lugnare och skickar signaler om att det är dags att varva ner. Adenosinet kan du reglera genom att exempelvis dra ner på koffein. Men var även noga med att lyssna på kroppens signaler. Är du trött? Ta en tupplur eller lägg dig för natten, även om det inte är så sent.

Källa: David JP Phillips samt hans bok "Hög på energi med sex substanser"

Och även om dessa begrepp kan kännas krångliga och främmande så finns det enkla sätt att påverka dem – och det är det vi ska fokusera på nu. Det handlar om att bygga en basenergi, boosta det som ger oss energi och bromsa det som gör oss trötta.

Annons