Farliga kemikalier hittade i svenskars blod – för första gången
Svenskarna som deltog i studien vid Stockholms universitet hade jämförbara eller till och med högre halter av SPA:er än de mer kända PFAS-ämnena, skriver universitet i ett pressmeddelande.
Det är första gången som SPA:er undersökts i svenskars blod. Men studier i Kina och USA har visat att människor bär på ämnena även där.
Enligt forskaren Josefin Engelhardt, som lett den nya studien, tyder resultaten på att vi har en hög exponering av SPA:er i Sverige. Men för att förstå vidden av problemet krävs fler studier på personer i olika delar av landet. I hennes studie deltog enbart 30 blodgivare från Stockholm.
– Vi vet inte vad konsekvensen blir av en exponering av dessa ämnen under lång tid, men att de finns i höga halter i blodet är tillräckligt för att agera och minska halterna, säger Josefin i pressmeddelandet.
Vissa av kemikalierna finns redan med på EU:s lista över särskilt farliga ämnen, då de visat sig störa hormonsystemet och påverka fertiliteten.
Svårt att undvika SPA:er
Till skillnad från PFAS-ämnena verkar SPA:er inte vara lika svåra att bryta ned. Det stora problemet är istället att de finns nästan överallt. De tillsätts i allt från plastförpackningar och textilier till kosmetika för att förlänga livslängden – och de är i princip omöjliga att undvika, förklarar forskaren för SVT Nyheter.
– Man kan inte ha full koll som konsument idag på var man får i sig de här ämnena. Man kan så klart kolla efter BHT och BHA som tillsätts som konserveringsmedel i vissa kosmetiska produkter, men för andra SPA:er och på det stora hela så går det inte att undvika de här ämnena. Så vi behöver snarare fokusera på att ha en reglering av de här ämnena på EU-nivå eller inom Sverige där vi säger att vi inte ska använda de här produkterna eller de här kemikalierna, säger hon till sajten.
Att ämnena inte upptäckts tidigare i svenskars blod beror till stor del på att de förekommer även i material som används i laboratorier. Det krävs därför stor noggrannhet för att säkerställa att provresultaten inte påverkas av ämnen som tillförs under själva analysen.
LÄS OCKSÅ: Plast och mikroplast – experten om de dolda riskerna i vår vardag
Foto: TT/Shutterstock