Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Maxa återhämtningen – prova semester varannan månad

30 aug, 2023
Kvinna vid sjö sensommar
Vardagen är här och det känns långt till nästa ledighet. Kanske ska du testa ett nytt upplägg inför nästa år? Istället för att bränna av alla veckorna under sommaren tipsar flera forskare om att spara dagar och ta ledigt flera kortare perioder under året.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att börja jobba igen efter semestern kan kännas som en riktig torktumlare. Trivsamheten i rutinerna som du kanske ändå längtade lite efter överskuggas av chocken att plötsligt bli väckt av ett alarm i ottan, morgonstress, aktivitetsrace, långa arbetsdagar och vardagssysslor… Plötsligt känns semesterlugnet långt borta – och inte minst känns det som en evighet tills nästa ledighet. (Erkänn att du också börjat räkna!).

Återhämtningsforskare: Lär känna din trötthetBrand logo
Återhämtningsforskare: Lär känna din trötthet

Som tur är vänjer vi oss vid vardagsracet, men för många kan ändå sträckan fram till nästa längre ledighet kännas evighetslång.

Men det behöver inte vara så. Ett sätt att få in mer regelbunden återhämtning är att dela upp ledigheten och till exempel ta långhelger eller en vecka ledigt varannan månad, tipsar till exempel Maria Nordin som forskar i psykologi vid Umeå Universitet, i DN.

Annons

Återhämtningsforskaren Lina Ejlertsson tycker även hon att det kan vara en god idé. Även om det på många sätt kan vara bra med en längre sammanhängande ledighet, måste man inte vara så fast vid "industrisemestern".

– Vad som fungerar bäst är helt enkelt väldigt individuellt beroende på vad man behöver och hur livssituationen ser ut i övrigt, sade hon i MåBra tidigare i somras.

Lina Ejlertsson, är forskare vid Lunds universitet.
Lina Ejlertsson, är forskare vid Lunds universitet. Foto: André de Loisted

Effekterna av ledigheten avtar redan efter några dagar

För även om det är härligt att vara långledig så avtar tyvärr effekterna av ledigheten redan den första veckan, visar forskning. Det tar inte lång tid innan stresshormonerna ökar igen. Därför kan det vara hjälpsamt att ta flera kortare ledigheter och oftare få uppleva dess goda efterdyningar.

Annons
Högre lön, flytt eller nya rutiner – så säger experten!

Viktigast av allt är dock få in tillräckligt med återhämtning i vardagen resten av året. Det optimala vore att vardagen är så balanserad att vi faktiskt inte ens ”behövde” längre semesterperioder för att vila, utan snarare enbart för stimulans och variation.

Återhämtning ska vara en naturlig del av livet, av vardagen, året om. Ett hållbart välbefinnande kommer inte av att krascha och bygga upp, krascha och bygga upp, påminner Lina.

Ett bra tips för att lyckas med det är att ha ”randiga dagar” och sträva efter att varva aktivitet med vila. Ge dig själv en mjukstart i höst och utnyttja tiden efter jobbet till att göra mer av det där som gav dig energi under semestern. Försök ta med dig det in i vardagen i höst!

Som ett komplement till en mer hållbar vardag kanske dessutom en veckas ledighet varannan månad inte vore så dumt? Något att testa till nästa år?

Foto: TT

Annons