Återhämta dig på riktigt – med randiga dagar
Det vanligaste felet vi gör på semestern är att vi bokar in för mycket, menar Lina Ejlertsson, som forskar och föreläser om arbetslivshälsa och återhämtning.
– Dagens samhälle bygger på ett maximeringstänk, så det är inte konstigt att det fortsätter på semestern, konstaterar hon.
Man vill träffa alla släktingar och vänner man inte sett på länge, ta tag i alla hemmaprojekt man vill eller behöver fixa, kanske ska man åka på någon resa … Vips så är pärlbandet av lediga dagar man såg framför sig minutiöst uppbokade. Ofta av många roliga saker, men det är just här vi riskerar att göra en tankevurpa i vår återhämtning.
Varva aktivitet med vila med "Randiga dagar"
Vi är ofta ganska låsta i att vi behöver återhämtning när vi utsatts för negativ stress, när vi har gjort jobbiga saker som har krävt mycket av oss. Men vi får inte glömma att vi också behöver återhämtning när vi har gjort roliga saker. Det som ska återhämtas är resurserna vi har i oss, och de använder vi även när vi gör roliga saker, påminner Lina och ger några exempel:
– Om du har bjudit hem vänner på en grillfest kan det vara jättehärligt och du får massor av energi i stunden. Men du kanske också blir socialt trött av det. Då kan du behöva ligga hemma och läsa en bok ifred nästa dag. Eller om du tar med familjen till stranden och badar. Ni har det jättehärligt, men det gör dig fysiskt trött. Då kanske du behöver pausa inomhus en stund när ni kommer hem.
Just ”randiga” dagar, där du varvar aktivitet med återhämtning, är ett av Linas viktigaste tips. Se till att planera in återhämtningen, eller åtminstone skapa luckor för den, varje dag.
Lika viktigt är att ibland lämna hela dagar oplanerade. Dagar för att bara vara och kunna göra det som faller oss in och har behov av i stunden.
Lyssna in DINA behov i sommar
Det leder oss in på en annan viktig faktor för verklig återhämtning – att man lyssnar in vad man behöver, på riktigt? Hur vill DU spendera semestern? Det finns så mycket yttre krav, normer och föreställningar kring semestern och allt man ska hinna göra – vilket ofta gör att ledigheten blir allt annat än avkopplande.
Sätt dig ner och planera själv, men också tillsammans med dem du eventuellt ska tillbringa din semester med: Vad har vi för olika behov? Och hur kan vi tillgodose alla på bästa möjliga sätt?
– Olika sorters trötthet kräver olika sorters återhämtning. Det kan vara mental trötthet, emotionell trötthet, fysisk trötthet, social trötthet och så vidare. Försök utforska på egen hand; vad är återhämtning i olika situationer? Det kan också vara helt olika från dag till dag. Från en stund till en annan.
Här är Lina också noga med att det här inte bara gäller på semestern.
– Man får såklart anpassa efter sin livssituation, men vi måste försöka vidga vyerna kring vad återhämtning kan vara. Att det inte bara är att ligga på soffan eller sova. Återhämtning kan vara nästan vad som helst, men det viktiga är balansen – att väga upp. Återhämtning ska vara en naturlig del av livet, av vardagen, året om. Ett hållbart välbefinnande kommer inte av att krascha och bygga upp, krascha och bygga upp.
Bästa starten på semestern
Men här står vi nu, på tröskeln till ledigheten. Kanske har du inte varit tillräckligt noga med återhämtningen i år. Vad kan du då göra nu, för att starta semestern på bästa sätt?
Lina råder att om man kan, börja förbereda sig för semestern i god tid. Avsluta projekt, lämna över till en kollega – gör en plan, så att du slipper sitta där med kaninpuls sista veckan innan ledigheten.
– Att bära på tankar eller känslor kring oavslutade uppgifter under semestern påverkar våra möjligheter att varva ner väldigt mycket.
– Man vet också att positiv förväntan kan påverka välbefinnandet inför ledigheten, så det är en bra idé att ha något kul inplanerat att se fram emot och längta lite efter de sista veckorna på jobbet.
5 påminnelser för en återhämtande sommar
• Du kommer inte att hinna göra allt du vill under semestern – släpp kraven, från dig själv och andra.
• Fundera över vad du behöver för att varva ner – oavsett vad de i din närhet vill göra.
• Byt miljö och gör saker som skiljer sig från vardagen.
• Ha helt oplanerade dagar!
• Sänk tempot – gör allt lite långsammare.
Efter sommaren kommer vi sedan (oftast) tillbaka till jobbet med mer energi, ökad nöjdhet och bättre humör. Men säg den lycka som varar: Forskning visar att redan första veckan tillbaka på jobbet avtar alla de positiva effekterna av ledigheten, vilket ju låter lite deppigt.
Som tur är finns det en hel del vi kan göra när vi är lediga för att förlänga den här effekten så mycket vi kan. Utöver att ta sig tid för avslappnande aktiviter och verkligen komma ner i varv visar forskning att semestermeditation kan gynna ditt välbefinnande när du är tillbaka på jobbet igen. Dels för att meditation kan ge en väldigt stor avslappning, men också för att det är ett värdefullt verktyg för att vara i nuet och lära känna kroppens signaler. Ett verktyg och en vana du sedan även kan använda när du är tillbaka i vardagen.
Lina poängterar också att bland det absolut viktigaste för vår återhämtning, förutom sömn, är att inte låta negativa tankar och känslor kopplat till jobbet uppta sinnet när man är ledig.
Och inte minst, passa på att utnyttja semestern till att göra upp en plan för hur du ska få in mer återhämtning i vardagen resten av året.
Mjukstarta efter semestern
Lina tipsar också om att mjukstarta efter semestern genom att börja med en kortvecka, det kan hjälpa oss att successivt komma tillbaka till rutinerna. Om du har möjlighet, försök förläng ledighetskänslan genom att ta långhelger en bit in på hösten, men också genom att nyttja tiden utanför arbetet.
– Det tror jag vi behöver bli bättre på. Att inte hela tiden bara längta till långledigt. Hur kan vi sätta guldkant på vardagen och göra aktiviteter som känns som sommar och semester på kvällar och helger?
Kanske finns det några saker i semesterschemat som lika gärna skulle kunna flyttas fram några veckor för att sprida ut det härliga? Det kan också skapa luckor för lediga, spontana dagar på semestern – dagar som verkligen kommer att ladda dina batterier.
Fler kloka råd från Lina hittar du här:
Foto: TT