Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Fler tar melatonin mot sömnproblem – trots många frågetecken

28 maj, 2019
Melatonin mot sömnproblem.
Melatonin är kroppens eget sömnhormon – men går även att få på recept, vilket allt fler får idag. Men vad vet vi egentligen om det syntetiska hormonet? Och är det verkligen helt ofarligt? Nja, säger forskarna
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

Larmrapporterna om våra försämrade sömnvanor har duggat tätt de senaste åren. Framförallt är det unga som sover sämre, och bland annat sociala medier, skärmar och ökad stress pekas ut som några av bovarna.

Samtidigt har användandet av melatonin ökat. Melatonin är även känt som vårt sömnhormon, som tillverkas i tallkottkörteln när det blir mörkt för att göra oss sömniga. I många länder går det att köpa syntetiskt melatonin receptfritt på apotek då det klassas som kosttillskott, men i Sverige klassas det som läkemedel och det krävs att en läkare skriver ut recept. Tidigare krävdes en särskilt licens för att skriva ut det – men kravet togs bort 2016, och efter det har förskrivningarna ökat med över 40 procent.

Och melatonin har en del fördelar jämfört med andra mediciner som används vid sömnbesvär. Bland annat är det inte beroendeframkallande, och har inte setts påverka den egna tillverkningen av hormonet. Många lockas även av att ta hjälp av ett ämne som redan finns naturligt i kroppen.

Annons

Framförallt kan melatonin hjälpa äldre med störd dygnsrytm att få tillbaka ett normalt sömnmönster, då äldre kan drabbas av förkalkning av tallkottkörteln och därmed försämrad tillverkning av kroppseget sömnhormon.

Det har även använts för att hjälpa unga med ADHD och andra neuropsykiatrika sjukdomar som ofta har sömnproblem, och har visat effekt mot årstidsbunden depression om det används på rätt sätt.

Melatonin kan också vara till hjälp för den som har jetlag efter en längre resa.

Nackdelar och frågetecken kring melatonin

Däremot är läkemedlet inte godkänt för barn och unga i Sverige. Det är inte förbjudet att skriva ut det, men det kräver extra ansvar av den ordinerande läkaren.

Det saknas även studier kring hur melatoninanvändande kan påverka på lång sikt, därför är det inte rekommenderat att ta melatonin som en permanent lösning på sömnproblemen.

I USA har melatonin blivit ”trendigt” de senaste åren – det finns allt från melatonin-te till godisnallar med hormonet – och samtalen till giftcentralen med frågor om överdosering av melatonin har aldrig varit fler. En överdos kan ge symtom som:

Annons
  • Yrsel
  • Illamående
  • Diarré
  • Huvudvärk
  • Humörsvängningar
  • Bestående trötthet under dagen
  • Sängvätning

I mars 2018 greps tre förskoleanställda efter att det kommit fram att de gett tvååringar gelégodis med melatonin för att få dem att sova på eftermiddagarna.

Och visst kan detta naturliga läkemedel hjälpa den som har fått sin dygnsrytm störd – men det är inte lika effektivt som många andra sömnpiller, och för vissa gör det ingen som helst skillnad. MåBra:s läkare Gunilla Hasselgren har tidigare skrivit att effekten hos en enstaka tablett snarare kan tillskrivas placeboeffekt än någon egentlig verkan.

Forskning kring melatonin

Vissa personer kan däremot uppleva en hypnotisk effekt av melatonintillskotten om de tas i stor dos, vilket gör dem sömniga. Om du är en av dessa personer är det viktigt att du inte sätter dig och kör bil efter att ha tagit en tablett.

Stora doser kan även leda till märkliga drömmar och att du känner dig groggy när du vaknar nästa morgon.

Det pågår även en diskussion kring melatoninanvändande hos barn, och att det eventuellt kan påverka könsutveckling och framtida fertilitet. En australiensisk studie från 2015 visade nämligen att stora doser melatonin för möss kunde påverka när gnagarna kom in i puberteten. Och under 1990-talet undersökte man huruvida melatonin skulle kunna användas som ett naturligt p-piller på grund av dess möjliga påverkan på fertiliteten.

Annons

Forskarna bakom den australiensiska studien vill därför varna föräldrar kring användandet av melatonin hos små barn tills det att man vet mer:

– Familjer behöver göra sömnen till en prioriterad fråga, och inte bara medicinera sin väg ut ur det, säger Craig Canapari, chef vid Pediatric Sleep Center vid Yale School of Medicine.

Melatonin och andra mediciner

Melatonin är ofarligt i sig, men kan slå ut effekten hos vissa andra läkemedel. Till dessa hör bland annat vissa blodtrycksmediciner och preventivmedel, och personer som har sjukdomar som ger krampanfall kan uppleva fler anfall än vanligt om de tar melatonin.

Sen är det viktigt att tänka på att om du köper melatonin utomlands – där de räknas som kosttillskott – så är kontrollerna av dessa produkter inte lika kravställda som i Sverige. I en amerikansk undersökning upptäckte man att över 70 procent av melatoninprodukterna inte innehöll det som stod på förpackningen – vissa hade så mycket som fyra gånger högre melatoninhalt än angivet, och 26 procent innehöll även signalsubstansen serotonin.

Annons

Sammanfattat är melatonin i rekommenderad dos säkert för dig som är frisk och vuxen. Det kan hjälpa barn och unga med sömnbesvär, men bör alltid fås i samråd med läkare. Är du gravid bör du tala med din läkare innan du tar melatonin, och samma gäller om du tar någon annan medicin eller har andra sjukdomar.

Källor: Vårdfokus, WebMD, FASS,  Foto: TT

 

Läs mer:

De 7 vanligaste sömnproblemen – och tipsen som hjälper

Sluta vakna mitt i natten – eller lär dig somna om

11 effektiva knep som kan hjälpa dig att somna snabbare

Annons