5 sätt som din vulva och vagina förändras på när du blir äldre
Den otroligt häftiga kroppsdelen som tycks tåla allt och samtidigt kan bidra till oerhörd njutning förändras precis som resten av kroppen med tiden, även om den generellt står emot förändringar in i det längsta.
När vi hamnar i klimakteriet sker dock många förändringar till följd av framför allt en minskning av könshormonet östrogen. Det gäller både de inre och yttre delarna, vaginan och vulvan.
De yttre delarna kan till exempel bli mindre fylliga och förlora elasticiteten, medan musklerna i de inre delarna kan tappa styrka och varierande hormonnivåer påverka lubrikationen.
Här kommer fem saker att vara beredd på när det gäller underlivet allt eftersom du blir äldre och kommer in i klimakteriet.
1. Mindre och grå hårväxt på snippan
Precis som att de flesta får tunnare hårväxt på huvudet i takt med att man blir äldre så får många också tunnare hårväxt på venusberget. Detsamma gäller med hårfärgen, precis som att man kan få gråa strån på huvudet kan man även få det där nere.
Anledningen till tunnhårigheten är att hårets växtfaser förkortas när vi blir äldre och det faller även bort snabbare. När mer hår försvinner än kroppen kan ersätta så blir man tunnhårig. Den grå färgen beror istället på att pigmentcellerna i hårsäckarna till slut dör och slutar producera melanin som annars ger håret färg.
2. Torra och sköra slemhinnor med förändrad färg
Hormonet östrogen bidrar till att hålla vaginan återfuktad och spänstig. När halterna minskar blir underlivet blekare till färgen eftersom minskningen bidrar till mindre blodgenomströmning där nere.
Det gör också att de känsliga delarna i underlivet lätt blir torra och sköra. Det gäller både blygdläppar och i slidan. Det kan göra sex väldigt obekvämt, till och med smärtsamt. Men var inte rädd för att be en läkare eller gynekolog om hjälp när inte glidmedel biter. Vill du ha ett aktivt sexliv så ska du kunna ha det!
3. Mindre fylliga blygdläppar och mindre elastisk slida
Med åldern blir blygdläpparna mindre fylliga, precis som huden i ansiktet. Det beror på att kroppen förlorar elastin och kollagen, proteiner som tidigare hjälpt till att hålla huden fyllig och spänstig.
Minskningen av östrogen bidrar också till att den en gång jättestretchiga slidan får tunnare hud och blir mindre elastisk. Det kan leda till att slidan blir trängre och inte lika djup. Det går att motverka genom att bibehålla ett aktivt sexliv, men vill eller kan man inte det så får man ta det försiktigt när man vill ha sex igen.
4. Svagare muskler kan ge framfall
Bäckenbottenmuskulaturen stöttar bland annat upp livmodern, urinblåsan och ändtarmen. Men efter att man fött barn eller kommit in i klimakteriet är det lätt att musklerna försvagas.
Det är därför vanligare med framfall när man blir äldre, att organen i bäckenet faller nedåt eller framåt litegrann. Ibland kan det orsaka en utbuktning i vaginan och om det gör det är det viktigt att stämma av läget med en läkare.
5. Lättare att drabbas av urinvägsinfektion
Vaginan är hem för flera olika bakterier, några bra och några dåliga. Det är helt normalt och så ska det vara. Men minskningen av östrogen som sker under klimakteriet förändrar klimatet i slidan, vilket kan bidra till en obalans med fler dåliga bakterier än bra.
Det är därför som det är lättare att drabbas av urinvägsinfektioner eller andra infektioner i underlivet när man blir äldre. Har man ständiga besvär finns det behandlingar man kan prova.
Källa: WebMD
Foto: TT