Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Professorn om metabolism: ”Inte skapta för att visa bikinikroppar”

19 apr, 2022
kvinnor som tränar/Herman Pontzer
Man kan inte träna sig ner i vikt. Man kommer att gå upp i vikt igen om man går ner för snabbt. Människor har olika energiförbrukning, även om man är lika långa, väger lika mycket och rör sig precis lika mycket. Professor Herman Pontzer förklarar varför och ger oss senaste forskningen om förbränning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att börja gå till gymmet efter semestern eller i januari för att man ska börja sitt nya hälsosamma liv kan absolut vara bra. Men gör man det för att gå ner i vikt menar Herman Pontzer, professor i evolutionär antropologi och expert på ämnesomsättning, att man är fel ute.

I sin nya bok, Bränn – Den nya kunskapen om hur vi bränner energi, förklarar han varför träning är livsnödvändigt och bra ... men inte för viktminskning. Han förklarar också varför dieter kan fungera tillfälligt, och varför vi sedan ändå ofta får svårt att hålla vikten.

Se även: 5 goda och smarta snacks

5 hälsosamma snacks eller mellanmålBrand logo
5 hälsosamma snacks eller mellanmål

"Vi är inte skapta för att visa en bikinikropp på stranden"

Precis som med så mycket annat som styr våra liv så behöver vi börja med att titta på evolutionen. På hur vi är skapta och varför. Herman förklarar det så här:

Annons

”Våra metabola motorer har under miljontals år av evolution inte utformats för att garantera en presentabel bikinikropp på stranden, för att hålla oss i trim eller ens nödvändigtvis för att hålla oss friska. Vår metabolism har formats av det darwinistiska imperativet att överleva och fortplanta sig.”

Våra hjärnor styrs med andra ord av fokus på överlevnad och fortplantning. Starka drifter! Som styr oss även när det kommer till ämnesomsättning.

Viktigt för hälsan att inte sitta still för länge.

Mer rörelse är inte lika med högre energiförbränning

Herman har åkt världen runt för att studera ämnesomsättning. Hos hadza-folket i Afrika förväntade han sig se högre energiförbränning jämfört med gemene man hemma i USA då hadza-folket rör sig över fem timmar om dagen.

Men studierna visade istället att de i själva verket inte förbränner mer än någon som aldrig motionerar. Förklaringen menar han ligger i att kroppen hela tiden anpassar sig.

Vi kommer fortsätta förbränna kalorier inom ett snävt intervall – även om vi rör oss mer. Rör vi oss mer så äter vi också mer, det kommer kroppen justera efter behov.

Annons

Vi är gjorda för att röra oss och för att äta när vi kan

Det är kanske inga nyheter att människan är gjord för att röra på sig, och för att äta när det finns mat. Överskott av energi lagras som fett, som energireserv. Vi kan lagra mycket fett.

I dagens stillasittande samhälle, där vi har tillgång till mat i överflöd, ställer det till det för en del. Många äter mer energi än man förbränner – och går upp i vikt. Det som en gång hjälpte oss att överleva, driften som säger “ät när möjlighet ges”, gör nu många sjuka.

I diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och demens. Sjukdomar kopplade till hur vi äter och hur vi förbrukar energi.

Vill man gå ner i vikt gäller mer energi ut än in

För att gå ner i vikt är enda lösningen att förbränna mer energi än vi äter, menar Herman. Mer energi ut än energi in. Träning kan till en början göra att man går ner en del. Men kroppen kommer snart anpassa förbränningen till de nya vanorna. Den drar ner på ämnesomsättningen och skickar ut mer hungerkänslor, förklarar han.

Annons

Förbränner vi mer signalerar kroppen “ät mer”. Den vet när vi får mat nästa gång och vill även säkra att klara sig utan att äta på ett tag. Allt hänger kvar i instinkter från den tid då vi jagade och samlade in mat. I grunden är vi alla jägare och samlare av mat. Som äter för att överleva så länge som möjligt.

Att veta att det är så kroppen fungerar kan kanske vara hjälp i viktminskning – i att förstå att man kan behöva tänka mer långsiktigt. Ge kroppen tid. Snabba lösningar kommer inte att fungera. Det visar också att viktminskning inte handlar om karaktär.

Ska vi inte träna då? Jo, självklart ska vi röra på oss!

Träna ska vi inte göra för att gå ner i vikt – utan för att vi mår bra av det. Vi blir gladare, friskare och lever längre. Så här förklarar Herman det:

“Våra kroppar är anpassade till, och faktiskt beroende av, omfattande fysisk aktivitet varje dag. Det har varit normen under de föregående två miljonerna år, med jakt och samlande. Vi har utvecklats till att behöva daglig motion. Annars blir vi sjuka.

Annons

WHO skattar antal dödsfall i världen till följd av inaktivitet till 1,6 miljoner om året. Antal friska år som går förlorade när människor kämpar med hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och andra följder av en stillasittande livsstil ska vi inte tala om ...”

Har du hittat träningen som både gör dig glad och ger resultat?

Och förresten – jodå, vi är vad vi äter!

”Du är vad du äter är inte bara en utsliten klyscha; det är så livet fungerar”, menar Herman.

Det bygger han på det faktum att varje molekyl i våra kroppar består av om- byggda delar från mat vi ätit. Allt ifrån ben och muskler till organ som hjärna och njure. Varenda nagel, ögonfrans ... Dessutom – energin som håller oss levande och driver oss kommer också från mat. Så visst ligger det något i det gamla talessättet.

Bränn av Herman Pontzer

Källa: Bränn – Den nya kunskapen om hur vi bränner energi Foto: TT/Natur & Kultur

Annons