Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Pulsklockor och sömnmätare kan både försämra och förbättra sömnen

08 sep, 2021
Sovande kvinna med pulsklocka.
Har du också en smart klocka som kan mäta puls, sömn, aktivitetsnivå och kanske mer därtill? När det gäller sömnen råder sömnforskaren oss att inte ta datan på för stort allvar om vi vill sova bra. Vid ett tillfälle bör vi slopa sömnmätning helt.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så lyckas du få en bättre sömnBrand logo
Så lyckas du få en bättre sömn

'Nuförtiden behöver man egentligen inte längre förlita sig på sin egen känsla när det kommer till hur bra eller dåligt man sovit. Det finns verktyg som talar om det för dig (dock inte med hundra procent tillförlitlighet).

Men även om det kan tyckas oskyldigt att vilja se hur bra man sover med hjälp av ett mätverktyg, som en smart klocka, finns det verkligen både för- och nackdelar med att mäta och följa upp sin sömn.

Se också Därför blir min sömn bättre när jag sover med tejp över munnen.

Det kan kännas peppande men också vara både medvetet och undermedvetet stressande beroende på hur datan ser ut.

Vid ett tillfälle råder sömnexperten oss att slopa sömnmätning helt.

En aktivitetsklocka kan både hjälpa dig hålla rutiner och ge signaler när något inte stämmer.

Mät inte sömnen vid insomni

Christian Benedict, docent i neurovetenskap och specialiserad på sömn vid Uppsala universitet, berättar för Svenska Dagbladet att han avråder personer med diagnostiserad insomni från att använda sömnmätarna.

Annons

Anledningen är att man riskerar att hamna i en ännu ondare spiral då man redan fokuserar mycket på sin sömn, vilket skapar en stress som påverkar sömnen negativt.

– Att mäta sin sömn kan intensifiera det här beteendet. Personer med insomni behöver kognitiv beteendeterapi, inte en smart klocka, säger Christian Benedict till tidningen.

Se ocksåså mycket sover de allra friskaste.

Nackdelar med att mäta sömnen

2017 myntade amerikanska forskare begreppet ortosomni, en ohälsosam besatthet av att uppnå den perfekta sömnen.

Det här tillståndet kan förvärra insomni och andra sömnproblem då man dels kanske ligger i sängen längre utan att somna och dels sätter press på sig själv och då kanske sover sämre av den anledningen.

Oroar du dig för din sömn? Då kan du ha ortosomni, en överdriven rädsla för att sova dåligt. Det kan göra sömnbristen värre....

Som med mycket annat kan den psykologiska effekten av sömndatan också påverka oss. Om klockan säger att vi sovit dåligt, även om vi kanske kände oss pigga från början, kan det faktiskt göra oss tröttare för att vi förväntar oss det av oss själva.

Annons

”Lita på din egen känsla”

Christian Benedict ställer sig frågande till varför vanliga privatpersoner egentligen behöver den här typen av detaljerad information. Sömnbehovet är individuellt och är beroende av vad vi haft för oss under dagen.

– Lita på din egen känsla av hur pigg du är och hur aktiv du orkar vara under dagen, säger Christian Benedict till SVD.

Fördelar med att mäta sömnen

Vi bör alltså inte ägna datan vi får av våra sömnappar och klockor allt för stor uppmärksamhet. Däremot kan vi få en ganska bra generell bild av våra sovmönster och på så sätt upptäcka förändringar över tid med dem.

Om man till exempel upptäcker att man alltid sover sämre en viss dag eller under vissa specifika perioder kan det vara värt att fundera kring varför det är så. På så sätt kan det vara en tacksam ögonöppnare.

Likaså om man ser att man under en längre tid bara fått ytterst lite djupsömn, då bör man ta kontakt med vården för en utredning, bara för säkerhetsskull. Kan man förhålla sig till dessa saker så kan alltså sömnmätarna också vara peppande och nyttiga för oss.

Det kan till exempel vara värdefullt att kunna se hur en livsstilsförändring påverkat vår sömn. Eller att kunna följa upp att man faktiskt börjat sova bättre efter en period av sämre sömn när man försökt att följa de sömnråd som finns.

Källa: Svenska dagbladet

Foto: TT

Annons