Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Forskning: Sömnbrist ökar risken att smittas av covid-19

24 mar, 2021
Avvivvi Alström
Kvinna som har problem att somna
Sömnbrist kan fördubbla risken att bli smittad av covid-19. Dessutom ökar det risken för att drabbas av en svårare form av sjukdomen. Här är förklaringen!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så funkar sömnhormonet melatoninBrand logo
Så funkar sömnhormonet melatonin

Sömn är viktigt för hälsan på många sätt: bland annat påverkar den vårt immunförsvar och därför också vår förmåga att stå emot infektioner.

Störd sömn och insomningssvårigheter kopplas bland annat ihop med ökad risk för luftvägsinfektioner, förkylningar och lunginflammation. Hur bra vi sover påverkar också hur bra vi svarar på vaccin.

För lite sömn gör oss känsligare för coronaviruset

Nu visar en ny studie att sömnbrist också ökar vår sårbarhet att smittas av covid-19. Det ökar även risken för att man får en svårare form av sjukdomen.

Så här ska du göra för att sova bättre!

I den nya studien tittade man på nästan 3000 personer som jobbar inom vården. I sitt arbete kom de i kontakt med covidpatienter. 24 procent av de som blev smittade av coronaviruset uppgav att de hade sömnproblem. De som smittades uppgav också i högre grad att de kände sig utbrända, jämfört med de som inte smittades.

Av de som drabbades av covid-19 uppgav dubbelt så många att de hade minst tre typer av sömnproblem: De sov för lite, de sov dåligt och de använde sömntabletter, jämfört med de vårdarbetare som inte smittades.

Annons

Varje timmes sömn räknas

Studien visar också att den som led av sömnbrist kunde sova sig till ett bättre skydd mot covid-19. Varje extra timmes sömn minskade risken att få covid-19 med 12 procent.

Forskare tror att sömnbristen påverkar immunförsvaret negativt genom att sömnhormonet melatonin och stresshormonet kortisol hamnar i obalans.

Studien är gjord bland vårdpersonal i fem europeiska länder samt USA. De tillfrågades bland annat om sin livsstil, hälsa, sina sömnvanor och om de kände sig utmattade på grund av sitt arbete. Studien är publicerad i BMJ Nutrition Prevention & Health.

Foto: TT

Annons