Frankrike lanserar snabbtest för endometrios på bred front
Ungefär 250 000 svenska kvinnor beräknas leva med endometrios. Men det finns fortfarande ett stort mörkertal – delvis för att diagnoserna kan dröja – upp till flera år. Enligt Socialstyrelsen tar det i genomsnitt åtta år att diagnosticeras, från det att kvinnan själv börjat inse att smärtorna inte är normala.
I Frankrike inför man nu ett snabbtest, där man med ett enkelt salivprov kan få svar inom 10 dagar, med hög tillförlitlighet. Testet kommer finnas på 80 olika sjukhus.
Salivtesterna är dyra
I Sverige lanserades Ziwig Endotest 2023, men salivtesten är än så länge dyra – ett test kostar mellan 10 000 och 12 000 svenska kronor. Därför finns det hittills enbart på några privata kliniker i Sverige.
"Hade testet kostat 1000 kronor hade det varit en annan sak, säger Matts Olovsson, professor obstetrik och gynekologi", i en intervju med SVT.
Dock är inte diagnosen avgörande för behandling menar Matts Olovsson.
”Det allra viktigaste när det gäller endometrios är att misstanken väcks och att man får en behandling. Behandling ska påbörjas innan man ställt en diagnos.”
Endometrios – vanliga symtom
Endometrios är en kronisk och inflammatorisk sjukdom som innebär att livmoderslemhinna, eller liknande celler, fäster utanför livmodern.
Symtom är bland annat kraftiga smärtor i samband med mens eller ägglossning, smärta vid samlag, lång och riklig mens samt symtom som liknar urinvägsinfektion. Magtarmbesvär nästan lika vanliga som gynekologiska symtom. Endometrios är ärftligt.
Sjukdomen är också kopplad till minskad fertilitet och ökad risk för äggstockscancer
Behandling: Ofta föreskrivs vanliga p-piller som tar bort blödningar och minskar smärta.
Så ställs endometriosdiagnos i Sverige idag
En sannolikhetsdiagnos kan ställas genom kartläggning av patientens symtom. Ju fler som stämmer in desto större sannolikhet att patienten har endometrios. En gynekologisk undersökning kan sedan stärka eller försvaga misstanken om endometrios. Sannolikhetsdiagnosen ligger sedan till grund för behandlingsförsök med smärtstillande och hormoner.
Diagnosen kan sedan fastställas genom laparoskopi som är en form av titthålsteknik, biopsi, vaginalt ultraljud eller MR-undersökning. En formell diagnos kan vara viktig för såväl individen som exempelvis Försäkringskassan.
Trots att så många är drabbade, varav över hälften av dem har så pass mycket besvär att det påverkar deras liv, har närmare hälften av Sveriges befolkning aldrig hört talas om endometrios, visar en undersökning. Många kvinnor vittnar också om att de inte upplever att de har blivit tagna på allvar av vården, framför allt unga kvinnor får ofta höra att "det är normalt" eller blir feldiagnosticerade.
2024 öppnade den första renodlade endometriosklinkien i Sverige. Nu återstår det att se hur framtiden för salivtesterna utvecklar sig.
Källa: SVT, Internetmedicin