IBS eller endometrios – lätt att blanda ihop symtomen
Endometrios, alltså livmoderslemhinna som växer utanför livmodern och ofta leder till svåra magsmärtor, drabbar en av tio kvinnor i fertil ålder. Men det kan ta lång tid att få rätt diagnos. Många har symtom redan i tonåren men i snitt tar det sju–tio år att få diagnosen.
Bodil Ohlsson, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, har genomfört flera studier om magtarmsymtom. Hon säger att det är viktigt att vården inte bara ser en IBS-diagnos och därmed missar eventuell endometrios, eftersom den senare kräver en annan behandling.
– Många har bägge diagnoserna och det beror såklart på att det är två vanliga sjukdomar. Men det är viktigt att vården går igenom patientens sjukdomshistoria ordentligt. När började det? När gör det mest ont, är det kring mens? Eller är det stressrelaterat?
Endometrios påverkar graviditet
Många drabbade får sin endometriosdiagnos i 20-årsåldern, men för en del dröjer det längre än så. Har man använt något hormonbaserat preventivmedel är det möjligt att man omedvetet behandlat sig själv, eftersom endometrios behöver östrogen för att växa. I sådana fall upptäcks kanske inte endometriosen alls förrän kvinnan försöker bli gravid utan att lyckas.
Enligt Bodil Ohlsson är IBS-symtom mer stressrelaterade medan endometriosdrabbade har ondast vid mens.
– De som har IBS tenderar också att ha mycket mer besvär. Alltså mer smärta, uppsvälldhet, illamående och oftare diarré och förstoppning än de med endometrios, säger Bodil Ohlsson.
Behandling av endometrios
Endometrios kan inte botas, men smärtan kan lindras med olika mediciner och i vissa fall operation. Vilken behandling som är mest effektiv varierar från person till person, och beror bland annat på ålder och livsplaner. Till exempel är p-piller ett vanligt sätt att minska besvären, men de är inte ett alternativ för den som försöker bli gravid.
Oftast kombineras smärtlindring med läkemedel som förhindrar ägglossning och mens, såsom kombinerade p-piller, hormonspiraler eller nässprej med GnRH-analoger, som minskar östrogenproduktionen i äggstockarna kraftigt. Somliga behöver även operera bort endometrioscystor, äggstockar eller livmodern.
Utöver medicin och eventuella kirurgiska ingrepp kan fysisk aktivitet lindra smärtan. Vissa upplever dessutom att kosten påverkar deras symtom. Det finns inga vetenskapliga belägg för att specifika livsmedel påverkar sjukdomen, men 1177 Vårdguiden uppmuntrar ändå personer med endometrios att föra matdagbok. Det kan hjälpa en att identifiera om viss mat förvärrar eller lindrar symtomen.
LÄS OCKSÅ: Hulda Andersson blev gravid trots endometrios
Endometrios – vanliga symtom
Endometrios är en kronisk och inflammatorisk sjukdom som innebär att livmoderslemhinna, eller liknande celler, fäster utanför livmodern. Symtom är bland annat kraftiga smärtor i samband med mens eller ägglossning, smärta vid samlag, lång och riklig mens samt symtom som liknar urinvägsinfektion. Magtarmbesvär nästan lika vanliga som gynekologiska symtom. Endometrios är ärftligt.
Behandling: Ofta föreskrivs vanliga p-piller som tar bort blödningar och minskar smärta.
Det hjälper mot IBS
Även personer med IBS kan ha nytta av att föra matdagbok, av samma anledning. Vissa får besvär av kaffe, alkohol, fet mat och starka kryddor, liksom gasbildande livsmedel som kål, lök, paprika, bönor, linser och lightprodukter. Eftersom IBS-symtom varierar från person till person finns det inga generella kostråd som funkar för alla. Men vissa mår bättre av FODMAP-kost, som minskar mängden svårsmälta kolhydrater. Probiotika kan även lindra diarré, medan fiberrik mat kan vara till hjälp vid förstoppning.
Precis som vid endometrios finns det ingen botande behandling för IBS, men olika läkemedel kan minska besvären, exempelvis mot förstoppning, gaser eller diarré. För vissa kan även KBT, kognitiv beteendeterapi, hjälpa.
IBS (Irritable Bowel Syndrome) – vanliga symtom
IBS beskrivs ibland som “känslig tarm” och innebär en rubbning i hur tarmen arbetar. Symtom är diarré och/eller förstoppning och att man bajsar oregelbundet. Ett annat symptom är ont i magen, vilket ofta förvärras efter att man ätit mat. Problem med gaser är också vanligt. IBS drabbar 11 procent och är vanligare hos kvinnor än hos män.
Behandling: Kost- och livsstilsråd som att äta enligt FODMAP, läkemedel mot förstoppning eller diarré, eventuell psykologisk behandling.
Källa: 1177.se, Läkartidningen, Bodil Ohlsson.
Foto: TT/Shutterstock, [email protected]