Ny metod lugnade Alexandras IBS: "Aldrig mått så bra"
– Det bästa är att jag blev så mycket piggare också, säger hon.
Redan som barn hade Alexandra Johnsson problem med magen. Hon gjorde tester för glutenallergi och laktosintolerans som tonåring, men de visade ingenting.
– Jag märkte att jag fick känningar i magen när jag åt vissa saker, till exempel gluten och laktos. Vissa gånger gick det bra, andra gånger blev jag illamående och fick diarré. Under mina två graviditeter tålde jag plötsligt glass, vilket jag inte gjort tidigare, säger hon.
Alexandra Johnsson
Ålder: 44 år.
Familj: gift, två barn.
Yrke: Driftchef.
Bor: Bunkeflostrand.
Det var lurigt att kartlägga vad magen reagerade på eftersom det kunde skifta.
– Till sist tyckte jag att jag hade koll på vad jag kunde äta eller inte för att slippa rusa till toaletten. Glass, päron och kål fungerade inte. Vissa saker fick jag helt enkelt undvika, till exempel om vi skulle bort på kvällen.
Alexandra tänkte att hon fick lära sig att leva med sin krånglande och onda mage, men det var inte lätt, särskilt inte som hon gillar sötsaker. Ibland chansade hon mot bättre vetande.
– Jag var rätt dum mot mig själv. Ibland unnade jag mig fika på jobbet trots att jag visste att jag skulle få ont i magen. Det har lett till många dråpliga situationer med akuta toalettbesök, säger hon och skrattar.
Vid ett tillfälle satt hon i en taxi på en motorväg i Thailand när magen sparkade bakut och chauffören i panik fick hitta en toalett till Alexandra.
– En annan gång var jag i fjällen på skidsemester och stod mitt i backen när det hände. Det var bara att ta sig ut i en halvmeter snö vid sidan av backen och sätta sig där …
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Även om hon idag beskriver situationerna som dråpliga, har det också funnits mörka stunder.
– Klart att jag har blivit både påverkad och begränsad av min mage. Jag har alltid varit beroende av att veta var närmsta toalett är, det satte sig i huvudet. Jag tänkte att jag bara är så här och accepterade det.
Var med i studie om kost för IBS
Av en slump hittade Alexandras syster en efterlysning på sociala medier där man sökte personer med IBS till en studie om kost.
– ”Det är ju Alexandra de söker”, tänkte hon direkt. Så jag hörde av mig till läkaren i fråga och kom med i studien.
Kostbehandling vid IBS
Fodmap: Här utesluter man eller minskar på gluten, laktos, fruktos, fruktaner, till exempel vete och lök, samt galakto-oligosackarider som finns i baljväxter. Även så kallade polyoler, som används som sockerfria sötningsmedel i godis, tuggummi och tabletter ska undvikas.
SSRD: Står för socker- och stärkelsereducerad diet. Här fokuseras på en minskning av sackaros, stärkelse och tillsatt socker. En annan skillnad mellan de två dieterna är att SSRD tillåter intag av fruktan, fruktos, laktos och sötningsmedel.
Hon hade aldrig hört talas om SSRD, socker- och stärkelsereducerad diet, tidigare.
– Jag fick information om vilka livsmedel som innehåller mycket socker och stärkelse och det hjälpte mig jättemycket. Jag fick också en lista där jag såg vad som var okej att äta när man har IBS. Jag följde dieten benhårt och har aldrig mått så bra som jag gjorde då!
Alexandra höll nere på vissa kolhydrater och socker och lusläste innehållsförteckningar i jakten på diverse sockerarter och stärkelse.
LÄS OCKSÅ: Går det att bota IBS? Allt du behöver veta om känslig tarm
– Bortsett från att jag avstod helt från socker behövde jag inte undvika någonting annat. Jag behövde bara hålla mig innanför vissa ramar, att äta en potatis var tillåtet, liksom en del frukter. Vissa saker fick jag äta en gång i veckan, andra max en gång om dagen. Det var ganska lätt faktiskt.
På några dagar lugnade alla symtom från mage och tarm ner sig. Alexandra slapp de plötsliga rusningarna till toa och hon hade inte längre ont i magen.
– Jag har mått jättebra och det bästa är att jag blev så mycket piggare! Nu har jag förstått att det går åt mycket energi för att magen ska ta hand om sånt som inte är bra fört den.
Sötsuget försvann
På en månad försvann Alexandras sötsug nästan helt.
– Tack vare dieten vet jag att jag kan må sjukt bra om jag sköter kosten. Den blev en ögonöppnare: Vill du må bra, ät så här!
Men hon erkänner att hon efter de fyra veckorna i studien har slarvat lite.
– Nu kan jag lyxa till det och ta ett glas vin men gluten har jag fortsatt att minska ner på. Jag vill inte heller sluta helt med godis, trots att jag märker att socker triggar igång tarmarna.
Det gäller alltså att hitta gränsen för hur mycket sockerarter hon tål utan att det skadar tarmen.
– Jag försöker hitta min egen väg i dieten för att se vad som funkar. Tanken just nu är att jag ska fortsätta leva strikt efter dieten i veckor men unna mig något gott en gång i veckan. Jag vill göra det till en livsstil.
Ingen av de läkare Alexandra mött tidigare har förklarat att man kan skada sin tarm om man överbelastar den.
– Jag önskar att någon hade berättat att jag förstör mig själv invändigt genom att äta vissa saker. Då hade jag satt gränser för vad jag äter tidigare!
Foto: Privat