Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Klimakterietest för hemmabruk – fungerar de verkligen?

22 apr, 2025
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Splitbild på kvinna som tar klimakterietest hemma samt läkaren Hilde Löfqvist
Misstänker du att du är i förklimakteriet eller klimakteriet? På apoteken säljs självtest för en hundring – men fungerar de verkligen? Vi har frågat Hilde Löfqvist, specialistläkare i gynekologi om klimakterietesten går att lita på.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
6 tecken på att du kan befinna dig i klimakterietBrand logo
6 tecken på att du kan befinna dig i klimakteriet

Har du börjat sova sämre, känner brist på energi och är oftare ledsen? Kanske har du tillfälliga svettningar, torra slemhinnor och minskad sexuell lust? Det kan mycket riktigt vara symtom på förklimakteriet eller klimakteriet, särskilt om du är över 40–45 års ålder. Har mensen också börjat spela dig ett spratt är det kanske dags att ta reda på om det är klimakteriet det handlar om.

– Är du nedstämd, har vallningar och mår dåligt – sök vård. Det är viktigt att kontrollera din hälsa och ta blodprover för att utesluta övriga brister eller sjukdomar, som blodbrist och sköldkörtelproblem, säger Hilde Löfqvist, specialistläkare inom gynekologi och författare till "Klimakterieboken".

Annons

Klimakterietesterna går inte att lita på

Att göra sin egen analys med hjälp av klimakterietest för hemmabruk tycker Hilde Löfqvist är en dålig idé.

– Follikelstimulerande hormon, FSH, som ingår i klimakterietesten, svänger mycket i den tidiga övergångsfasen. FSH blir också naturligt förhöjt under ägglossning. Du måste mäta FSH flera gånger för att få ett pålitligt resultat och har du oregelbunden mens är det svårt att veta när du ska ta testet. Det är alltså inte pålitligt att ta dessa prov för att bevisa att du är i klimakteriet.

Klimakteriet i olika åldrar

  • Genomsnittsåldern för när de flesta når klimakteriet är 51 år.
  • Om menopausen, den sista menstruationen, inträffar före 40 års ålder kallas det prematur ovariell insufficiens (POI).
  • Om menopausen sker mellan 40 och 45 kallas det i stället tidig menopaus.
  • Klimakteriebesvären brukar vara som värst två till tre år före menopausen och cirka ett år efter.
  • Klimakteriet kan pågå i mer än tio år.

Källa: Klimakterieboken, Hilde Löfqvist

Ställ inte en egen diagnos

Extra viktigt att söka vård är det om du är under 40 års ålder då det kan handla om prematur ovariell insufficiens (POI), vilket innebär att din ägglossning och menstruation upphör tidigare än normalt. Det drabbar cirka en av hundra kvinnor.

Annons

– Är du ung och har klimakteriebesvär är det extra viktigt att få hormonbehandling. Hos läkaren kan du göra undersökningar och laboratorieprover för att upptäcka POI före 40 års ålder, och tidig menopaus före 45 års ålder.

Egenvård kan vara bra, menar hon, men det finns gränser.

– I dag är vana vid att göra allt själva, allt från att sköta bankaffärer till att diagnostisera oss själva. Men det finns gränser. Det kan vara bra att skaffa sig kunskap om klimakteriet generellt, men har du besvär som tyder på klimakteriet rekommenderar jag att söka läkare. Ställ inte din egen diagnos.

Foto: TT/Shutterstock, Eva Lindblad

Annons