Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Haft en jobbig dröm? Bra – den kommer att göra din dag enklare

11 dec, 2019
AvJohanna Bengtsson
Känslan av att vakna upp i panik efter en obehaglig dröm känner vi alla till. Men faktum är att den jobbiga natten faktiskt hjälper dig när du är vaken, det visar ny forskning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du vaknar kallsvettig med ett ryck. Känner du igen dig? En jobbig dröm lämnar ofta kvar en olustig känsla i kroppen. Men hur påverkas vi egentligen av våra drömmar? Det har ett gäng forskare nu tagit reda på.

Forskare från University of Geneva, University of Wisconsin och University Hospitals of Geneva valde att gå ihop och samarbeta för att försöka ta reda på vad som händer i hjärnan när man har en dålig dröm. Forskarna analyserade 18 personers hjärnaktivitet medan de sov och lät ett nittiotal personer föra drömdagbok under en veckas tid där de beskrev hur de kände efter att de haft en dålig dröm.

Vad innebär då en dålig dröm? Den skiljer sig från fasansfulla mardrömmar som ger dig skräck och stör din sömn. En dålig dröm däremot, ger dig bara en måttlig nivå av rädsla och kan till exempel innebära en dröm där du blir utskämd eller dumpad.

Förvånande resultat

Resultatet, som publicerades i tidningen Human Brain Mapping, visade det motsatta mot vad forskarna hade förväntat sig. De dåliga drömmarna visade sig nämligen inte påverka och belasta personerna negativt under deras vakna tid, tvärtom drog testpersonerna nytta av sina jobbiga drömmar. Hjärnan hjälper nämligen till att bearbeta jobbiga situationer medan du drömmer om dem, vilket gör att du enklare hanterar liknande situationer när du utsetts för dem i vaket tillstånd.

Läskiga mardrömmar har negativ verkan, medan jobbiga drömmar nu har visat sig ha en positiv effekt på ditt liv.

Väldigt obehagliga drömmar, rena mardrömmar har däremot inte en positiv effekt. Forskarna kunde se att mardrömmarna störde sömnen och påverkade oss negativt under tiden vi sov och de fortsatte även att påverka oss när vi vaknat till. Förhoppningen är att i framtiden kunna ta hjälp av dessa nya upptäckter för att exempelvis kunna minska ångest, medan vi sover.

Foto: TT

Läs mer

Det här dagdrömmer nästan alla om när de är på jobbet

Studie: 8 kända sanningar om sömnproblem – som inte stämmer

Enkla knep som lyfter sovrummet – och ger bättre sömn

Annons