Forskare: Springning kan förvärra situationen – om du är hjärntrött
Personer som haft en hjärnrelaterad sjukdom kan få hjärntrötthet direkt efter eller under pågående behandling. De flesta återhämtar sig, men ungefär var fjärde person får en sjuklig energibrist som kan pågå i flera månader – eller till och med år. De kan ha många olika symtom, berättar Hedvig Söderlund, hjärnforskare och professor i psykologi, i TV4 Nyhetsmorgon.
Vanliga symtom på hjärntrötthet
Det mest framträdande symtomet är en överväldigande trötthet. Det kan vara extremt svårt att komma igång med en uppgift, och när man väl gör det blir man snabbt oproportionerligt trött och återhämtningen tar lång tid. Till och med roliga aktiviteter kan leda till att man blir helt utslagen i flera dagar efteråt.
Därför är löpning sällan en bra idé för personer med hjärntrötthet.
– Det sliter så vansinnigt mycket på kroppen att man blir sämre. Det blir inte bättre. I de flesta fall så är motion bra, inte minst för vår mentala hälsa. Men här kan det vara så att just att springa, det är liksom för mycket, säger Hedvig i Nyhetsmorgon.
Däremot kan anpassad fysisk aktivitet, som en lugn promenad i skogen, vara bra. Forskaren rekommenderar att man tar det “easy peasy”, testar sig fram och lär känna sina egna gränser.
Känslomässiga svängningar och intryck
Många som lider av hjärntrötthet är också mer känslomässiga – de kan lätt bli arga, ledsna eller lite irriterade. Samtidigt har de ofta svårt att sortera bland intryck.
– Alla intryck kommer in. Det blir liksom en översvämning av intryck i hjärnan, för den fungerar inte som den ska. Den kan inte sortera bort det som är oviktigt, säger hjärnforskaren i tv-programmet.
Hon tar ljudet från en köksfläkt som exempel. En frisk person vänjer sig snabbt och slutar höra bruset, medan en person med hjärntrötthet uppfattar det hela tiden, vilket blir väldigt påfrestande.
Så hur hanterar man hjärntrötthet? Forskaren tycker att man ska hitta sina egna gränser och lyssna på kroppens signaler. Hon rekommenderar även “randiga dagar”, det vill säga att man växlar mellan aktivitet och återhämtning. Det går inte att skynda på tillfrisknanden, betonar hon. Men man kan bli frisk, även om det tar lång tid för vissa.
Foto: TT/Shutterstock