Här är symtomen på ångest – som du trodde var något annat
Det är inte ovanligt att patienter söker vård för kroppsliga symtom som urinvägsinfektion, magproblem och smärtor i kroppen. Detta utan att läkare hittar någon biomedicinskförklaring till symtomen. Då är det rimligt att överväga om symtomen kan vara ångestrelaterade, det menar psykiatrikern och psykoterapeuten Malin Ljungdahl.
– Får man symtom som man inte känner igen ska man alltid söka vård, men hittar man inte någon medicinsk förklaring kan man börja tänka att det relaterat till ångest, säger hon.
Malin Ljungdahl beskriver ångest som en inre motsvarighet till rädsla. Rädd blir man ofta för någon yttre fara medan ångest utlöses av en inre fara för en känsla, en impuls eller konflikt. Kroppen skiljer inte på om det är en inre eller yttre fara utan reagerar likadant för att skydda sig.
Vilka symtom man får beror, förenklat, på hur hög ångestnivå man har och vilken del av muskulaturen och nervsystemet som på grund av det aktiveras.
– I princip alla symtom kan vara orsakade av ångest, säger Malin Ljungdahl.
Den viljestyrda muskulaturen
Det första vi gör när ett inre hot uppstår, och när ångestnivån ännu är på en hyfsat kontrollerad nivå, är att bli mer vaksamma på vår omgivning. Då använder vi den viljestyrda muskulaturen som armar, axlar med mera. Det är ingen fara att vara spänd under en period men om man är det hela tiden kan man få till exempel smärtproblematik.
Det autonoma nervsystemet
Om ångesten ökar så aktiveras det autonoma nervsystemet som styr de inre organen, alltså den icke-viljestyrda muskulaturen. Den kan delas upp i en sympatisk och en parasympatisk del, beroende på vilken del som aktiveras som utlöser olika kroppsliga reaktioner.
Sympatiska
När det sympatiska nervsystemet aktiveras gör sig kroppen redo för att fly eller fäkta. När detta händer minskar aktiviteten i stora delar av kroppen, detta för att hjärtat och lungorna och de stora musklerna som till exempel benen ska kunna få all energi och kunna aktiveras. Detta kan till exempel göra att man känner sig kall i händer och fötter.
Parasympatiska
Om ångesten stiger ännu lite till så kan vi, precis som djur, spela döda. Kroppen stänger alltså ner. Detta kan till exempel göra att det känns som att man tappar muskelkraft, får svårt att se och svårt att tänka klart.
Symtom du kanske inte kopplat till ångest
Torra ögon
Ångest kan utlösa torra ögon när det sympatiska nervsystemet aktiveras. När kroppen gör sig redo för att fly eller fäkta då drar den in aktiviteten på allt annat, vilket bland annat innebär minskad tårproduktion.
Urinträngningar
Har du plötsligt börjat få urinträngningar? Det kan vara ångestutlöst. När det parasympatiska nervsystemet aktiveras drar urinblåsan ihop sig och man känner att man behöver kissa.
Tjock i halsen
Känner du dig ofta tjock i halsen och har börjat fundera på vad det är för envist virus som aldrig släpper taget? Det kan vara det sympatiska nervsystemet som är aktiverat och som både orsakar spänningar i halsens muskulatur och torkar ut slemhinnorna.
Du känner dig försvagad i kroppen
Detta kan vara ett tecken på att du har riktigt hög ångest och att din kropp stängt av. Det är inget fysiskt fel på dina muskler men det blir något fel i kopplingen mellan hjärnan och nervsystemet.
Fibromyalgiliknande smärtor
Generaliserad smärta och ömhet är kopplad till den viljestyrda muskulaturen. Om kroppen är spänd hela tiden så kan sådana smärtor utsöndras. Trots att det är viljestyrt kan det vara så att man inte tänker på att man går omkring och spänner sig.
Magproblem
När ångestnivån blir väldigt hög och kroppen gör sig redo att spela död så slappnar stora delar av systemet av. Det kan till exempel göra att din mage blir överaktiv.