Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Hjärndoktorn: "Se till att bromsa in i god tid före semestern"

01 jul, 2024
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Delad bild på illustration av ledsen kvinna samt läkaren Axel Johansson
Axel Johansson vill med sitt Instagramkonto Hjärndoktorn hjälpa till att minska stigmat kring psykisk ohälsa. Han är månadens utvalda profil i juli!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Matnyttig info om stress, ångest och depressiva besvär samt tips och pepp för att stärka den mentala hälsan – det är vad du får om du följer Hjärndoktorn på Instagram. Axel Johansson möter i sitt arbete som ST-läkare inom psykiatrin allsköns personer med olika psykiska besvär.

Vad är det viktigaste att säga när vi pratar om ­psykisk ohälsa?

– Det viktigaste är att få bort de generaliseringar som finns och slå ihjäl fördomen om att psykisk ohälsa beror på någon typ av svaghet. Man ska inte behöva skämmas för att man mår dåligt, säger Axel Johansson.

Vad är dina förhoppningar med Instagramkontot?

– Jag får väldigt mycket positiv feedback från följarna. Framförallt att de ­känner igen sig i saker som jag tar upp, som de tidigare har känt sig ganska ensamma i. Sociala medier skulle aldrig kunna ersätta en vårdkontakt, men just vad gäller ­igenkännandet kan de fylla en väldigt stor och positiv funktion.

Annons

Här hittar du Axel Johansson

Instagram: @hjarndoktorn

Vilka är tecknen på psykisk ohälsa?

– Det är naturligt att må dåligt i perioder av livet. Men man ska dra öronen åt sig om man inte klarar av saker man tidigare klarat av, eller att allting blivit väldigt jobbigt. Att allt är tungt och tråkigt, och har varit det i en period, är en tydlig varningsflagga.

Vad är det första steget mot bättre mående?

– När man känner att man vill ta tag i sitt mående, tycker jag att man ska försöka bli extra strukturerad. Skriv ner vad som är jobbigt och stressande, men också vad som är positivt i ditt liv. Fundera på vad du kan göra för att få bort de jobbiga sakerna, eller i alla fall göra dem mer lätthanterliga. Börja med att angripa en av sakerna, så blir de andra lite lättare. Och vad kan du göra för att få mer av det positiva? Försök att fortsätta göra det som du i vanliga fall tycker är positivt, även om det är ­jobbigt – hjärnan behöver kämpa emot impulsen att bara sluta med saker.

Semestern är ju ett ­toppentillfälle att ladda ­batterierna – eller?

– Ja, semestern kan vara bra återhämtning, men en hållbar vardag är viktigare än fyra lugna veckor. Se till att bromsa in och trappa ned i god tid före semestern och planera för ett par roliga, avslappnande aktiviteter i början av ledigheten, i stället för att ha en lista på hundra saker du ska hinna göra.

Se sex tecken på hälsoångestBrand logo
Se sex tecken på hälsoångest

Vad kan vi göra för att stärka den mentala hälsan?

– Egenvård med bra mat, tillräcklig sömn och fysisk aktivitet kan göra mycket. Och att man har någonting meningsfullt att göra och se fram emot. Ta hjälp av och bolla med anhöriga och hör av dig till vården om du mår dåligt och det inte blir bättre.

Vad gör du själv för att må bra?

– För mig är det viktigt med träning, och att ändå försöka komma iväg om det känns tungt. Annars har jag lättare för att bygga upp en stress.

Mitt MåBra-tips

– Det som funkar för mig just nu är ljudböcker. Det är avslappnande, stimulerar hjärnan och gör att jag kommer ner i varv. Jag är allätare, men lyssnar ganska mycket på böcker om historia.

Foto: Privat

Annons