Hur mycket vatten ska man dricka när det är varmt?
Hur mycket vatten behöver man egentligen dricka när man är i solen, när det är extra varmt eller när man ligger och solar på semestern?
Svaret är inte helt solklart, det beror helt enkelt på. Men ju mer vi rör oss och svettas när det är varmt – desto mer vätska kan vi behöva för att återställa balansen.
Men man ska också se upp med att dricka för mycket. Enligt Karolinska Institutet har vattenförgiftning blivit allt vanligare och då handlar det om att man dricker mer än vad kroppen kan hantera.
Vi behöver också balansera vätskeintag med bland annat salter om vi anstränger oss rejält i värme. Om vi springer långlopp till exempel.
Se också: Recept på egen vätskeersättning
Kroppen brukar signalera när vi är törstiga
Allra oftast brukar kroppen signalera om den får för lite vätska, till exempel genom att vi blir törstiga, och vi behöver inte oroa oss för vätskebrist. Men det finns några tecken att vara uppmärksam på och knep för att se om allt är som det ska.
Här är svar på några av de vanligaste frågorna kring hur mycket vi behöver dricka när det är varmt.
Hur mycket vatten ska man dricka när det är varmt?
Det går inte att svara ett exakt mått för hur mycket man behöver dricka. Det bror på flera olika saker – hur varm miljö man är i, vad man gör, hur mycket man svettas, vad man äter …
Enligt Karolinska Institutet kan man behöva dricka upp till fyra liter om man till exempel jobbar hela dagen i värme.
Men det brukar generellt räcka med att dricka när man är törstig, men man kan vara extra uppmärksam på tecken på vätskebrist när det är varmt.
Hur mycket vatten ska man dricka normalt?
Det generella rådet brukar vara att dricka runt 1,5 till 2 liter vätska om dagen, men precis som när det är varmt så är det olika vad vi behöver annars också. Vi får också i oss vätska i mat, inte minst från grönsaker och frukt som till exempel gurka, tomat och melon.
Hur vet man om man dricker tillräckligt när det är varmt?
Precis som alltid kan man titta på hur mycket man kissar och vilken färg man har på urinen. Dricker man lagom så kissar man i regel flera gånger på en dag och urinen är då ljust gul.
Vad kan man få för symtom om man druckit för lite?
Vätskebrist kan ge olika typer av symtom, till exempel:
- Huvudvärk
- Svårt att fokusera
- Trötthet
- Uttorkade slemhinnor
- Slapp och insjunken hud
- (Du producerar inte lika mycket urin som du brukar)
Vad kan påverka törsten, utöver värme?
Framför allt så kan olika sjukdomar och olika läkemedel påverka törsten.
När riskerar man vätskebrist?
Vätskebrist får man framför allt om man inte lyssnat på känslan av att vara törstig. Det kan vara om man idrottar intensivt till exempel. Då fokuserar man på annat och kan missa att känna törst, och bli törstig när man redan påverkats av vätskebrist.
Vi behöver dricka kontinuerligt, det går inte att fylla på med mycket vätska för att ha till senare. Däremot gäller det att dricka bra och lagom hela tiden för att hålla bra vätskebalans.
Finns det något man ska undvika att dricka?
Alkohol är vätskedrivande och något man kan behöva ta det lugnt med om man riskerar vätskebrist.
Vad händer om man dricker för mycket vatten?
Lite för mycket vatten kissar vi ut men att dricka alldeles för mycket vatten kan bli farligt.
Om vi svettas förlorar vi både salter och vätska. Dricker man för mycket vatten kan låga salthalter i värsta fall göra att hjärnan svullnar. I värsta fall kan det också påverka andning och blodcirkulation.
Obs! Det kan vara bra att tänka på att barn och äldre ofta inte känner törst på samma sätt som vuxna.
Läs mer: Är det bra eller dåligt att dricka bubbelvatten?
Källa: KI Foto: TT