Vanliga huskuren mot obalans i underlivet fräter – kan vara farlig
I slidan finns det mängder av bakterier som ska vara där. Men vid bakteriell vaginos har det blivit obalans mellan dem, det finns alltså fler än det ska av en del och färre än det ska av andra.
Bakteriell vaginos drabbar upp till 30 procent av alla kvinnor. Det vanligaste är att det yttrar sig som flytningar som luktar illa, men alla får inte det besväret.
Andra vanliga symtom kan vara tunna och gråa eller gula flytningar. Det kan också svida eller klia runt slidöppningen. Men en del får inga symtom alls.
Huskuren väteperoxid fräter i underlivet
Om man någon gång varit drabbad och sökt efter huskurer mot bakteriell vaginos så har man säkert stött på väteperoxid. Det är inte orimligt att det blivit en grej då de goda bakterierna i vaginan, laktobaciller, tillverkar väteperoxid själva.
Men då tillverkas väteperoxiden i små mängder och det sker i en speciell miljö. Det är inte samma sak som att tillföra väteperoxid i större mängder utifrån. Det senare kan till och med vara frätande.
Väteperoxid mot bakteriell vaginos kan vara skadligt
För Aftonbladet berättar Ina Schuppe Koistinen, docent vid Karolinska institutet som forskar om kvinnors hälsa, att väteperoxid har bakteriedödande egenskaper men är jättevanskligt att använda.
Dels tar det död på alla bakterier, även de goda, och dels kan koncentrationen av lösningen vara hög.
– Det är starkt frätande om det är koncentrerat och då kan man förstöra det naturliga skyddet mot infektioner i vaginan. Jag tycker att det verkar helt galet att folk använder detta, säger hon till tidningen.
Finns ännu ingen bra behandlingsmetod
Det är dock inte konstigt att man söker sig till alternativa behandlingar vid bakteriell vaginos eftersom det ännu inte finns någon optimal behandling. Vanligast är antibiotika, vilket inte heller är att föredra just för att det också slår ut alla bakterier, men också att besvären brukar återkomma.
Det bästa hade enligt experten varit att kunna tillföra goda bakterier i stället. Det kan man göra med vissa receptfria medel men de innehåller inte rätt bakterier egentligen, även om en del upplever att de hjälper.
Ta hand om ditt underliv för att förebygga obalans
Eftersom behandlingsmetoderna inte är optimala är det viktigt att försöka förebygga obalansen genom att störa bakteriefloran så lite som möjligt. Man kan till exempel tänka på att:
- Bara tvätta med vatten och max en gång per dag. Vill du verkligen tvätta med något så prova en parfymfri olja istället. Inuti slidan ska du inte tvätta alls.
- Lufta underlivet så mycket som möjligt genom att gå i lösare kläder, ha underlivet bart när det går och/eller sova naken.
- Använd bomullstrosor eftersom de andas bättre än andra material.
- Om det känns som att det kliar, svider eller är torrt kan du testa att använda en parfymfri och mild olja att smörja in med.
Källa: Aftonbladet, 1177 Vårdguiden
Foto: TT