Går det att bota IBS? Allt du behöver veta om känslig tarm
IBS är en vanlig mag- och tarmsjukdom som framför allt drabbar kvinnor. Förkortningen står för irritable bowel syndrome, vilket på svenska brukar benämnas som känslig eller överkänslig tarm. Ibland även som irritabel tarm eller på lite mer läkarspråk som en del i funktionella tarmbesvär.
Det finns i dag inget botemedel mot sjukdomen men det finns mycket man kan göra för att minska besvären.
Vad är IBS?
Vid IBS kan mag-tarmkanalen inte arbeta och röra sig som den ska. Tarmen är också känsligare för att spännas ut, som vid till exempel gaser.
Det finns tre olika undergrupper:
- Förstoppnings-IBS
- Diarré-IBS
- Blandad IBS
De allra flesta har IBS under flera år. Symtomen kan då variera i styrka och antal. Man behöver inte vara orolig för att IBS ska utvecklas till någon allvarligare sjukdom.
Orsaker till IBS
IBS utvecklas oftast när man är mellan 20 och 40 år. Men man kan drabbas även i andra åldrar. Man vet egentligen inte varför man får IBS.
Teorin är att det är flera saker som tillsammans orsakar den känsliga tarmen. Dessa kan vara förändringar i hur tarmens muskler och nerver fungerar, hur nerverna till och från hjärnan samspelar med tarmen, men också stress och oro.
Symtom på IBS
Magsmärtor, diarré och förstoppning är vanliga symtom vid IBS. Om man söker vård för sina magproblem används en uteslutningsmetod för att ställa diagnosen. För att det ska handla om IBS ska man förutom att ha ont i magen besväras av något av följande:
- Smärtan förändras när du bajsar, antingen till det bättre eller sämre.
- Du har förstoppning eller diarré. Det kan också växla mellan dem.
- Du bajsar oregelbundet.
Det är också vanligt att ha besvär med gaser, illamående och att tarmen aldrig känns helt tömd trots att man bajsar. Besvären ska ha funnits i mer än tre månader för att det ska räknas som IBS.
Ont i ryggen av IBS
Många som lider av IBS känner även av smärta i ryggen. Man kan ha ont i magen på olika ställen och på olika sätt.
Eftersom tarmarna sitter lite mellan mage och rygg så kan man uppleva att smärtan även strålar ut i ryggen när man har väldigt ont eller har ont i hela mag-tarmkanalen.
Illamående av IBS
Längs tarmen finns det muskler som arbetar för att tarmens innehåll ska blandas och föras framåt. Detta arbete styrs av ett samspel mellan nerver och hormoner. Eftersom det vid IBS kan finnas en ökad känslighet i nerverna kan tarmen upplevas som känslig eller irriterad.
Den här ökade irritationen kan finnas i hela mag-tarmkanalen, även i matstrupen och magsäcken. Därför kan man även bli illamående vid IBS.
Trötthet vid IBS
Andra kroppsdelar som kan bli känsliga i samband med att tarmen är känslig är könsorgan och urinvägar. Man kan till exempel behöva kissa oftare.
Andra symtom som kan komma av att man har ont i magen och är orolig är hjärtklappningar, svettningar, huvudvärk samt att känna av en stor trötthet.
Behandling mot IBS
Generellt brukar de flesta behöva lägga om kosten och utesluta sådant som man reagerar på. Men vilken typ av behandling som passar bäst läkemedelsmässigt och kostmässigt skiljer sig åt mellan olika personer.
När det gäller läkemedel kan man till exempel behandlas med läkemedel mot förstoppning, diarré, gaser eller magsmärtor. Det kan också vara effektivt med kognitiv beteendeterapi, KBT, för att må och fungera bättre.
Behandlingen går överlag mycket ut på att man ska förstå just sin egen sjukdom så bra det bara går och på så sätt avgöra vad som krävs för att må bättre. Det kan man göra genom att till exempel föra matdagbok.
Går det att bota IBS?
Det finns i dag ingen behandling som botar IBS. De allra flesta har sjukdomen under flera år med varierande symtom.
Om man inte har blivit frisk inom två år så brukar man säga att besvären med all sannolikhet kommer att bli bestående. Men det går i alla fall att minska besvären och i en del fall bli helt besvärsfri.
Slipp IBS med enklare kost
I en ny studie har svenska forskare från Lunds universitet kommit fram till att kostråden vid IBS inte alltid behöver vara så krångliga som de annars brukar kunna vara. Det visade sig nämligen att många blir besvärsfria av att enbart utesluta socker och minska på stärkelse i maten.
– Det här kommer att underlätta livet för många, det är jag övertygad om, har Bodil Ohlsson, som lett studien, tidigare sagt till MåBra.
I studien ingick 105 personer varav hälften fick skära ner på socker och stärkelse medan andra hälften åt som vanligt. Av de som gjorde förändringarna fick 74 procent minskade besvär.
Forskarna undersökte även patienternas genetik, hormonella faktorer och inflammationsmarkörer men kom fram till att kosten, framför allt socker och stärkelse, spelar allra störst roll vid IBS.
Fodmap vanlig kost vid IBS
Vid IBS är Fodmap en av de vanligaste dieterna. Den går ut på att man ska undvika flera olika livsmedel som innehåller en viss typ av kolhydrater som tarmarna har svårt att bryta ner.
Man provar sig fram för att se vilka kolhydrater man behöver utesluta och vilka man kan äta, så att man slipper undvika viss mat i onödan.
I den tidigare nämnda studien uppfattades uteslutningen av socker och minskad stärkelse dock som mycket lättare att följa jämfört med Fodmap. Patienterna fick då bland annat sluta med sötsaker och byta ut pasta samt ris mot fullkornsvarianter.
Generella kostråd vid IBS
Om ovan nämnda inte skulle hjälpa finns det gott om generella kostråd vid IBS. Men det är högst individuellt vad som fungerar för den enskilde. Ta gärna hjälp av en dietist.
Många upplever att de blir bättre om de undviker att äta vissa typer av livsmedel. Här behöver man prova sig fram. Men några exempel på mat och dryck som kan ge ökade besvär är:
För många kan det också hjälpa att äta mindre måltider men att äta oftare och på regelbundna tider. Man kan också prova probiotika för att hjälpa tarmen på traven.
Det är också bra att försöka lära sig hur mycket fibrer magen tål. Fiberrik mat är bra mot förstoppning men inte mot magont. Fibrer som kan vara lättare för magen att hantera finns i till exempel frukt och grönt.
Källa: 1177 Vårdguiden, Doktorn.com, MåBra
Foto: TT