5 orsaker varför dina fisar luktar illa – och så motverkar du stanken
Vad är det som gör att vissa pruttar är helt luktfria – medan andra kan få hela sällskapet att fly från rummet? Forskare har utrett saken och kommit fram till att det framför allt är dessa fem saker som påverkar gaserna som lämnar vår kropp.
Så blir du av med illaluktande fisar
Enligt livsstilssajten The Sun, som undersökt ämnet med hjälp av experter, så är det i snitt bara en procent av de gaser som människor avger sig, som luktar illa. Det allra mesta utsöndras utan att vi märker det och är helt luktfritt, menar de.
Men vi alla känner någon (eller är den personen själv?) som allt för ofta förpestar ett helt rum med sina avgaser – och som tur är finns det faktiskt saker man kan göra. Här är fem knep för en snällare mage:
1. Ändra maten du äter
Inte så konstigt, men ack så viktigt! Maten vi äter påverkar dels hur mycket gas magen producerar, men också hur denna luktar. Livsmedel som är svåra att bryta ned, likt bönor och linser, gör att du blir bubblig i magen, medan proteintunga måltider innehållandes exempelvis kött eller ägg gör så att du drabbas av den klassiska ”äggmöken”.
Här kan du läsa mer om forskningen varför fisar luktar illa av aminosyror.
2. Ändra hur du äter den
För att undvika att gaser bildas finns generella råd om att äta små portioner mer ofta, samt tugga och äta mer långsamt.
3. Du är laktos- eller glutenintolerans
Att vara intolerant mot särskilda födoämnen innebär att kroppen saknar ett särskilt enzym för att kunna bryta ned detta livsmedel. Äter du det ändå blir det besvärligt för kroppen och du kan vänta dig (stinkiga) gaser och svullen mage, förstoppning och/eller diarré. Enda sättet att undvika detta på är genom att inte äta de livsmedel du är känslig mot.
4. Du är förstoppad
När du inte kunnat utföra dina behov som önskat så måste alla gaser passera avföringen inne i tjocktarmen, något som ofta orsakar en dålig lukt. För att undvika att bli förstoppad är det viktigt att du dricker mycket vatten och ökar intaget av fiber i din kost.
5. Du tar mediciner
Viss medicin kan påverka hur gasig du blir, likväl som lukten på den. Så om du nyligen börjat ta ett nytt läkemedel kan det ligga till grund till plötsliga stanken. Även vissa receptfria mediciner kan ha denna effekt. Det kan exempelvis gälla antiinflammtorisk medicin, så som ibuprofen – samt olika former av svampdödande medicin.
Då bör du söka hjälp för dina gaser
Men – en stinkbomb då och då är oftast inget farligt! Men det finns lägen då det kan vara bra att vara uppmärksam på hur fisarna luktar. Vårdguiden rekommenderar att du tar kontakt med en vårdcentral om du:
- tycker att gasbesvären stör dig i vardagen
- har besvär trots att du har prövat att behandla dig själv
- är orolig för dina besvär.
Du bör också ta kontakt med vårdcentralen om:
- du är över 50 år, inte har haft besvär från magen tidigare och nu har gaser och en känsla av att magen är uppkörd och utspänd, under mer än två veckor
- du snabbt har gått ner i vikt eller tappat aptiten
- du har gasbesvär i mer än två veckor och dessutom behöver gå på toaletten på andra tider än du brukar, eller om konsistensen på bajset har ändrats.
Källa: The Sun, MåBra
Foto: TT