Läkaren tipsar: 3 steg till lugnare och gladare mage
Läkaren Rana Eizad brinner för maghälsa och driver instagramkontot magdoktorn. Där tipsar hon bland annat om hur vi bäst tar hand om vår maghälsa.
Här är tre viktiga steg till en gladare, skönare och mer hälsosam mage, enligt magdoktorn.
Se också: 4 sätt att lindra IBS-magen
STEG 1: Se över din livsstil – för maghälsans skull
Stress är en jätteviktig faktor i maghälsa. Många missar det och förstår inte att stress kan visa sig i kroppen och sätta sig i tarmen.
Tänk på att:
Vila, gör tid för återhämtning. Ta inte på dig för stort ansvar i sociala livet. Umgås inte med personer som gör dig orolig. Ju mindre stressad du är desto mer kan tar- men slappna av.
Sov också 7–8 timmar per natt och rör på dig varje dag – stillasittande är inte bra för magen.
STEG 2: Se över maten – och dina matvanor
Vad vi äter är viktigt, men även hur vi äter. Låt en måltid ta minst 15–20 minuter. Försök komma ner i varv innan du börjar äta genom att ta några djupa andetag. Fokusera på maten, gör inte annat samtidigt.
Tänk på att:
Tugga minst 30 gånger per tugga, eller tills maten har samma konsistens som äppelmos, för att underlätta matsmältningen. Tarmen tar upp näring på molekylnivå, om man inte finfördelar maten innan den når magen så måste tarmen göra det, vilket kan leda till att du får ont.
När det gäller vad vi äter: Fiberkost är ofta det stora problemet, antingen äter vi för lite eller för mycket. Känsliga kan reagera på fiberrik kost. Den med IBS rekommenderas att hålla sig till lösliga fibrer och vara försiktig med olösliga fibrer.
Skriv gärna mat- och magdagbok. Vad du äter hela dagen och hur magen reagerar. Efter ett tag ser du kanske att du får ont av ett speciellt livsmedel. Dagboken kan också var hjälp om du går till dietist. Du tar reda på vad du reagerar på och varför.Vilka fibrer du kan äta, vilka du ska undvika. Lösningen är aldrig att ta bort alla fibrer.
Se också över portionsstorlekar – kanske mår du bättre av att äta flera men mindre portioner fördelat över dagen? Generellt är stora portioner mer svårsmälta och kan ge magont.
STEG 3: Ta produkter och läkemedel till hjälp
Det här rekommenderar jag som en sista lösning. Börja med att se över livsstil och kost, men hjälper inte det så finns det många produkter och läkemedel att prova. Då får man söka hos läkaren som kan skriva recept.
Något du kan testa själv är pepparmyntsolja som man kan köpa receptfritt, det är en sorts smärtlindring för tarmen. Man har sett att pepparmynta får tarmens muskulatur att slappna av, och då har vi chans att bryta kramper i tarmen.
Foto: TT