Se Min hälsaSömnStressKlimakterietTarmfloraHuvudvärkErgonomiFråga experternaOm MåBra

Inger, 69: "Varför sover inte alla på balkongen"

13 jun, 2024
Marina Nilsson
Varm och klibbig på natten? Gör som Inger Utgård, 69, i Strömstad. Hon sover ute hela sommaren och flyttar inte in igen förrän i oktober eller november.
– När det börjar blåsa för mycket så tycker jag inte att det är så skönt längre. Annars förstår jag inte varför inte alla sover på balkongen, säger hon.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många har tänkt tanken, särskilt under en värmebölja. ”Nej, nu flyttar jag ut sängen på balkongen!”

Men Inger Utgård i Strömstad har redan tio års erfarenhet av nattligt balkongliv och skulle aldrig kunna tänka sig att sova på något annat sätt under sommartiden.

– Jag skulle väl inte säga att jag har sömnproblem annars, men jag märker ju hur mycket piggare jag blir när jag har sovit ute. Jag är liksom fullt vaken med en gång, inte lite vimsig som man kan känna sig när man vaknar efter att ha sovit inne. Det är kanske syret? Jag har en smartklocka som mäter syremättnaden i blodet på natten och den visar på väldigt bra nivåer när jag har sovit ute, berättar hon.

Har aldrig avbrutit en natt utomhus

Här sover Inger gott om nätterna – och vaknar utvilad och pigg varje morgon.

Inger bor i ett etta på 34 kvadrat, men hennes balkong är på hela 16 kvadrat (8x2 meter), så det finns gott om plats både för vanliga balkongmöbler och en ”säng”. Sängen är egentligen en lång balkongsoffa som hon har breddat lite med hjälp av en bräda och spännband, så att den blivit 90 cm djup. Ovanpå dynan ligger en skumgummimadrass och sedan ytterligare en bäddmadrass från Tempur. Dessutom har hon spänt över ett solsegel från krokar på väggen och ut mot balkongräcket, som blir ett skyddande tält ovanför sänghörnan.

Annons

Här sover hon gott nio timmar per natt!

– Jag brukar flytta ut när våren har kommit rent metrologiskt. När det är ungefär tio grader på natten så tycker jag är ganska bra att börja sova ute. Visst kan jag vakna ibland, särskilt när det blåser från sydväst, eller om det regnar så mycket att det stänker igenom seglet, men jag somnar ju om igen. Hittills har jag faktiskt aldrig avbrutit och gått in och lagt mig i min vanliga säng, inte ens när det åskar, för det är bara mysigt!

Den friska luften fick Inger smak för när hon tidigare i livet bodde på Väderöarna och jobbade på vandrarhem där. Ögruppen utanför Fjällbacka i Bohusläns skärgård har ett av Sveriges varmaste men också blåsigaste klimat.

– Men jag hade också en pappa från Nordnorge och som alltid gick in och öppnade fönstret när vi barn låg och sov, så jag är nog ganska van vid kylig luft, berättar hon.

Att balkongen har en vacker och stillsam utsikt över sjön Strömsvattnet gör förstås sitt till. Alla balkonger är ju inte lika lämpliga att sova på, men just den här kommer med särskilda fördelar.

Annons

– Jag fyller snart 70 och i den här åldern man ju ibland vakna vid tre på morgonen för att behöva gå upp och kissa. Då kan solen precis ha stuckit upp och det blir så vansinnigt vackert. Då händer det att jag går ner till badbryggan här nedanför och tar mig ett dopp, och sedan kryper jag ner och somnar om igen!

Så här gör Inger för att kunna sova på balkongen

  • Myggnät mot insekterna. Särskilt mycket mygg finns inte där Inger bor, men en och annan spindel. Den vill hon gärna undvika att få i ansiktet, så ett uppspänt myggnät ger trygghet.
  • Öronproppar mot fåglarna. Alla som sovit ute har nog märkt hur högljudd naturen faktiskt är. Fåglarna verkar ha mycket att prata om runt klockan fyra på morgonen. Men med hjälp av öronproppar har Inger löst den saken och sover lugnt vidare till klockan nio-tio när det passar henne bättre att gå upp.
  • Ögonmask mot soluppgången. Inger använder två stycken ”bandanas” för att inte heller störas av morgonljuset. En av dem drar hon ner över ögonen, och den andra har hon kvar på huvudet som ”nattmössa”, vilket hon också tycker ger ett skönt avkopplande tryck över pannan.
  • Solsegel mot regn och vind. Inger har spänt upp ett segel som ger skugga och skydd, men hon gjorde från början nybörjarmisstaget att glömma att det faktiskt kan regna från alla håll, även från sidan. Därför köpte hon ett solsegel till, delade i två och fäste på sidorna av det första.
  • Limklämmor överallt. Förankringen av olika slags skydd är till stor del gjord med så kallade limklämmor, som är hårda och bra. Inger gissar att hon har använt ungefär 40 stycken klämmor i hela sin sovkonstruktion.
Annons

Sömnforskaren: ”Hon låter som en mycket smart person!”

Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet och författare till flera sömnböcker, senast "Sov dig till ett bättre liv" (Bonnier fakta), är imponerad av Ingers upplägg. Han tycker att det låter som att hon har tänkt på det mesta!

– Vi har ju en bättre cirkulation av luft på balkongen, och kombinerar man detta med öronproppar och sovmask, så kan det skapa ideala förutsättningar för god sömn, säger han.

Utomhus är bland annat koldioxidhalten lägre, så luftkvaliteten blir automatiskt bättre. Högre CO2-värden, som inomhus vid dålig ventilation, påverkar oss bland annat kognitivt.

– Efter ett tag i ett stängt konferensrum så märker man ju att man börjar få svårt att fokusera. Även på natten kan den högre koldioxidhalten i ett stängt rum vara en sån sak som stör sömnen. Det tar längre tid att somna vilket gör att vi inte hinner få lika mycket djupsömn. Men bara att öppna sovrumsdörren gör att luftutbytet blir bättre, och det kan till exempel avbryta en persons snarkande, förklarar Christian.

Annons

Fördelar med att sova utomhus

  • Temperaturen är ofta svalare. Under natten går kroppens kärntemperatur ner och når sin lägsta punkt vid 3-4-tiden. Att sova utomhus gör det lättare att hålla denna svala temp, och kroppen måste inte svettas ut för att släppa värme.
  • Relationen mellan syre och koldioxid är mer gynnsam utomhus, och detta kan också påverka sömnkvaliteten och till exempel ge längre drömsömn.
  • Naturkänslan kan ha en avslappnande effekt, och många somnar lättare till lite vind och brus!

Utomhus kan det visserligen finnas småkryp, men på många sätt är det ändå en renare miljö.

– Det finns inte lika mycket damm och kvalsterbajs som inomhus exempelvis. Men det är förstås inte så bra om det går förbi en motorväg precis utanför. Alla balkonger är ju inte lämpliga att sova på. Och ifall det är en riktigt tropisk natt så kan det vara så varmt ute att det faktiskt är bättre att sova inomhus med en fläkt, summerar sömnforskaren.

Foto: Privat

Annons