Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

England har stoppat ingreppen: "Kvinnor har fått sina liv förstörda"

02 apr, 2025
author Emelie Isacsson
Emelie Isacsson
Stoppsymbol över bild med kvinna som blir inskriven för operation
I Sverige görs cirka 4 000 inkontinensoperationer varje år – men på andra sidan Nordsjön har ingreppen varit pausade sedan 2018.
– Kvinnor har förlorat sina inkomster, sina hem och till och med sina relationer på grund av operationerna, säger Henrietta Hughes, patientsäkerhetsombud.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Vad är #meshskandalen?Brand logo
Vad är #meshskandalen?

Sedan 2018 är inkontinensoperationer med stödjande nät, så kallade slyngoperationer, stoppade i England.

– Det fanns en växande oro för biverkningar som smärta, funktionsnedsättning och återkommande infektioner hos ett antal patienter, säger Englands patientsäkerhetsombud Henrietta Hughes.

Ekonomisk ersättning till patienter

Hon kom förra året ut med en rapport där hon uppmanade regeringen att agera i frågan. Hon har bland annat gett förslag på ekonomisk och icke-ekonomisk ersättning till kvinnor som har drabbats av skador och komplikationer efter inkontinensoperationer med nät.

– Många kvinnor har skadats av användningen av nätimplantat på grund av problem med reglering, samtycke och att man inte lyssnat på patienterna i alla nivåer av sjukvårdssystemet. Detta har lett till att kvinnor har förlorat sina inkomster, sina hem och till och med sina relationer. Eftersom sjukvårdssystemet och dess reglering i slutändan står under regeringens kontroll, har staten en omsorgsskyldighet gentemot patienterna för den orättvisa de har utsatts för, säger hon.

Annons

LÄS OCKSÅ: Marita tvingades sluta jobba: "Operationen förstörde mitt liv"

Vad var orsaken till att operationerna stoppades i England?

– Det fanns en rad problem, inklusive produktreglering, brister i den information som kirurger fick samt i den information som patienter fick vid samtycke till ingreppet. Till exempel informerades inte patienterna om smärta vid samlag, och hos vissa kvinnor har plastnätet trängt in i slidan många år efter operationen. Patienter fick höra att deras problem "bara fanns i deras huvud" eller att besvären var åldersrelaterade. Alla dessa faktorer bidrog till ett växande antal patientskador.

Porträtt av Henrietta Hughes
Henrietta Hughes, patientsäkerhetsombud, uppmanar regeringen till att kompensera kvinnor som drabbats av komplikationer efter slyngoperation. Foto: Sam Friedrich

Vad är den senaste utvecklingen i frågan?

– Förutom pausandet av användningen av nät har specialistcentra etablerats för att hjälpa patienter som lider av komplikationer. Vården ska vara holistisk, med alternativ för att ta bort nät, smärtkontroll och stöd för psykologiska problem.

Annons

Vad krävs för att kunna erbjuda säkra operationer mot inkontinens?

– Patienter bör få information om fördelar, risker och alternativ. Alternativ som specialistfysioterapi bör erbjudas, tillsammans med att fråga varje patient "vad är viktigt för dig?". På så sätt kan patienterna få en patientcentrerad vård och gemensamt beslutsfattande, så att de kan fatta det beslut som bäst möter deras behov.

I Sverige fortsätter operationerna, trots att kvinnor rapporterar svår smärta och bristande information. Hur ser du på det?

– Vi behöver lära av globala partners om hur vi kan erbjuda den bästa vården och hålla patienter säkra. I Hughes-rapporten intervjuade vi patienter som hade upplevt stora svårigheter efter nätoperationer. Andra patienter har haft goda erfarenheter. Genom att lyssna på patienterna och arbeta tillsammans kan vi säkerställa att vi minimerar risken för skada och att patienterna får de bästa resultaten och upplevelserna av sin vård, säger Henrietta Hughes.

Foto: TT/Shutterstock, Sam Friedrich

Annons