Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Hitta balans i arbetslivet – 13 knep för att jobba lagom

21 jan, 2022
lycklig kvinna vid dator
Minska arbetsstress och risken för utbrändhet. Så här kan du minska mailhetsen och jobba smartare och mindre utan att göra ett sämre jobb.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Pandemin har underlättat jobbpusslandet för många. Samtidigt är den ständiga uppkopplingen en bidragande faktor till stress och utbrändhet. Hemmajobbandet har också suddat ut gränserna för vad som klassas som arbetstid och fritid, vilket kan vara skadligt i längden. Därför har vi samlat några värdefulla tips för ett mer hållbart arbetsklimat, något de flesta av oss skulle behöva.

TV: 5 enkla tips på hur du jobbar smartareBrand logo
TV: 5 enkla tips på hur du jobbar smartare

Vett och etikett på mailen

Förhållningsregler på mailen är en het potatis, och en bra början. I vissa länder är det numera till och med olagligt att skicka jobbmail efter arbetstid. Ett lagförslag som ska gälla för hela Europa ligger i loopen. En god tanke, men också något som i realiteten kan vara svårt att följa för många branscher och exempelvis den som pusslar med familjeliv och kvällsjobb. Men det finns en hel del man kan göra för att skapa en mer hållbar syn på mailen.

Annons

Mailpolicy att ta upp med arbetsgivaren

  • Det ska inte förväntas svar utanför ordinarie arbetstid.
  • Minska ner på onödiga kopior som får mailkorgen att svämma över.
  • Extremt brådskande saker kommuniceras via sms eller samtal. Det minskar stressen på att hela tiden ha koll på mailen.

Tips för att själv få en mer hållbar inställning till mailen

  • Svara inte med vändande post jämt. Risken är bara att mailen eskalerar eftersom folk vet att du alltid svarar och löser saker.
  • Börja se mailen som en del av jobbet istället för något som stör dig medan du ska göra ditt ”riktiga” jobb och avsätt tid i kalendern för mailhanteringen.
  • Att kolla mailen i tid och otid, när du ändå faktiskt inte riktigt har möjlighet att agera på det du ser i mailkorgen skapar bara en onödig stress.
  • Strukturera genom att sortera upp och flagga viktiga mail.

För den som inte måste pussla för att få vardagen att gå ihop, försök koppla bort jobbet på kvällar och helger. För de flesta av oss står och faller saker inte med om vi är tillgängliga jämt – snarare det motsatta. Ledig tid ska vi ägna åt återhämtning och tid med nära och kära. Är vi utvilade och har fyllt på med energi presterar vi bättre under den ordinarie arbetstiden.

För mycket övertid ger sämre karriärmöjligheter

Och vikten av att arbeta hårt är ofta upphaussad. En studie på arbetsklimatet i 36 europeiska länder visade att för hårt arbete kan leda till sämre karriärmöjligheter och sämre hälsa. Att försöka jobba hårdare än kollegorna ledde istället till stress, trötthet och missnöjdhet utan att chefen ens uppmärksammade ansträngningen. De negativa effekterna var större än nyttan av att visa att man är dedikerad till sitt jobb.

Annons

Det krävs inte orimligt många övertidsdagar för att öka risken för stroke med 45 procent...

6 tips för att jobba smartare och mindre

Om du ständigt måste jobba sena kvällar för att hinna med MÅSTE du göra något åt situationen, innan du kraschar in i väggen.

  • Var närvarande i stunden. Är du med familjen, ge dem din fulla uppmärksamhet. Att ha splittrat fokus blir inte bra för någon, vare sig barn, arbetsgivare eller dig själv. Och självklart – när du jobbar, jobba fokuserat. Är du sjuk? Låt jobbet vara. Du skulle inte åka in till kontoret för att ”fixa några snabba saker” när du är magsjuk?
  • Ta raster, ofta. Det gör dig mer effektiv mellan pauserna.
  • Ducka onödiga möten som stjäl din tid. Har ni många sådana på ditt jobb, prata med chefen om hur ni kan effektivisera.
  • Ta så många möten som möjligt som promenadmöten. Att komma ut ger ny energi och du får in hälsosam motion under dagen.
  • Använd dig av smarta att göra-listor. Dela in din att göra-lista i ”need to have och nice to have.” Det gör det väldigt mycket lättare att prioritera och minskar stressen av att aldrig hinna klart med listan.
  • Sätt upp delmål. Känslan av bocka av saker är bra för din jobb-självkänsla.

När får vi 6 timmars arbetsdagar?

Studier visar att vi är helt enkelt inte gjorda för åtta timmars arbetsdagar på kontor och arbetsdagar på fem eller sex timmar kan vara ett bättre alternativ för vår hälsa. 2021 kom forskning som visade att ett av världens största experiment med kortare arbetsveckor blivit sådan succé att nästan 90 procent av islänningarna numera har förkortad arbetstid.

Det vore något för ett mer hållbart arbetsklimat i framtiden.

Foto: TT

Se också: 5 morgonrutiner som ger dig en bra start inför dagen som väntarBrand logo
Se också: 5 morgonrutiner som ger dig en bra start inför dagen som väntar
Annons