Fler länder förbjuder chefer att mejla efter arbetstid – höga böter
I flera länder runtom i Europa har lagen införts i syfte att förbättra balansen mellan arbete och ledig tid. 1 februari tar även Belgien detta kliv.
MåBra har tidigare rapporterat om hur Portugal infört denna förändring, och nu står det också klart att straffet för att bryta mot den kan bli väldigt högt.
SvD rapporterar att en chef som hör av sig till sin medarbetare på kvällar och helger kan bötfällas med upp till 98 000 kronor.
Vill bekämpa stress och utbrändhet
Antalet arbetare som lider av stress och drabbas av utbrändhet ökar runt om i Europa, och den ständiga uppkopplingen anses vara en orsak till den negativa utveckling. Även pandemin och hemmajobb menar man har resulterat i utsuddade gränser kring vad som klassas som arbetstid och vad som är fritid.
– Datorn står alltid påslagen, man fortsätter att läsa e-postmeddelanden på sin smartphone... För att bättre skydda människor mot detta ger vi dem nu laglig rätt att koppla ifrån sig, sade Belgiens civilminister Petra De Sutter i ett pressmeddelande. Det skriver SvD.
Länderna där det är olagligt att mejla efter arbetstid
Lagen kan på svenska översättas till ”rätten att inte vara uppkopplad”. Denna träder i kraft i Belgien från och med den 1 februari. Portugal införde den i november förra året. Frankrike var först i världen med lagen, och har haft den redan sedan 2017.
– Den centrala andemeningen i lagen ska vara: den anställdes familj, vila och semester måste respekteras, sade De Sutter också i samma pressmeddelande.
Kan en liknande lag komma till Sverige?
Det är inte en omöjlighet. Enligt SvD har EU-parlamentet i Bryssel diskuterat frågan – samt uppmanat EU-kommissionen att ta fram ett lagförslag som kan gälla för hela EU.
Länder som vill locka utländska distansarbetare
Portugals minister för arbete och social trygghet, Ana Mendes Godinho, har på senaste drivit igenom flera arbetsrättsliga frågor i landet. Exempelvis har nu föräldrar till barn under åtta år rätt att arbeta på distans på obestämd tid – utan att först ansöka om godkännande från sin arbetsgivare. Förhoppningen är att Portugal ska ses som ett föregångsland dit utländsk arbetskraft gärna flyttar.
Även Barbados och Kroatien gör liknande åtgärder. Där de bland annat erbjuder visum för distansarbetare.
– Vi ser att allt fler människor arbetar på distans, ibland under mycket stressiga förhållanden, med lite rum för semester. Vårt nya Barbados Welcome Stamp är ett visum som gör att du kan flytta till och arbeta från ett av världens mest älskade turistmål i 12 månader, sa Barbados premiärminisiter Mia Amor Mottley redan i januari 2020. Det rapporterar BAAAM.
Källa: SvD, MåBra, BAAAM.
Foto: TT