Insektsbett? Så vet du vad du blivit biten av!
Sommarens härliga varma dagar medför tyvärr oftast också ett insektsbett eller två. Men det är inte alltid helt lätt att veta vad man blivit biten av.
Det kanske kliar, svider eller blir svullet, men vad kommer det av? Här är de vanligaste krypen som lämnar bett efter sig i Sverige.
Fästingar ger inte så synliga bett
Det kan vara klurigt att upptäcka att man blivit biten av en fästing om man inte kontrollerar kroppen (vilket man bör ta för vana att göra under fästingsäsongen). Betten brukar nämligen inte göra så mycket väsen av sig. De kan klia, men behöver inte göra det.
Om fästingen sitter kvar är det ganska lätt att se att det är en fästing du blivit biten av. Men gör den inte det kan det bli desto svårare. Ofta ser man inga tecken alls på att ha blivit biten, enligt dermatologen Tsippora Shainhouse och The Healthy.
Om fästingbettet utvecklas till ett utslag, vilket det inte alltid gör, så får man oftast det först efter ett par dagar. Det kan då bli rött.
Här kan du se bilder på hur fästingbett kan se ut beroende på om du nyligen blivit biten, det har gått ett tag eller om man haft oturen att få en fästingburen sjukdom.
Myggor ger kliande bett
Myggbett har nog de flesta lärt sig att känna igen. Denna sommarplåga undgår få som väljer att njuta av vädret kvällen lång.
Bettet blir ofta som en liten pösig vit upphöjning med en röd prick i mitten. Det kan kännas lite hårt och bli rött de följande dagarna. En del människor reagerar kraftigare än andra på myggbett. Det kan då även bli som en stor böld som kliar och svider.
Det skönaste som finns är att klia på dem även om man helst inte ska det… Du kan hålla någonting kallt emot, smörja med aloe vera eller med kortisonkräm för att avhjälpa den värsta klådan.
Loppor kan bitas hårt och lämnar kliande utslag
Det finns flera olika arter av loppor. Djurloppor är vanliga hos husdjur men kan även bita människor och fågelloppor kan man bli biten av om man krattar i trädgården till exempel. Det finns även strandloppor som du kan bli biten av om du vistas där. Men det är trots allt ganska ovanligt.
När de väl sätter igång ger de oss dock flera bett nära varandra på kroppen. Det brukar se ut som små skorpiga röda utslag. Betten kliar mycket och ibland kan själva bettet och utslaget efteråt göra ont.
Skillnaden från till exempel myggbett är att betten brukar göra ondare och kan tro det eller ej klia ännu mer.
Vägglöss biter i flera omgångar
De flesta hajar nog till när de hör ordet ”vägglöss”. Det har varnats för vägglöss på en del hotell under en del somrar och många av oss har hört rådet om att inte ha resväskan öppen på golvet utomlands till exempel.
Även om man inte hör om det riktigt lika ofta längre så är det en riktig pina för de som råkar ut för det. Vägglössen äter ofta som oss, frukost, lunch, middag, mellanmål, ungefär… De biter alltså i omgångar för att sedan gå och gömma sig igen.
Oftast får man bett på armar och ben eftersom de brukar vara mer exponerade i sängen där vägglössen ofta håller hus. För det mesta försvinner betten av sig själva. De brukar vara små och klia samt kan ibland svullna och göra ont. Om du misstänker vägglöss kan du även titta efter lusspillning.
Bromsbett gör ont och kan ge blåmärken
Bromsar liknar flugor men är oftast större. De upplevs ofta som irriterande då de inte tycks reagera alls när man försöker vifta bort dem.
När de biter brukar det göra väldigt ont och betten brukar påverka en större del av huden än myggbett. Bromsarna biter loss en liten bit hud när de vill komma åt blodet, det är därför det gör mycket ondare.
Ofta får man en rodnad och svullnad men man kan också få ett stort blåmärke. Det beror på att bromsen injicerar ett blodförtunnande ämne i huden när den biter.
Knott är mindre än myggan men bettet gör ondare
Även om knott är en typ av små myggor så är de ofta besvärligare. Till skillnad från myggor så biter knotten av en bit av huden för att kunna få i sig blodet. Det är det som kan göra ont när man blir biten.
Betten kan sedan svida och klia precis som myggbett. Egentligen ger de samma symtom förutom vid själva tidpunkten för bettet. Knottbett brukar man också ofta få flera på samma gång.
Löss ger upphov till bett i hårbottnar
Huvudlöss kan ge små röda prickar som ser ut som myggbett. Så om du upptäcker sådana på platser där det växer mycket hår, på huvudet, i nacken och bakom öronen, kan det betyda att du är drabbad.
Det vanligaste symtomen är klåda. Men för att det ska vara tal om huvudlöss måste du också kunna se lössen.
Geting-, bi- eller humlestick kan se ut som insektsbett
Även om detta inte är ett bett egentligen så kan det se ut som det om du inte sett insekten i sig sticka dig. Kort efter att du har blivit stucken brukar området rodna och svullna. Det brukar även svida och klia.
Ofta ser det ut som en utslagsliknande rosa liten bula. Innan klådan kommer brukar du dock uppleva en intensiv och pulserande smärta i området under själva sticket.
Det kan vara så att gadden sitter kvar och att du därför förstår vad det är frågan om. I så fall är det bättre att skrapa bort gadden med naglarna eller ett bankkort.
Detta för att du riskerar att trycka ut mer gift i såret om du försöker dra ut den med fingrarna eller en pincett.
Vattenloppor kan ge kliande utslag som liknar myggbett
Detta är egentligen inte heller ett bett. Men det kan ofta se ut som att man blivit attackerad av mygg. Skillnaden är att utslagen kan dyka upp i mängder över hela kroppen.
I själva verket har man blivit hem för cerkarier, en fågelparasit, som orsakar badklåda hos människor. Den trivs bra i grunt och varmt vatten och ligger gärna och lurar i sötvattensnäckor. Därför är det vanligare bland barn än vuxna.
Källa: The Healthy, Internetmedicin, Newsner, 1177 Vårdguiden
Foto: TT