Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Karin: Rätt kost hjälpte min sköldkörtel att läka

01 dec, 2020
Karin Stor
Karin Ericsson Back har drabbats av Graves hypertyreos inte bara en, utan två gånger. Det här har hjälpt henne att må bättre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tecken på problem i sköldkörtelnBrand logo
5 tecken på problem i sköldkörteln

Karin Ericsson Back, 42 år, är frilanssångerska men att hon kan idag sjunga är ingen självklarhet. I maj 2018 förlamade en sköldkörteloperation hennes stämband och framtiden för hennes uppdrag som sångerska, körledare och sånglärare var högst osäkra.

Operationen gjordes eftersom Karin för andra gången fått Graves hypertyreos, den vanligaste typen av överfunktion i sköldkörteln.

Se också tecken på att du har problem med sköldkörteln.

Skickades hem med hostmedicin

– Första gånger jag blev sjuk var 2011. Då svarade min kropp snabbt på medicineringen och efter två år togs läkemedlen bort och jag friskförklarades. Efter en bilolycka 2017 insjuknade jag igen.

Trots att hon mådde dåligt förstod hon inte att hon hade fått tillbaka hypertyreosen.

– Jag sökte vård men när jag viftades bort stod jag inte på mig. Trots att jag hade symtom på en potentiellt livshotande sjukdom som Graves är, skickades jag hem med hostmedicin.

Annons

Operationen förlamade stämbandet

Till slut togs rätt prover och Karin diagnosticerades med Graves sjukdom. Läkarna rekommenderade henne att operera bort sköldkörteln, delvis på grund av en struma som besvärade henne. Trots att hon oroade sig för att det skulle påverka stämbanden, valde hon en operation.

När operationen gjordes på Karolinska Universitetssjukhuset i maj 2018 fick Karin ett toppteam av kirurger.

– På eftermiddagen vaknade jag upp ur narkosen av att en kirurg säger att operationen avbröts på grund av stämbandsförlamning. Mitt högra stämband hade lagt av och endast halva sköldkörteln hade tagits bort. Där och då föll jag ner i ett svart hål. Morgonen därpå undersöktes jag och det visade sig att mitt högra stämband fortfarande var helt förlamat.

En månad senare fick hon en ny tid för operation som gick bra.

– Efter de båda operationerna följde en lång tid av rehabilitering Jag var borta från scenen i nära ett och ett halvt år innan jag kände mig redo igen.

Annons

Lång väg till rätt medicinering

Karin Ericsson Back har också fått justera sin dos av sköldkörtelhormon, vägen till rätt dos var lång. Hon kände sig omåttligt trött på eftermiddagarna och var färdig att gå och lägga sig vid 15 många dagar. En ändring i medicinering, där man även la till hormonet T3 där de flesta bara får T4, har hjälpt henne få mer energi.

– Jag har ett gott förtroende för min läkare. Jag håller mig uppdaterad om sådant som kan hjälpa mig må bättre.

Stärkt maghälsan med autoimmun kost

Karin har provat att justera kosten till en antiinflammatorisk kost i form av Autoimmuna Protokollet (AIP). Hon har sluta dricka kaffe, använder sig av periodisk fasta och allt detta menar hon hjälper henne må bättre och stärker hennes maghälsa.

– Jag gjorde AIP strikt i 3 till 4 månader och jag kände mig mindre vätskefylld. Fingrar och tår gör mindre ont och jag är mer alert.

Kaffet blev hon inspirerad till att sluta när hon lyssnade på en podcast som beskrev ökad risk för stress och inflammation när man dricker det.

Annons

– Det var hemskt att sluta med kaffe men värt det. Tidigare drack jag mängder varje dag och nu endast en till två koppar i veckan.

Karin har även använt sig av yoga för att läka sig efter Graves och operationen.

När allt inte blir ”som förut” efter en sjukdom är det lätt att önska att livet såg annorlunda ut. Karin menar att det är bättre att acceptera situationen.

– Livet kan inte återvända till hur det såg ut förut och det är en tung insikt som kan vara svår att acceptera. Men nu är nu och du har nya förutsättningar att förhålla dig till. När du är redo för att omfamna det, är du redo att börja må bättre.

TEXT: Katarina Fornander

Foto: Knut Capra Pedersen

Det här är Graves sjukdom, överfunktion i sköldkörteln

Vid Graves sjukdom frisätter sköldkörteln för mycket hormon, så att energiförbrukningen i kroppen ökar. Detta kallas ofta hög ämnesomsättning eller hypertyreos. Graves sjukdom kallas även giftstruma. Kvinnor drabbas oftare än män.

Annons

Vanliga symtom vid hög ämnesomsättning är:

  • Viktnedgång, trots ofta god aptit
  • Svettningar och värmekänsla
  • Hjärtklappning, pulsen stiger, hjärtslagen känns hårda
  • Oregelbunden hjärtrytm
  • Skakningar och darrningar som kan kännas i hela kroppen, men är mest typiskt i händerna
  • Irritabilitet, oro och sömnsvårigheter
  • Trötthet
  • Depression
  • Snabb tarmpassage; oftare behov att gå på toaletten
  • Menstruationsrubbningar

Diagnosen bekräftas genom blodprov för analys av hormoner och antikroppar. Överproduktion av hormon i sköldkörteln kan behandlas på tre sätt, tabletter, operation och radiojodbehandling. I många fall återfår sköldkörteln normal funktion efter behandling med medicin och patienten behöver därefter ingen fortsatt medicinering. Hos några personer kan sjukdomen återkomma efter behandlingens avslutande. Då brukar man välja någon av de andra två metoderna.

Källa: Svenska Sköldkörtelföreningen

Det här är det autoimmuna protokollet

Det autoimmuna protokollet (AIP), även kallat autoimmun paleokost, är ett verktyg för att minska symtomen av autoimmun sjukdom och inflammatoriska hälsobesvär. Målet med AIP är att ge kroppen en chans att läka.

Grunden i kosten är:

  • de flesta rotfrukter, grönsaker, bär och frukter men ej potatisväxter
  • kött, fisk, skaldjur, fågel, inälvsmat, benbuljong
  • animaliska fetter, olivolja, kokosfett

Det här ska man utesluta:

  • Processade livsmedel
  • Spannmål, vete, korn, råg, havre, ris, majs, teff
  • Mejeriprodukter
  • Baljväxter (bönor, ärtor och linser, inklusive kaffe, kakao och soja)
  • Ägg
  • Potatisväxter (potatis, tomat, chili, physalis, paprika, gojibär)
  • Nötter och frön, som är vanliga allergener (inklusive bovete, quinoa och amarant)

Efter 30-90 dagar provar man att återinföra vissa livsmedel för att se hur kroppen reagerar på dem.

Läs mer:

Tidiga tecken på att du har problem med sköldkörteln

Nya siffror: Antalet sköldkörtelsjuka kvinnor har fördubblats

QUIZ: Vad kan du om sköldkörteln?

Annons