Tidiga tecken på att du har problem med sköldkörteln
Sköldkörteln är en nästan fjärilsformad körtel som sitter i nedre delen av halsen. Där tillverkas hormon som styr många viktiga funktioner i kroppen, som ämnesomsättningen, temperaturregelring med mer.
När sköldkörteln inte fungerar som den ska kan vi märka av det på väldigt många olika sätt, och vilka symtom kan skilja sig från person till person. De vanligaste problemen med sköldkörteln är underproduktion eller överproduktion av sköldkörtelhormon – hypotyreos eller hypertyreos. Hypotyreos är dock något vanligare.
Ofta kommer symtomen smygandes, och det kan vara lätt att missta sköldkörtelproblem för exempelvis stressrelaterade besvär.
Tidiga symtom vid problem med sköldkörteln
Tidiga symptom vid hypotyreos – underproduktion i sköldkörteln:
- Trötthet
- Försämrad ork
- Depression
- Koncentrationssvårigheter
- Frusenhet
Senare kan du även få dessa symptom:
- Torr hud och torrt hår
- Förstoppning
- Viktökning
- Minnessvårigheter
- Långsam hjärtrytm
- Ont i leder och muskler
- Svårare att få barn
Tidiga tecken på hypertyreos – överproduktion i sköldkörteln:
- Svettningar och svallningar
- Dålig sömn
- Fysisk och psykisk trötthet
- Hjärtklappning och hög puls
- Muskelsvaghet och darrningar, oftast i händerna
- Viktnedgång – trots att du äter som du brukar eller mer eftersom du är hungrigare
- Lösare avföring och mer frekventa toalettbehov
- Håravfall och hudproblem
Sköldkörtelrubbningar är framförallt något som drabbar kvinnor, och man räknar med att omkring 300 000 svenskar är drabbade. Men medan unga kvinnor kan uppvisa väldigt många av ovan nämna symtom så brukar äldre ofta ha färre, det kan till exempel enbart ge hjärtproblem eller till och med symtom på demens.
Allt fler har problem med sköldkörteln
Andelen som får problem med sköldkörteln ökar, inte minst bland unga, men om det beror på att fler är sjuka eller att det görs fler tester och prover vet man inte än. För att kunna utesluta andra problem kan man behöva göra många olika tester.
– Det kan också vara så att lätt avvikande värden kan bero på något annat, det är därför man behöver gå till botten med det. Många sjukdomar kan ge liknande symptom, exempelvis om man har en underliggande infektion, B12-brist eller någon annan autoimmun sjukdom, säger Helena Filipsson Nyström, överläkare i endokrinologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Aftonbladet.
Även om vården blivit bättre på att söka efter obalans i sköldkörteln, så kan det vara svårare att bli ordentligt behandlad när man väl fått en diagnos.
– Vi upplever att medvetenheten om sköldkörtelproblem ökar hos allmänheten och att man nu även är mer frikostig med sköldkörtelprover på vårdcentralen, vilket är positivt. Däremot kan det vara en utmaning att få en fullständig utredning och behandling vid mildare former av underfunktion i sköldkörteln, säger Katarina Nydahl, verksamhetsledare på Sköldkörtelförbundet, till Aftonbladet
Källa: 1177, MåBra, Aftonbladet Foto: TT
...
Läs mer:
Nya siffror: Antalet sköldkörtelsjuka kvinnor har fördubblats