Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Beror din trötthet på sjukdom? Det här avgör om du bör söka vård

07 apr, 2021
Ung kvinna sitter i soffa och är ovanligt trött.
Alla är trötta ibland – men hur trött är FÖR trött? Här berättar läkaren när det är dags att söka vård för din trötthet, för det kan faktiskt ligga något allvarligare än sömnbrist bakom dina gäspningar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Mineralerna som gör dig piggareBrand logo
Mineralerna som gör dig piggare

Trötthet är en känsla, liksom hunger eller frusenhet. Vad som är normalt är väldigt individuellt, liksom hur mycket man klarar av i vardagen, eller hur man påverkas av det.

Det gör också att det är ett symtom som är svårt att utreda, eftersom det inte går att mäta på samma sätt som din puls eller ditt blodvärde. Det blir också svårt för vården att ge några allmänna råd som inte är på nivån "Gå och lägg dig tidigare".

Varför är du trött hela tiden?

Men det finns fyra frågor som du kan börja med att svara på om du känner att du är trött hela tiden utan att veta varför:

  1. Hur sover du?
  2. Hur och vad gör du för att få återhämtning?
  3. Hur ser dina kostvanor ut?
  4. Hur ser dina motionsvanor ut?

Om du inte hittar något uppenbar anledning i svaren till dessa frågor kan det vara dags att söka vård. Hur länge du orkar gå runt och vara trött känner du bäst själv.

Annons

– Om man är så trött att man inte klarar av vardagen eller om det inte går över på ett par veckor kan det vara en bra idé att söka hjälp. Men generellt skulle jag säga att patienter är experter på sina kroppar. Jag är specialist på vad man kan göra. Är man orolig ska man ringa till sin läkare, säger Marina Tuutma, allmänläkare och ordförande för Svenska Distriktsläkarföreningen, till Aftonbladet.

Det finns några tillfällen när tröttheten ska tas på större allvar och du bör söka vård omgående, och det är om tröttheten dyker upp i samband med en smärta någonstans i kroppen, eller om den kommer väldigt plötsligt. Detsamma gäller om tröttheten dyker upp i kombination med feber eller plötslig viktförändring upp eller ner.

Berättar om diagnosen på sin blogg

Trötthet kan bero på sjukdom – 8 exempel

Även om tröttheten i de flesta fall beror på olika livsstilsfaktorer som går att påverka (dåliga kostvanor, du rör på dig för lite, du är stressad eller oroad exempelvis), så kan du också känna dig trött på grund av olika sjukdomar – då ofta i kombination med andra symtom. Här är några sådana sjukdomar:

Du kan också känna dig ovanligt trött på grund av ett läkemedel du tar. Fråga din läkare om biverkningarna.

Källa: Aftonbladet, 1177 vårdguiden Foto: TT

Annons