Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

20 sekunders-regeln: Därför ska du räkna hur länge du kissar

24 sep, 2021
kvinna kissar enligt 20 sekunders-regeln
Hur många sekunder brukar du kissa? Den optimala tiden är enligt läkaren 20 sekunder, här förklarar hon varför.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt demBrand logo
5 vanliga problem med underlivet – så enkelt gör du något åt dem

Har du koll på hur lång tid det tar för dig att kissa? Nja, man brukar ju inte direkt sitter och räknar sekunderna på toa, men det kanske du vill börja med nu.

Dr Janis Miller menar nämligen att det bör ta ungefär 20 sekunder att kissa. Om du kissar längre än så, eller kortare än så menar hon att du troligtvis kissar för länge eller går på toa för ofta, säger hon till Wellandgood.

Kissar du enligt 20 sekunders-regeln?

För att testa om du håller dig till 20 sekunders-regeln kan du helt enkelt ta tid med en timer nästa gång du sätter dig och kissar. Eller räkna tusenett, tusentvå, tusentre … Hamnar du på 20–21 sekunder så ligger du bra till.

Att det är 20 sekunder som är bäst för blåsans hälsa har en forskningsgrupp kommit fram till efter att de börjat med att studera däggdjur. De såg att i stort sett alla djur tömde blåsan på i snitt 21 sekunder.

Annons

Översatt på oss människor så motsvarar en sådan tömning ungefär en kopp vätska. Om man dricker ungefär åtta glas vatten på en dag så bör man alltså, enligt den här principen, också kissa åtta gånger.

Sedan påverkar förstås all annan vätska vi får i oss under en dag – genom mat eller annat vi dricker också. Det får man ta hänsyn till.

Viktigt att lyssna till kroppens signaler

Vad händer då om man kissar längre eller kortare än 20 sekunder? Då tycker dr Miller att man ska se över sina vanor – om man dricker för lite eller för mycket, om man går på toa när man behöver eller om man har som ovana att gå i onödan.

Anledningen till att man vill gå med bra mellanrum är att inte kommunikationen mellan hjärnan och urinblåsan ska försämras. Om vi inte lyssnar på kroppen och går på dens signaler så kommer den till slut att sluta signalera som den ska.

Doktor Mikael reder ut frågorna kring tarmsjukdomen!

Om vi inte kissar när vi behöver, utan ofta håller oss för länge, så kan det leda till att urinblåsans muskler töjs och slutar fungera ordentligt. Det kan också bli så att du behöver kissa ofta, om du har tränat kroppen på det.

Källa: Wellandgood Foto: TT

Annons