Företaget som infört Sveriges första och enda (?) klimakteriepolicy
Det är hälsokostsföretaget Great Earth, med VD Jorunn Wallton-Haaland i spetsen som sen en tid tillbaka startade en så kallad klimakteriepolicy inom deras organisation. Holistisk hälsa genomsyrar hela Great Earth affär och det vill hon även ska gälla för sina anställda. Det ihop med insikterna hon själv nåddes av när hon kom i övergångsåldern kom att bli språngbrädan till Sveriges kanske första och, än så länge, enda policy för just – klimakteriet.
Därför behövs en klimakteriepolicy
När Jorunn började få symtom relaterade till menopausen förstod hon inte först vad det var "för fel". Hon har länge varit intresserad av hälsa men just detta område var inget hon hört särskilt mycket om.
– Det tog en tid innan jag förstod att det var klimakteriet som hade slagit till. Jag trodde snarare att jag var sjuk, förklarar Jorunn och fortsätter:
– Sen läste jag Monika Björns bok "Stark genom klimakteriet" och blev arg och upprörd. Halva jorden befolkning går igenom detta men ändå går vi till läkaren och tror att vi är sjuka när det drabbar oss? Det var då jag kände att jag ville göra något för att ändra på det.
Klimakteriepolicyn i praktiken – så funkar den
Monika Björn kom att bli en central person för Jorunn, när det kommer till utvecklandet av policyn. Hon utbildar nämligen personalen idag regelbundet om frågor som rör klimakteriet.
– Policyn är kort och enkel egentligen: Vi vill normalisera processen och de symtom som den kan medföra. Öppnar vi upp för samtal kring detta på jobbet så tar de anställda förhoppningsvis med de insikterna hem till sina partners, vänner och barn, säger Jorunn.
Vidare får personalen hjälp att kopplas ihop med experter inom området, om de skulle ha behov.
– Hälsa är vår kärnverksamhet. Är det något som står i vägen för att våra medarbetare skulle må bra så är det en självklarhet för oss att de kan prioritera att åtgärda det först och främst.
På Great Earth har personalen utöver det tillgång till frukost varje dag, 30 minuters betald promenad om dagen och en "ingen kontakt efter 17"-policy.
– Men detta betyder självklart inte att vi inte kräver något av våra anställda. Men min erfarenhet är att personal som mår bra behöver man hindra från att gasa allt för mycket, snarare än tvärtom.