Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Förkylning Täta bröst Om MåBra

Guide: Hormonerna som kan hjälpa i klimakteriet

09 apr, 2022
kvinna i klimakterie äter hormoner
Alla kvinnor upplever klimakteriet på olika sätt. En del blir hjälpta av hormoner och då finns det olika varianter att välja på. Så här säger läkaren om att ta hormoner, och de här hormonerna finns idag.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Klimakteriet. En del går igenom det utan större bekymmer. För andra är det tuffare – på olika sätt. Förr var det något de flesta höll tyst om.

Se även: Det här händer i klimakteriet

Det här händer i klimakterietBrand logo
Det här händer i klimakteriet

”Synen på klimakteriet har förändrats”

– Synen på klimakteriet har förändrats, vi pratar mer om det nu och det är bra. Men det är fortfarande omgivet av många missuppfattningar, säger Hilde Löfqvist, överläkare och specialist inom gynekologi på CevitaCare GynStock- holm på S:t Görans sjukhus.

Själva ordet klimakterium betyder trappstege på grekiska. Det symboliserar kvinnans olika steg från fertil tills att hon inte längre kan få barn. Under den här övergången sviktar kroppens tillverkning av hormonerna progesteron och östrogen – och det är det som kan orsaka diverse otrevliga symtom.

Annons

– Övergången till klimakteriet kommer oftast smygande och är ibland svår att märka. Första tecknet brukar vara en viss oregelbundenhet i menscykeln hos kvinnor som inte tar preventivmedel, säger Hilde Löfqvist.

Har du koll på de olika faserna man går igenom?

Förklimakterie är inte ett ord som gynekologer använder

Idag pratas det mycket om förklimakteriet, ett uttryck som Hilde Löfqvist inte är så förtjust i. Det är inget ord som gynekologerna själva använder.

– Förklimakteriet är ett luddigt begrepp. Det blir lätt så att man skyller allt på att man är i förklimakteriet trots att det kan bero på helt andra saker som stress och relationsproblem, till exempel.

Övergången till klimakteriet inträffar ofta i 40-årsåldern och pågår i cirka tio år. I början avtar hormonerna bara lite, för att med tiden minska mer och mer och slutligen landa på en mycket låg nivå som håller i sig resten av livet.

– Med lite hjälp på vägen behöver övergången inte bli så svår. Idag finns det bra, individanpassade verktyg som hjälper, säger Hilde Löfqvist.

Annons

Många är rädda för behandling med hormoner

Många är fortfarande rädda för behandling med hormoner, helt i onödan, menar Hilde Löfqvist:

– Alla kvinnor kan inte bli av med sina klimakteriebesvär genom att träna mer och äta sunt. Livsstilen är viktig, men den räcker inte alltid till. Hormoner är svartmålade och det är synd, oftast är det den bästa hjälpen mot svåra besvär.

Klimakteriet kan se helt olika ut från person till person

Olika typer av hormoner som kan hjälpa i klimakteriet

Här är olika typer av hormoner som man använder för att lindra klimakteriebesvär idag, och så fungerar de.

Hormoner, HRT

Vid HRT, hormone replacement therapy, ersätter man de hormoner (östrogen och progesteron) som kroppen inte tillverkar tillräckligt av med läkemedel. I ”vanlig” HRT är progesteronet syntetiskt och heter gestagen. Östrogenet i HRT är nästan alltid kroppseget (bioidentiskt).

Anledningen till att man behandlar med både östrogen och progesteron är att östrogenet gör livmoderslemhinnan tjockare. Det ökar risken att drabbas av livmoderkroppscancer. Progesteronet motverkar att den tjocknar.

Annons

Det finns flera typer av östrogen och progesteron att välja mellan och man kan behöva testa olika kombinationer innan man hittar det som funkar bäst.

Bioidentiska hormoner

Skillnaden här är att även progesteronet är kroppseget (bioidentiskt). Många experter menar att det är skonsammare och att vi ”tål” det bättre.

Alla är dock inte överens om hur säkert det på lång sikt.Vissa menar att det kanske inte skyddar lika bra mot livmoderkroppscancer som syntetiskt progesteron.

Hilde Löfqvist menar dock att bioidentiskt progesteron ger färre biverkningar och att det ofta är en bra förstahandsbehandling. Nackdelen är att det dyrare och att få gynekologer använder det som behandling än så länge.

Lokalt östrogen

Det finns också läkemedel som enbart verkar lokalt på slemhinnorna i underlivet, till exempel vaginalkräm och slidpiller. Det finns både receptbelagda och receptfria varianter. De flesta innehåller östriol och östradiol (som båda tillhör gruppen östrogener). Östriol är ett svagt östrogen. Östradiol är ett medelstarkt östrogen.

Annons
Ju mer vi vet desto lättare kan det bli att hantera klimakteriet

Plåster, piller, gel eller sprej?

Hormonbehandling genom huden med till exempel plåster eller spray går direkt ut i blodet och ska därför vara skonsammare för kroppen. Det kan användas av kvinnor som tidigare haft blodpropp eller som har diabetes. Är man helt frisk är hormoner som tablett ofta smidigast.

Östrogenet tar dock omvägen via levern till blodet när man tar det som tablett. Har du högt blodtryck, diabetes eller annan sjukdom kan det belasta kroppen i onödan. Då är plåster, gel eller spray ett bättre val.

Foto: TT

Annons