Läkare varnar: Kvinna satte in menskoppen fel – fick vattennjure
Det finns menskoppar i många olika former, storlekar och prisklasser. För att undvika komplikationer är det dock viktigt att välja en modell som passar kroppen och att använda rätt insättningsmetod. Det menar två danska läkare, som i tidskriften BMJ Case Reports lyfter fram ett ovanligt fall där en felplacerad menskopp ledde till allvarliga besvär.
Kvinna placerade menskoppen fel
Läkarna beskriver hur en kvinna i 30-årsåldern sökt vård för bland annat buk- och flanksmärtor, som kom och gick under ett halvårs tid. Smärtan var mild, men varade i upp till en timme och återkom flera gånger i veckan. Ibland upptäckte hon även blod i urinen. Vid en medicinsk undersökning konstaterades att hon utvecklat hydronefros, så kallad vattennjure, och att en menskopp låg i direkt anslutning till urinledarens öppning.
Läkare misstänkte att menskoppen orsakade problemet, och när kvinnan slutade använda den regelbundet försvann symtomen helt.
Läkarna betonar att det här är ett sällsynt fall. Såvitt de vet har endast fem liknande fall dokumenterats tidigare. “De tidigare rapporterade fallen liknade vårt fall. Alla rapporterade patienter hade flank- eller buksmärtor, hydronefros (vattennjure, reds. anm) på datortomografi och symtomen försvann helt efter att menskoppen avlägsnats,” skriver dem.
Andra vanligare komplikationer
Utöver vattenjure har ett fåtal andra allvarliga komplikationer rapporterats, inklusive toxiskt chocksyndrom. Men det är vanligare med problem som smärta, vaginala sår, allergiska reaktioner, urinträngningar eller att intrauterina preventivmedel byter position. Vissa får även infektioner, men risken är inte högre än vid användning av andra mensskydd.
“Den ökande användningen av menskoppar understryker behovet av mer kunskap om användning och eventuella komplikationer, både bland användare och läkare”, skriver läkarna.
Foto: TT/Shutterstock