Lindra barnens vanligaste sommarplågor – 8 knep
Barn springer, klättrar och leker på sätt och ställen som vuxna aldrig skulle få för sig. Dessutom är de ganska oförsiktiga och ouppmärksamma så leken slutar inte sällan i tårar. Oftast för duster, orättvisor eller mindre smällar, men ibland för att de råkat på någon av naturens vanligaste sommarplågor. Vad kan du göra mer än att trösta? Kolla in vår snabba guide!
Fästingar:
Hittar du en fästing som bitit sig fast, ta bort den med en pincett eller fästingborttagare (tips – riktigt bra investering!) så snart som möjligt. Ta tag i fästingen så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Vrid inte, det gör att fästingen lättare går sönder och att delar fastnar i huden. Försök att få med hela fästingen, men om delar av fästingens huvud/käkparti sitter fast kan du testa att plocka bort dem om några dagar, även om kroppen ofta själv kan stöta bort resterna. Tvätta såret, sedan händerna. Kontrollera huden där fästingen satt, uppstår rodnad eller huvudvärk och feber inom några dagar eller veckor ska du kontakta läkare.
Läs också: Fästingar: Så gör du om du blivit biten
Myggbett:
En del barn kan reagera mycket kraftigt på myggbett och få stora irriterande ”bölder”. En kall kompress eller något kylande att trycka mot bettet kan lindra, precis som pepparmynts-, eukalyptus-, eller tea tree-olja. Även aloe vera, tigerbalsam eller till och med tandkräm kan hjälpa mot klådan. Men det mest effektiva mot ett kliande myggbett är att stryka på en mild kortisonkräm eller alsolsprit. Om man får en riktigt kraftig reaktion kan vården ordinera antihistamin.
Läs också: Så får du myggbettet att sluta klia
Getingstick:
Visste du att allergiska reaktioner vid getingstick sällan visar sig vid första sticket? Ditt barn kan alltså bli getingstungen utan större besvär, men nästa gång kan en allvarlig allergisk reaktion blossa upp. Om barnet blir stucket, försök skrapa bort gadden – använd inte pincett eftersom det kan trycka ut mer gift ifrån gadden. Lindra med kyla och smörj med kylbalsam, kortison eller Xylocain (barn över 2 år). Du kan också prova att lindra reaktionen genom att fukta huden och gnida med en Ipren! Kontakta alltid vården om någon blir stucken i munnen.
Brännässlor:
Brännässlan är utrustad med små, små brännhår med en liten giftblåsa. Regel nummer ett – klia absolut inte! Undvik helst att röra det brända området överhuvudtaget. Gör du det trycker du bara in de vassa och brännande ”flisorna” längre in i huden. Börja istället med att skölja det brända området under rinnande vatten för att få bort de partiklar som ännu inte gått in i huden. Ta sedan en bit tejp och klappa försiktigt mot huden för att få bort de nässelhår som sticker upp.
De värsta besvären brukar oftast försvinna efter ungefär en kvart, men irritationen kan finnas kvar i uppemot tolv timmar. För att lindra svedan och klådan ytterligare kan du testa att stryka på lite kylbalsam eller lokalbedövande salva.
Läs också: Bränt dig på en nässla? Här är bästa knepet!
Brännmaneter:
Den stora frågan här måste ändå vara – ska man kissa på brännsåret eller inte? De svenska maneterna håller till längs hela västkusten och kan bli upp till 50 cm i diameter med flera meter långa trådar. Trådarna är giftiga även om de släppt, vilket kan hända om man plaskar mycket, så undvik det om det finns risk för maneter. Andra kännetecken för brännmaneter är att de är orange-gula eller eller blå-aktiga, till skillnad från de mindre, genomskinliga maneterna som inte bränns.
Om olyckan är framme, plocka bort trådarna (dina fingrar känner inte svedan lika mycket). Skölj med saltvatten, sötvatten kan faktiskt göra att det gör mer ont. Gnugga inte heller med handduk, försök istället att skrapa bort eventuella trådrester med exempelvis ett plastkort. Efter att trådarna är borta kan riktigt varmt vatten lindra smärtan. Is, Salubrin, kortioson och Xylocain kan också lindra. Kisset då? Nja, det finns inget vetenskapligt stöd för att det funkar, så för andra strandbesökares trevnad skulle vi avråda från det…
Badklåda:
Badklåda låter otrevligt, men det är ofarligt. Det orsakas av cerkarier, små parasiter som gräver sig in i huden och ger klåda och utslag som påminner om myggbett. Badklåda är självläkande och utslagen brukar försvinna efter någon vecka. Men behövs det kan man lindra klådan med lite aloe vera eller andra klådstillande medel. Parasiterna lever oftast i sjöar och barn drabbas oftare eftersom de badar längre och ofta håller till på grundare, varmare vatten där parasiterna frodas bättre.
Skrubbsår:
Skrubbsår hör sommar och barndom till, men det tröstar inte när olyckan är framme. Börja med att tvätta händerna och tvätta såret med tvål och vatten. Är det mycket smuts och grus, prova att borsta försiktigt med en ren och mjuk tandborste – såret är ganska bedövat de första minuterna efter skadan, så du kan borsta utan att det gör ont. En pincett kan vara till hjälp för att få bort grus.
Är det mer som behöver lösas upp, lägg över en blöt kompress en halvtimme och gör det mycket ont kan du prova att styrka på lite Xylocain och låta verka i fem minuter innan du fortsätter. Låt sedan såret lufttorka och sätt på ett plåster. På exempelvis knän kan det vara bra med en elastisk linda för att hålla plåstret på plats. Asfaltrester kan ge fula ärr, så är det svårt att få bort, vänd dig till vårdcentralen.
Solsveda:
Förhoppningsvis har vi föräldrar lärt av våra egna misstag och dagens barn blir sällan solsvedda. Barn har dessutom svårare att hantera värme, så de blir ofta knallröda för att de inte kan kyla ner sig och skärrade föräldrar ser till att gå in i skuggan eller smörja i god tid. Steget efter vanlig rödhet är sveda och små vattenfyllda blåsor. Om oturen skulle vara framme; badda med kalla handdukar, håll er undan solen några dagar och smörj med kylbalsam eller aloe vera. För barn över två år kan du smörja med lindrande kortisonsalva.
Lista: Bra att ha i sommar-apoteket
- Plåster, kompresser och kirurgtejp
- Sterilt snabbförband (kompress och häfta i ett, bra för skrubbsår)
- Sårtvätt
- Förband för brännskador
- Skavsårsplåster
- Elastisk binda
- Pincett och fästingplockare
- Febertermometer
- Handsprit
- Myggmedel
- Vätskeersättning
- Värktabletter
- Bedövande hudsalva (Xylocain, kylbalsam)
- Aloe vera-gelé (lindrar solsveda, stick och bett)
- Alsolsprit (lindrar efter bett)
- Medicinskt kol (vid förgiftning)
- Åksjukemedicin
Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177. Bildkälla: IBL
Artikeln publicerades först på Femina.