Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Det här ljuger vi mest om för läkaren

23 nov, 2020
AvMå Bra
Ljuga för läkare
Tyvärr väljer många att berätta en vit lögn när de besöker läkarmottagningen - antingen för att det är pinsamt, för att de vill försköna sanningen eller för att de vill få utskrivet recept på droger som de inte borde.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nuBrand logo
Coronapandemin - de restriktioner gäller i Sverige just nu

Bara att komma iväg till läkaren kan vara en utmaning för många, och det är ofta något man skjuter fram tills man verkligen måste. Att öppna upp sig för läkare och vara helt ärlig kan också kännas problematisk.

KK har tidigare skrivit att var tionde person ljuger när de träffar en läkare. Undersökningen genomfördes av Aleris Vårdpanel i Sverige.

Vissa kan välja att ljuga om helt oskyldiga saker, till exempel sin egen livsstil eller vardagliga vanor. Andra ljuger medvetet för att säkra sjukfrånvaro eller recept från läkaren.

Men vad är det som människor ljuger mest om för sin läkare? Vi har kontaktat två läkare för att höra vad de upplever är de största lögnerna på läkarmottagningen.

Tabubelagda ämnen

Allmänläkare på Legevisitt och chef för Maja.no, Harald Dobloug, berättar för KK att ämnen som magproblem, erektionsproblem och användning av stimulanser som droger, rök och alkohol är svåra för patienter att prata om.

Annons

Att patienterna inte vågar prata om dessa saker med sin läkare kan leda till att de kan svara oärligt på frågor kring ämnet.

- Det beror både på att många upplever dessa ämnen som tabu och att de skäms över att vara rädda för att de har smittats med en könssjukdom. Vissa människor går så långt att de riskerar att bli infertila (kan inte få barn), eftersom de inte vågar träffa en läkare som ska testa dem för sexuellt överförbara sjukdomar - eller så vågar de inte berätta vem de har haft sex med, säger Dobloug.

Att ljuga om sexuellt överförbara sjukdomar kan skapa större problem. I värsta fall kommer inte rätt test att tas och potentiellt farliga sjukdomar kommer inte att upptäckas. Enligt Dobloug är detta ett utbrett problem.

- På grund av detta valde vi att starta Maja.no för kvinnor och HansHelse.no för män, så att du kan få medicinsk hjälp utan att behöva se läkaren i ögonen. Människor är mycket mer ärliga när de kan berätta om sina sjukdomar digitalt.

Annons

Inte tillräckligt med information

Dessutom upplever Dobloug att många "förskönar sanningen" när de pratar med en läkare fysiskt. Det kan variera från hur mycket du dricker, om du röker eller om de har följt de råd de fick från läkaren förra gången de besökte läkarmottagningen.

Det finns också några som inte tar den medicin som de ordinerats, eftersom de inte har fått tillräckligt med information om effekter eller biverkningar och tycker att det är skrämmande.

- När du sitter och pratar med en läkare fysiskt är vissa rädda för att "dömas" och vill se bättre ut än de är. Som läkare tror jag att det handlar mycket om att patienten är rädd för att bli stigmatiserad - det vill säga att läkaren bedömer patienten negativt.

Ha förståelse

När du aldrig har berättat om ditt problem för någon tidigare, enligt Harald, kan det vara svårt att dela det med en främling, även om det är en läkare. I sådana fall påpekar han att läkaren har tystnadsplikt och hanterar sådana ”pinsamma” eller svåra problem dagligen.

Annons

- Även om jag förstår att du upplever vissa ämnen som svåra, bör du komma ihåg att vi läkare har sett det mesta tidigare. En annan viktig punkt; Oärlig information gör behandlingen du får sämre. I värsta fall kan det vara direkt farligt, eftersom du förlorar viktig information som kan betyda mycket för själva behandlingen och förloppet, säger Dobloug.

Han anser att det är mycket viktigt att ha ett öppen dialog med läkaren, svara ärligt och inte hålla tillbaka information eftersom läkaren litar på dina svar för att kunna göra bra bedömningar.

Skäms inte

Karim Sayed, läkare och docent vid University of Southeast Norway, säger också att patienter ibland kan avstå från att berätta om saker de tycker är pinsamt.

Som kosmetisk läkare har han också upplevt att patienter gömmer saker som de vet skulle ha lett till att han inte behandlat dem.

- Det är lite olyckligt och kan i värsta fall leda till komplikationer. Och det är synd att de känner en önskan att ljuga - vi läkare moraliserar inte, säger Sayed till KK.

Annons

För att undvika detta anser han att läkare måste bli ännu bättre på att kommunicera så att patienter inte känner behov av att utelämna någonting - och få dem att förstå varför de behöver all relevant information för att göra bra bedömningar.

- Det borde inte vara pinsamt att berätta för läkaren om sina problem - inte ens när det gäller sexuellt överförbara sjukdomar eller saker som har hänt medan de varit berusade.

LÄS MER

Succéläkarens övningar för ett bättre liv

Läkaren: Melatonin bör vara sista utvägen vid sömnproblem

5 saker som vården upptäckt sedan covid-19 kom till Sverige

Annons