Louise Strömberg: Jag hade planerat mitt självmord
Den allvarliga sköldkörtelsjukdomen krävde 25 antibiotikakurer på två år, vilket orsakade både utmattning och en allvarlig depression.
I juni fyller Louise Strömberg 30 år – något hon hoppas att kunna fira ordentligt tillsammans med släkt och vänner om pandemiläget tillåter.
– Jag hör en del personer i min ålder redan prata om att de börjar få lite åldersnoja, själv tänker jag inte alls på det viset. Jag är snarare glad för varje födelsedag jag får och vill ju bli gammal, tänk så hemskt alternativet hade varit, säger hon.
Värsta åren nånsin
I dag mår den gifta tvåbarnsmamman bättre än någonsin. Hon brinner för och arbetar med att inspirera andra människor till en hållbar livsstil, helhetshälsa, good enough-tänk och ett starkt välmående inifrån och ut.
Annat var det mellan åren 2012 och 2014 – de absolut värsta hon upplevt.
– Jag mådde extremt dåligt, var totalt orkeslös och så deprimerad att jag bestämde mig för att det fick räcka. Jag hade faktiskt till och med planerat mitt eget självmord, berättar Louise.
Hon hade drabbats av den allvarliga Graves sjukdom, en form av giftstruma, som utan behandling kan leda till ett livshotande tillstånd.
– Det började då jag bodde och jobbade i Costa Rica, jag fick infektioner som vägrade att släppa. Mitt immunförsvar klarade ingenting, jag tappade ofta både ord och minne, samtidigt som jag var otroligt trött. Det kändes ungefär som att befinna sig i en ständigt pågående jetlag efter att ha rest mellan flera olika tidzoner.
Vännen blev sambo
När Louise flyttade tillbaka till sin hemstad Norrköping 2012 blev den tidigare nära vännen Simon, som hon lärde känna i sjunde klass, hennes pojkvän och snabbt även sambo. Och han har verkligen funnits där och stöttat under den både långa som tuffa resan.
– Det går nog inte att beskriva hur mycket han har betytt och betyder för mig. Det tog lång tid innan läkarna kunde fastställa rätt diagnos och när de väl gjorde det var det väldigt svårt att hitta rätt i medicineringen. Ett antal gånger när Simon kom hem låg jag avsvimmad på golvet hemma, utan att han fick liv i mig, och fick ringa efter en ambulans. Det blev många resor mellan vår lägenhet och Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Ofta fick jag stanna där två-tre nätter.
Den tidigare högpresterande Louise var sjukskriven flera år och såg inget ljus alls i tunneln. Hon åt antidepressiv medicin, som mest ett 20-tal olika tabletter varje dag, samtidigt som hon gick hos en terapeut. Men varken det eller det starka stödet från sambo och föräldrar hjälpte.
– Jag bestämde mig för att vara helt ärlig och berätta för min terapeut att jag inte ville leva längre eftersom jag mådde så pass dåligt, inte tyckte att jag hade något drägligt liv och även hade utvecklat ett självskadebeteende. Då tittade hon på mig och sa: ”Fast det är ju upp till dig Louise. Du måste ta ansvar över ditt liv”. Hon tyckte att jag skulle fokusera på det jag har och göra det bästa av det.
Terapeutens ord fick allt att vända
Terapeutens raka och tydliga ord väckte något inom Louise och det blev vändningen för henne.
– Sjukdomen fick bägaren att rinna över, men senare har jag förstått att även min livsstil varit en stor bov. Dels stoppade jag i mig fel sorts kost. Dessutom hade jag en för hög press på mig själv att leva upp till andras förväntningar och normer i stället för att lyssna på min egen längtan och lust.
Under uppväxten var hon väldigt ambitiös och duktig i skolan, drömde om att bli advokat och lyckades redan som 15-åring få praktik på en högaktad juristbyrå i Malmö.
– Jag drev mig själv hårt, var noggrann och något av en perfektionist. Jag skulle bli jurist med målet att tjäna mycket pengar och på så sätt få hög status och vara lyckad som människa. Det känns som att vi i samhället är väldigt pushade mot olika sorters ideal att leva upp till, i stället för att våga gå sin egen väg och göra det man själv trivs och mår allra bäst av. Att forma en tillvaro efter vad JAG vill göra och inte efter vad jag förväntas att göra.
Njuta mer av sex
I början av detta året gav hon ut sin debutbok Self Love – Hur du läker, stärker och utvecklar relationen med dig själv. Från början fanns inga tankar att bli författare till en självhjälpsbok – men att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter till andra är något som vuxit fram under de senaste åren.
– När jag egentligen trodde att livet var slut fick det i stället sin början. Jag fann något så ovärderligt stort och viktigt i konsten att leva sitt liv helhjärtat. I dag ägnar jag min tid åt att dela med mig av det till andra. Boken handlar om saker som att hitta rätt kost, stressa mindre, samt att njuta mer av sex. Läsaren får en verktygslåda som guidar till att lära känna sin kropp, våga ta plats och utforska lusten med större närvaro – men också att sätta gränser.
På sin hemsida i beskrivningen av boken vidareutvecklar Louise sina funderingar:
Tänk om idén att bara jag lyckas nå den önskade målvikten eller framgången så kommer jag automatiskt börja trivas med mig själv egentligen är en bluff och ett ändlöst lopp du aldrig kan vinna? Tänk om du istället skulle vända på det, och först börja jobba på relationen till dig själv och förstå värdet, potentialen och rikedomen som bor inom dig. Vem vet hur mycket gränslös framgång och genuint välmående du kan uppnå i ditt eget fantastiska sällskap?.
– Det finns hur mycket som helst att läsa och lyssna på om hur vi ska bete oss, säga, göra och se ut för att bli omtyckta av andra människor. Men obefintligt lite om hur vi ska lära oss att älska oss själva – hur vi är och hur våra kroppar ser ut. Det är närmast ofattbart skevt. Vi är flockdjur som är programmerade att passa in i stället för att stärka relationen till oss själva, ta reda på vem just du är och vilka behov du har för att må bra.
Lade om kosten och slutade med alkohol
Under Louises resa dit hon nått i dag har hon läkt och stärkt kroppen både fysiskt och mentalt.
– Jag insåg att jag behövde bli mycket bättre på att ta hand om mig själv. Först sökte jag hjälp av en näringsterapeut som kom fram till att jag fick i mig för lite näring i min kost. Det var för mycket processad mat och vitt socker och inte i närheten av den mängd grönsaker och frukt som jag borde äta. Så det blev en helomläggning, där en massa snabba kolhydrater togs bort och byttes ut mot mer grönt. Jag avstod även från alkohol.
Efter bara ett par månader mådde hon mycket bättre, ångesten försvann mer och mer och hon kunde minska på medicinen rejält. Den enda tabletten som hon måste fortsätta äta är levaxin, eftersom sköldkörteln opererats bort. Däremot har dosen sänkts till nästan en fjärdedel mot när den var som högst.
Louise utbildade sig även till yogalärare, samt studerade kurser inom bland annat meditation och coachning.
– Det tog mig 23 år att ge yogan en chans, för ärligt talat tyckte jag tidigare att den kändes väldigt främmande och flummig. I dag leder jag klasser i såväl vinyasa, yin som hatha. Att guida andra in i yogans värld är bland det bland det bästa och mest givande jag vet. Jag tror många skulle älska det om de vågade släppa alla fördomar kring sin kropp och yoga.
Hon fortsätter:
– Det höga tempot och kraven på prestationsförmåga i vårt samhälle har gjort det svårare att få vårt livsviktiga behov av återhämtning tillgodosett. Något man märker på många olika sätt, exempelvis utbrändhet, känslan av otillräcklighet, samt den fysiska och psykiska hälsan. Där är yogan fantastisk, den ger oss lättillgängliga verktyg som gör i skillnad i vår vardag och ökar vårt välbefinnande.
Utbildade sig till yogalärare på Bali
Något som betytt mycket för Louise är även hennes resor till Bali, där hon vid fyra tillfällen bott på den indonesiska ön i en till två månader.
– Det var där jag utbildade mig till yogalärare. Första gången åkte jag med min lillasyster och de andra gångerna med min sambo, som för två år sedan blev min man. Det var när jag slapp alla mina tidigare prestationskrav och måsten som jag hittade mig själv.
Mellan två och fyra gånger per år arrangerar hon yogaretreats på olika platser, både i Sverige och i andra länder som Frankrike och Spanien. Men under pandemin har dessa ställts in och de fysiska yogapassen hemma i Norrköping har bytts ut mot digitala.
– Alla retreats brukar bli fullbokade direkt och även mina pass i Norrköping. Det visar på vilket starkt behov som finns att komma i kontakt med sig själv, sitt inre och samtidigt varva ned. De digitala träningarna under covid-19 har ofta haft uppåt 70–80 deltagare per gång och dessa tänker jag fortsätta med även efter pandemin, i kombination med de där man träffas fysiskt.
Många följare på Instagram
2016 lade ännu en titel till för Louise, nämligen influencer. Då startade hon ett konto på Instagram. För tillfället har det cirka 13 000 följare och hon har även många besökare på sin hemsida.
– Jag uppdaterar med något nytt varje dag på Instagram och lägger även ut bland annat hälsosamma recept som både är goda och roliga. Jag har faktiskt fått en hel del förfrågan om recepten, jag har sålt några till restauranger både i Sverige och utomlands. Till exempel hörde en restaurang i Australien av sig. Sådant är förstås jättekul.
Louise har nu även börjat skriva på en uppföljare till sin bok.
– Även den är en bok som verkligen behövs i dag. Jag mår bättre än någonsin, har hittat min plats i tillvaron och vill inspirera andra att göra samma sak, avslutar Louise och ler.
Det här är Louise
Namn: Louise Strömberg.
Ålder: Fyller 30 år i juni.
Familj: Gift med Simon, barnen Jonathan, 6, och Vivianna, 3.
Bor: I ett hus i Ljunga utanför Norrköping.
Yrke: Hälsoinspiratör, Self love-coach, yogalärare, influencer, receptkreatör och författare till debutboken Self love (Bladh by Bladh)
Louise på Instagram: @louisestromberg.se
Louises bästa må bra-tips
- Utöva tacksamhet
Påbörja eller avsluta varje dag genom att räkna upp tre fina händelser, personer eller saker som hänt och son du är tacksam för. Försök att "bada" i känslan av tacksamhet. Ju oftare du stannar upp och bjuder in tacksamhet, desto fler saker får du att vara tacksam för. - Testa meditation
Börja med att sätta dig i fred, sätt alarmet på två minuter, blunda och fokusera på ditt andetag. Så fort det kommer en tanke som stör din uppmärksamhet så noterar du att den är där, väljer att släppa taget och återgår med uppmärksamheten tillbaka till att följa andetaget in och ut. I börja kan det kännas lustigt, men det släpper snart och har dessutom enorma hälsoeffekter! - Fira mer!
Livet är värt att fira allt det som kan firas, litet som stort. - Våga känna efter
Öva på att lyssna inåt. Om en förfrågan om något eller en viss händelse inte känns rätt – tacka nej eller säg ifrån! - Testa yoga!
Välj att bortse från eventuella fördomar och ge det en genuin chans, det kan mycket väl vara början på något fantastiskt för såväl ditt fysiska som psykiska välbefinnande.