Mamatummy Day! Så gör du för att minska din diastas
När du är gravid växer magen successivt och blir större, vilket innebär att dina magmuskler kan separeras. Diastasis Recti är den medicinska termen, och innebär att de yttre raka bukmusklerna har separerat. Det är absolut vanligast efter en graviditet eller vid stor övervikt, men kan egentligen hända vem som helst.
För de flesta innebär diastasen inga större problem – musklerna brukar växa ihop igen av sig själva eller med hjälp av lättare träning. Trots det räknar man med att omkring 36 procent av kvinnorna har kvar en diastas efter den normala läkningstiden på åtta veckor, och för vissa är muskelseparationen så allvarlig att det krävs operation för att laga bukväggen.
Diastas kan också innebära stora problem i vardagen för många kvinnor, då de raka bukmusklerna och dess bindväv ska hålla de inre organen på plats. När det inte fungerar kan man få problem med att gå på toaletten, få lätt smärta över magen, instabilitet i bäckenet, ryggsmärtor och i värsta fall kan det leda till framfall, bråck och urinläckage.
Lyfte ämnet om mammamagen
Katarina Woxnerud är legitimerad naprapat och har publicerat 19 böcker. Hon driver även konceptet MammaMage vars mål är att hjälpa kvinnor med att stärka kroppen inifrån och ut under och efter en graviditet. För fem år sedan instiftade hon även Mamatummy Day som sker varje år den 25 april, i syfte att lyfta frågan om att kvinnor har rätt till information om vad som kan hända med kroppen under en graviditet och förlossning.
– Jag ville lyfta upp detta viktiga ämne så folk började prata om det. Jag är otroligt glad för all den uppmärksamhet som vi har fått genom åren och att det idag är ett ämne som man pratar om, säger hon till MåBra.
Minska din diastas
Woxneruds bästa tips för att minska din diastas är att träna och motionera lätt och att börja med övningar för att hitta knipet i bäckenbotten igen.
– Starta med lätta övningar för att hitta känslan för var den uttöjda magen finns igen. Stärk kroppen inifrån och ut och kom parallellt igång med promenader som du stegvis ökar längden på. Mycket handlar om att skapa en medvetenhet om sin nya kropp igen, att känna att man har ett visst stöd i bäckenbotten och magen så man kan öka belastningen och mängden rörelse, tipsar hon.
Efter en knäoperation är det få som får rådet att först vila ett par veckor för att sedan köra igång igen på vanlig nivå, utan de flesta rekommenderar att stegvis öka hållfastheten i vävnaden, knäkontroll, teknik och stegvis komma igång. På samma sätt tänker sig Katarina Woxnerud att det ska fungera med bäckenbotten och magen efter en förlossning.
– Starta i det lilla och få med dig uthållighet och kontroll till allt annat som du gör. Självklart ska du tillbaka till de rörelser och motion som du önskar även efter en graviditet, men låt kroppen samtidigt få lite tid att återhämta sig och att stärkas upp. Och att du hittar rätt i din nya kvinnokropp som du har fått, avslutar hon.
Foto: IBL
Läs mer: