Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Mejlapné – så undviker du det vanliga fenomenet

30 okt, 2024
AvLisa Näs
Delad bild på bekymrad kvinna framför dator samt porträtt av psykologen Siri Helle
Känner du stress över alla mejl som trillar in? Kanske gör du omedvetet ett litet andningsuppehåll när du ska öppna inkorgen? Psykologen Siri Helle berättar vad vi kan göra för att undvika så kallad mejlapné eller skärmapné.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du vet säkert hur det är; bara en snabb titt i mejlen innan du går hem för dagen. På en sekund går du från att tycka att du har koll på läget till att känna stressen kicka in. Att omedvetet göra ett andningsuppehåll när man kollar mejlen, så kallat mejlapné, är ett relativt nytt men inte ovanligt fenomen.

5 enkla tips på hur du jobbar smartareBrand logo
5 enkla tips på hur du jobbar smartare

Uttrycket myntades 2008 av skribenten Linda Stone i en artikel i amerikanska Huffington Post. Hon hade lagt märke till att både hon själv och människor i hennes omgivning tenderar att hålla andan när de öppnar mejlen eller skickar meddelanden med mobilen.

Det här är mejl- eller skärmapné

Mejlapné är ett tillfälligt uppehåll i andningen, eller ytlig andning, under tiden man kollar mejlen. Fenomenet har senare utvidgats till att inkludera skärm överlag, till exempel vid jobb eller datorspelande.

Stress ger ytlig andning – och tvärtom

Eftersom stress ofta gör att vi andas mer ytligt och det i sin tur får oss att känna oss ännu mer pressade, finns det risk för en nedåtgående spiral där andningen och stressen triggar varandra, säger psykologen Siri Helle.

Annons

– För de allra flesta är mejlen som en levande att-göra-lista. Trillar det in ännu en sak som man behöver ordna, då är det klart att det väcker mycket stress. “Nu är det fem nya grejer som jag måste fixa”, fast man kanske redan känner sig överväldigad.

LÄS OCKSÅ: Dopaminfasta – det räcker med en helg för att öka ditt lugn

Enligt Siri Helle kan mejlapné dels handla om ergonomi – att vi sitter hukade framför vår skärm och därmed får svårt att andas ordentligt. Dels kan det bero på stress:

– När vi blir stressade spänner vi oss. Vi gör oss redo att hantera det vår kropp uppfattar som ett hot. Då börjar vi andas ytligare och det sätter igång massa stresshormoner i kroppen, säger Siri Helle.

Testa din andning!

Lägg en hand på magen och en hand på bröstkorgen. Försök att andas djupt ner i buken så att handen på magen lyfter och sjunker. Jämför med bröstandningen som de flesta av oss gör när vi är stressade. Då höjs i stället handen på bröstkorgen. Upprepa bukandningen så länge som känns nödvändigt.

Djupandas och gör en avslappningsövning

Det första steget är förstås att bli medveten om att andningen påverkas. Nästa är att kunna hantera det. Att ta några djupa andetag ända ner i magen och påminna sig om att några nya mejl inte är hela världen, kan vara en start. Men det är också viktigt att komma ihåg att stress i sig inte är farligt.

Annons

– Tvärtom kan det vara bra att känna stress ibland, för att känna sig stimulerad. Det är brist på återhämtning som är farligt. Om man gluttar i mejlkorgen i tid och otid så går man kanske med den där lågintensiva stressen och pressade andningen jämt, säger Siri Helle.

För den som ofta är uppe i varv, spänner sig eller inte andas ordentligt kan en avslappnings- eller mindfulnessövning hjälpa. En annan idé är att göra något helt annat.

– Många känner att mindfulnessövningar, som att visualisera löv på vattnet, inte är deras grej. Då kan man i stället testa att vattna blommorna, tömma diskmaskinen, gå ut och göra ett ärende eller prata lite med en kollega. Det gör att man byter fokus och blir närvarande i någonting annat, säger Siri Helle.

Så undviker du mejlapné

  • Förebygg genom att ha bra ergonomi på din arbetsplats: ett skrivbord i lagom höjd och en bra stol så att du inte hukar framför skärmen.
  • Börja jobbdagen med din mest fokuskrävande uppgift – redan innan du öppnar mejlen. Har du redan kollat mejlen är risken stor att ditt fokus blir splittrat.
  • Bestäm vilka tidpunkter du kollar mejlen och håll dig till dem.
  • Kolla inte mejlen precis innan du lämnar kontoret eller innan läggdags.

Foto: TT/Shutterstock, Madeleine Ahlström

Annons