Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Naprapat-Jonas: Därför ska du meditera – 3 tips som funkar för alla

29 okt, 2024
Jonas Parandian.
Meditation är en bra metod för att ge dig själv lite lugn och ro i en stressig vardag.
– Det finns många olika sätt att meditera på, men kärnan i meditation är att vara närvarande här och nu, berättar naprapaten Jonas Parandian.
Här ger han 3 tips till dig som vill börja meditera.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Gör ingenting i 20 sekunder – ta en pausBrand logo
Gör ingenting i 20 sekunder – ta en paus

Funderar du på att börja meditera? Meditation kan hjälpa till att minska stress och att du blir mer lugn – och det bästa är att vem som helst kan göra det.

Jonas Parandian är leg. naprapat, föreläsare och författare till boken Stillhet och rörelse – en hälsobok som vill motivera läsaren till att lyssna på kroppens egen visdom. Han är en van utövare av meditation och började med det redan som barn. I stressiga perioder använder han meditationen för att lugna ner sitt nervsystem och för att få en bättre återhämtning.

LÄS OCKSÅ: Meditation: 3 övningar för dig som inte har tid att meditera

Då är det bra att meditera

När Jonas Parandian började att meditera gjorde han det på morgonen, men han berättar att det går lika bra att meditera när som helst under dagen.

Annons

– Meditera kan man göra när man vill. När man känner att man behöver komma hem. Och med komma hem så menar jag att man lämnar tankevärlden som vi många gånger förlorar oss själva i, och att man kommer tillbaka till hit, här och nu, säger Jonas Parandian och fortsätter:

– Att vara närvarande är vårt naturliga tillstånd men det är lätt hänt att försvinna i väg i tankevärlden. När vi är i tankevärlden skapar vi massor av onödig stress och oro. Men det är också väldigt enkelt att lämna den och komma tillbaka till den här stunden här och nu.

Så kan en meditation gå till

En meditation kan gå till på många olika sätt. Många förknippar meditation med att sitta still i tystnad, men man kan också meditera i rörelse som under dans. Det viktiga är att vara närvarande i stunden och enligt Jonas Parandian kan dina sinnen hjälpa dig på rätt väg.

”Om man tillåter det som är här och nu att få vara precis som det är, då brukar kroppen kunna slappna av”

– Du kan göra dig själv närvarande när du vill med något annat som redan är närvarande. Du kan göra dig själv närvarande med allt du kan se på, allt du kan lyssna till, allt du kan lukta och smaka på och allt du kan känna och ta på, säger han.

Annons

En enkel meditation är att andas in och ut – och vara närvarande med och acceptera känslorna och tankarna.

– En del av att meditera är att observera. När man märker att tankarna vandrar i väg är det bra att observera de här tankarna och försöka ha ett helikopterperspektiv. Att inte förlora sig själv i sina tankar, utan man tar ett litet kliv bakåt ser på tanken och tillåter den att vara så utan att försöka ändra den. Ungefär som att tankarna passerar förbi på himlen, som molnen gör.

Jonas Parandian som mediterar i skogen.
I stressiga perioder använder Jonas Parandian meditation för att få en bättre återhämtning.

3 tips vid meditation – som funkar för alla

1. Gå in i meditationen utan förväntningar

– En del personer som jag träffar, som har haft svårt att meditera, har en förutfattad mening att man vid en meditation ska sätta sig ner när man känner sig stressad och då ska man bli lugn. Och så säger man: ”men jag blir inte lugn, jag gör fel”. Då försöker man kämpa emot en känsla och försöker ändra den. När man mediterar så är målet inte att uppnå någonting. Om man förväntar sig någonting, då är man redan i framtiden. När man kämpar emot en känsla eller tanke och försöker ändra den så brukar den bara magnifieras, det bli motsatt effekt. Men om man i stället kan tillåta det som är här och nu att få vara precis som det är, då brukar kroppen kunna slappna av, säger Jonas Parandian.

Annons

2. Tillåt känslorna att komma till dig

– Med närvaro blir allt som kommer till en som en gåva. Man kanske sitter där och känner att hjärtat slår snabbare. Det är okej. Man andas och tillåter hjärtat att slå lite snabbare. Och den där klumpen i magen, att den får finnas där. Och försöka om möjligt att ta ett djupt andetag och se vad som händer. Vanligtvis så brukar det ske ett skifte, när man accepterar och tillåter hjärtat att slå snabbare eller klumpen i magen att vara där.

3. Var snäll mot dig själv

– När tankarna rusar i väg under meditationen och man kommer på sig själv att försvinna i väg. Att då inte vara hård mot sig själv. Tillåt tankarna att vara där. Och bara varsamt och vänligt påminn dig själv om att lämna tankevärlden och komma tillbaka här och nu. Du har inte gjort fel när du försvinner i dina tankar. Du har gjort något bra som upptäckt att det är där du befinner dig.

LÄS OCKSÅ: Medveten närvaro – enkla övningar som boostar välmående

Annons