Fråga träningsexperten Börja träna Löpning Gratis träningsprogram Se ''månadens övning'' Börja med yoga Andningsövningar

Naprapat-Jonas: Maxa din träning – genom stillhet

23 okt, 2024
Jonas Parandian
Foto: Kajsa Göransson och Martin Stenmark.
Träning handlar inte bara om rörelse – ibland är det i stillheten som utveckling sker.
– För att skapa en inre miljö som optimerar läkning och återhämtning, då är stillheten den viktigaste grundbulten, säger naprapaten Jonas Parandian.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 typer av vila som alla behöverBrand logo
5 typer av vila som alla behöver

Att nå dina träningsmål behöver inte handla om att pressa dig hårdare eller springa längre. Ibland kan nyckeln till att förbättra dina resultat vara något så enkelt som stillhet och återhämtning. Låter det konstigt? Inte om man lyssnar till naprapaten, föreläsaren och äventyraren Jonas Parandian. Han är nu aktuell med boken Stillhet och rörelse – en hälsobok som vill motivera läsaren till att lyssna på kroppens egen visdom.

– Jag har alltid trott på att dela med mig av kunskap. Jag tror att ju mer man förstår sin egen kropp och hur den fungerar då förstår man att det finns otroligt mycket man kan göra själv för att må bättre, säger han.

Därför är det viktigt med återhämtning för vår träning

Det är när vi är stilla som kroppen slappnar av och vi kan börja återhämta oss.

Annons

– Under träningen bryter man ner kroppen, det blir små mikroskador i muskeln som skickar signaler till kroppen att du till nästa gång ska bli lite starkare. För att skapa den optimala miljön som tillåter läkning krävs det återhämtning, det är då du läker och reparerar, säger Jonas Parandian och fortsätter:

– När kroppen slappnar av så stimuleras vårt parasympatiska nervsystem, vårt lugn och ro system. Och det är först när det är aktiverat som kroppen kan börja frisätta hormoner som reparerar och bygger upp kroppen.

Jonas Parandian

Ålder: 42

Gör: Leg. naprapat och föreläsare. Grundare till sex stycken naprapatkliniker. Medverkat i flera olika tv-program.

Aktuell: Med boken Stillhet och rörelse och Instagramkontot @naprapatjonas.

Sömnen påverkar träningsresultaten

I sitt arbete som naprapat möter Jonas bland annat fotbollsproffs, elithockeyspelare och andra sportstjärnor som tränar på hög nivå.

– Jag jobbade med ett elitlag där de fick pulsklockor och band runt brösten där man mätte hjärtfrekvensen och HRV. Vi kunde se att hos vissa spelare började pulsen sticka iväg när de skulle varva ner och sova. Vi förstod inte riktigt vad det var som hände. Sedan pratade vi med de spelarna och då visade det sig att de satt uppe och spelade tv-spel. Det var också de spelarna som hade flest sjukfrånvaro och mest skador. Det är ett exempel på, och precis som forskningen visar, hur viktig sömnen är för att vi ska kunna läka och återhämta oss.

Naprapat-Jonas tips på hur du skapar mer stillhet

  1. Avsätt tid varje dag för att meditera.
  2. Stäng ner skärmar minst en timma innan sänggående för att få kroppen att slappna av.
  3. Ge kroppen mjukgörande rörelser som den behöver.

Annons