Har du ont? Den här bilden kan lindra din smärta
Naturens helande potential är rikt beforskad. För över fyrtio år sedan kom en banbrytande studie som visade att patienter som hade fönster mot ett grönområde använde mindre smärtstillande läkemedel och återhämtade sig snabbare jämfört med patienter som tittade ut mot en tegelvägg. Men de bakomliggande orsakerna till de hälsofrämjande effekterna har inte varit helt klara.
Naturbilder minskar smärta
Österrikiska forskare har nu studerat mekanismerna bakom fenomenet. De har övervakat hjärnaktiviteten hos 49 studiedeltagare som fick elektriska stötar samtidigt som de tittade på bilder av en sjö, en urban miljö och ett kontor. När deltagarna tittade på just naturbilderna minskade de sensoriska signalerna som hjärnan tar emot när något gör ont – och deltagarna kände mindre smärta.
– Många studier har visat att människor konsekvent rapporterar mindre smärta när de exponeras för naturen. Ändå var de bakomliggande orsakerna till denna effekt oklara. Vår studie är den första som ger bevis från hjärnskanningar att detta inte bara är placebo, säger forskaren Max Steininger på Wiens Universitet.
Lindrar hälften så bra som medicin
Han förklarar att naturens smärtstillande effekt var ungefär hälften av effekten av smärtstillande läkemedel. Virtuella naturupplevelser skulle i framtiden kunna bli en kostnadseffektiv kompletterande behandling till mediciner, tror forskarna.
– Man bör definitivt fortsätta att ta de läkemedel som man har blivit ordinerad, men vi hoppas att alternativa sätt för att lindra smärta, som att uppleva naturen, kan användas för att förbättra smärthanteringen i i framtiden.
LÄS OCKSÅ: Naturen som medicin: Så påverkar 120 minuter i veckan din hälsa
Foto: TT/Shutterstock