Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Pollensäsong – varför är den så lång?

22 feb, 2025
author Kristina Lager
Kristina Lager
kvinna som snyter sig
Tiden för rinnande näsor och kliande ögon är här. Beroende på var i Sverige du bor kan den vara upp till 10 månader. Visste du förresten att sjunkande östrogennivåer kan förvärra dina allergisymtom?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tips för att lindra besvären under pollensäsongenBrand logo
5 tips för att lindra besvären under pollensäsongen

Är du en av alla som tänker ”nej, inte redan” när våren närmar sig? I stället för att vistas i naturen och njuta av varmare dagar åker du till närmsta apotek och laddar med 10 storpack pappersnäsdukar, nässprayer och allergitabletter. Pollensäsongens högtid är här.

– Pollenallergi är den vanligaste typen av allergi och hela 25 procent av befolkningen är drabbade, i vissa åldersgrupper upp till 30 procent. Vanligast är gräs- och björkpollen, men även al, hassel, bok, ek och gråbo är det många som utvecklar allergi mot, säger Lena Uller, professor i immunologi vid Lunds universitet.

Inte nog med att så många är drabbade, säsongen börjar tidigare och håller på en bra bit in på hösten. Att pollensäsongen blivit längre är en följd av klimatförändringarna. Förra året började Lena Uller som själv är allergisk mot pollen att känna av sin allergi redan i januari.

Annons

– Jag förstod först inte vad det var, men så kollade jag pollenrapporten, och det fanns pollen av både al och vide rapporterat i slutet av januari. Det var rekordtidigt även för att vara här i Skåne där jag bor. Har du otur kan du vara tvungen att ta din allergimedicin från januari till oktober. Pollen kan också spridas långt med vindarna, och i södra Sverige kan vi få pollen ända från Tyskland.

Håll pollenkoll

pollenrapporten.se, eller i appen Pollen+, hittar du den senaste pollenprognosen. I appen kan du ställa in notiser som varnar för höga nivåer av pollen som du är extra känslig mot, och föra dagbok över dina symtom.

Allergier har ökat kraftigt

Tittar vi 30-40 år tillbaka i tiden har allergierna ökat med hela 30 procent i Europa. En anledning till det menar Lena Uller är att vi mer och mer har anammat en livsstil med mycket halvfabrikat, processad mat samt att vi utsätts för luftföroreningar och andra ämnen som inte är bra för oss. Det finns dessutom en stark ärftlighet när vi kommer till allergier.

– Tyvärr så är risken att drabbas av allergier väldigt ärftligt, det är en av de sjukdomar som verkligen styrs av genetiken. Har du ingen förälder som är allergisk är risken att du drabbas 10–15 procent. Har du en allergisk förälder så ökar risken till 20–25 procent. Är båda dina föräldrar allergiska, ja – då är risken att du drabbas hela 40 procent.

Annons

Allergi och östrogen

Din allergi kan också förändras genom livet. Många blir av med sin allergi i övre tonåren. Men den kan också komma senare i livet. Immunförsvaret förändras med livet och är till viss del hormonellt, framför allt för oss kvinnor som har en större variation på hormonnivåer.

– Östrogen har en generell antiinflammatorisk verkan i kroppen och östrogen skyddar bland annat våra slemhinnor som blir torrare när östrogennivåerna sjunker. Många kvinnor kan därför uppleva förvärrade allergisymptom från ögon och näsa när man närmar sig klimakteriet. Detta då torra slemhinnor är mer lättretade och blir mer inflammerade när de utsätts för pollen.

Pollentabell: Då blommar det

Al: februari-maj

Hassel: januari-april

Björk: april-mitten av juni

Gräs: maj-september

Gråbo: juni-oktober

De flesta som är allergiska mot björk- och gräspollen reagerar med ögon som blir röda och kliar, nysningar och täppt eller rinnande näsa. Du kan också få känningar från halsen som klåda eller halsont. Det kan vara svårt att känna skillnad på pollenallergi och förkylning.

Annons

Skillnad på pollenallergi och förkylning

– När du blir allergisk så blir slemhinnan inflammerad, du kan få samma känsla i munnen och halsen som när du har ätit ananas – lite kliande och svidande. Vissa får mer en känsla av influensa och blir väldigt trötta. Tröttheten beror på att inflammatoriska ämnen, cytokiner, sprids med blodet och påverkar hela kroppen. Däremot brukar inte allergier ge feber.

Om du börjar hosta av din allergi, så ska du söka vård, säger Lena Uller. Hostan kan vara ett tecken på att du har drabbats av astma. Luftrören drar ihop sig och du får svårt att få luft. Astma kan komma väldigt plötsligt under pollensäsongen och ungefär 10 procent av alla med pollenallergi får även astma.

– Just när det gäller allergi så måste man helst börja behandlingen tidigt under pollensäsongen. Det kan kännas psykologiskt lite knepigt eftersom de flesta av oss inte vill medicinera när vi känner oss friska. Men dina ögon och näsa är väldigt lättretade, och när du väl har börjat få en reaktion så är den svår att stoppa.

Annons
Råd från en expert
Doktorn svarar

Mediciner mot pollenallergi

Lena berättar att vid en allergisk reaktion frisätter mastceller i kroppen ämnet histamin som ger klåda. När du tar tabletter med antihistaminer, som är den vanligaste behandlingen vid allergi, så blockerar de histaminet. Därför är det viktigt att starta behandlingen helst några veckor tidigare än du kanske tror, innan histaminet frisätts.

– Den vanligaste behandlingen som också är receptfri är just antihistaminer i tablettform, ögondroppar och nässpray. Ofta räcker det med antingen ögondroppar eller nässpray, eftersom tårkanalen mellan öga och näsa gör att medlet sprider sig.

Om du har en kraftigare form av al­­lergi, vilket ofta björkpollen, gräs, damm och katt kan associeras med. Då räcker inte alltid de receptfria läkemedlen till och då måste du söka hjälp menar Lena. Det är också vanligt att behandla allergier med steroider som till exempel kortison som verkar antiinflammatoriskt.

Annons

– Inom vården kan man testa hur mycket antikroppar du har mot ett specifikt allergen (det du är allergisk mot). Om du inte blir symtomfri med receptfria mediciner, och om du har förhöjda nivåer av antikroppar mot allergen, kan det bli aktuellt med immunterapi. En slags vaccination mot allergi, där du tränar kroppens immunförsvar genom att tillsätta en liten, liten mängd av allergenet som sedan successivt ökas.

Immunterapi är inget nytt, det har man känt till och jobbat med i över 100 år. Men på senare år har det utvecklats bättre ämnen som man kan träna kroppens immunförsvar på, berättar Lena. Tidigare har man fått uppsöka vården för att få en spruta var sjätte vecka under ett antal år. Och för vissa allergier, som till exempel mot katt och getingstick, är det fortfarande sprutor som är aktuellt.

Annons

Tablettvaccin mot pollenallergi

– När det gäller björk, gräs och dammkvalster kan du numera få vaccinationen i tablettform. Du tar en tablett varje dag i tre års tid. Första tabletten får du ta på klinik för att se att du inte får en allergisk reaktion, men sedan tar du den hemma själv. Man ser ofta resultat redan efter fösta åren, och efter tre års behandling är dom flesta patienterna väldigt mycket bättre. Vissa blir av med sin allergi helt, andra behöver kanske fortsätta ta medicin, men i mindre mängder.

Pollen på hösten

• Gråbo är en ört som blommar lite senare än gräs, det är dessutom väldigt allergent. Allergibesvären brukar komma under juli-september och kan ibland hålla på långt in på hösten. Gråbo växer i princip i hela landet.

• Höstambrosia är en slags ört som även den är väldigt allergen. Den blommar på hösten och finns främst i södra Sverige.

Lena berättar att vi har varit ganska restriktiva här i Sverige med den här typen av vaccination. Funderar du på om det kan vara aktuellt för dig så behöver du få en remiss från din vårdcentral till en allergiklinik.

Ska jag testa mig för pollenallergi eller medicinera?

– Om du inte vet, men misstänker att du är allergisk mot pollen så kan du absolut ta de receptfria läkemedlen utan att testa din allergi först. Blir du bättre, ja då vet du det. Men det kan också vara ett detektivarbete att ta reda på vad man är allergisk emot. Då är det bra att kontakta vårdcentral, de kan göra pricktest på huden som ger svar inom en halvtimme. Man kan även testa via blodprover – då får du ett tydligare svar på om du har allergen-specifika antikroppar.

Annons

Hur fungerar det med korsallergier?

– Om du är allergisk mot björkpollen så ökar även sannolikheten att du är allergisk mot gräspollen. Generellt gäller att om du har en allergi, så löper du större risk att bli allergisk även mot andra ämnen. Man kan säga att immunförsvaret blir lite felprogrammerat. Du kan också få korsallergi, då reagerar du på liknande allergiämnen men från en annan källa. Är du allergisk mot björkpollen så är risken stor att du till exempel även reagerar på stenfrukter och jordgubbar.

Det kan tyckas märkligt, men det finns en enkel förklaring. Vid pollenallergi är det ditt immunsystem som överreagerar när du utsätts för de proteiner som finns i pollen. Det här proteinet som finns i björkpollen är släkt och molekylärt likt det protein som finns i stenfrukter och jordgubbar. Därför tror kroppen att den blir utsatt för pollen när du till exempel äter en persika.

Få koll på korsallergier

Al: Ofta är man även allergisk mot björk och hassel, som kommer från samma familj. Kan även reagera på till exempel: äpplen, päron, nötter, morot, stenfrukter, sojabönor och kiwi.

Björk: Ofta även allergi mot närbesläktade pollenslag och äpplen, päron, nötter, morot, stenfrukter, sojabönor, kiwi …

Hassel: Ofta även allergi mot närbesläktade pollenslag och äpplen, päron, nötter, morot, stenfrukter, sojabönor, kiwi …

Gräs: Ofta även allergi mot flera grässorter och jordnötter, kiwi, melon, rågmjöl, vetemjöl, havre, sojabönor, ärtor, lök majs, tomat …

Gråbo: Ofta även allergi mot andra arter i familjen korgblommiga växter, däribland solros, maskros och kamomill. Plus: selleri, morot, fänkål, koriander, senap och persilja. Samt vissa kryddväxter, som basilika och oregano.

Annons