Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Nutritionisten: Så väljer du rätt D-vitamin

13 nov, 2020
Kvinnohand med ett piller i
D-vitamin är ett av få vitaminer vi faktiskt kan få brist på. Så hur vet man att man får i sig tillräckligt? Och vilket tillskott ska man välja? Så här säger nutritionisten!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 symtom vid d-vitaminbristBrand logo
5 symtom vid d-vitaminbrist

Brist på D-vitamin kopplas ihop med många sjukdomar, bland annat hjärtsjukdom, stroke och diabetes. Man diskuterar också om D-vitaminbrist ökar risken för att smittas av coronaviruset och att få en svårare form av covid19. Enligt Livsmedelverket finns det ännu inte tillräcklig med forskning som visar att det stämmer.

Svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin med mat

Vi får i oss vitaminet på två sätt: dels via maten, dels bildas D-vitamin i huden när vi är ute i solen. Men det är svårt, även för den som äter den mest hälsosamma kost, att komma upp i den rekommenderade mängden D-vitamin, menar Anki Sundin, nutritionist och nutritionsexpert på LRF.

– Jag tycker alla kan ta ett tillskott, åtminstone under vinterhalvåret. Den dagliga rekommendationen på 10 mikrogram blir inte skadlig även om man redan äter bra med berikade livsmedel regelbundet, säger hon.

All fisk innehåller D-vitamin

I första hand bör vi äta mat som innehåller vitaminer naturligt. Men när det gäller D-vitamin har vi tyvärr ganska begränsade möjligheter.

Annons

– All fisk, men framför allt fet, innehåller D-vitamin. Även äggula är en bra källa. Det finns också i berikade mjölk- och vegoprodukter. Därutöver kan vi äta ett tillskott, säger Anki Sundin.

Men spelar det då någon roll vilket D-vitamintillskott man köper? Ja, menar Anki Sundin:

Det här D-vitaminet är effektivast

Vitaminet finns i två former: D2 (ergokalciferol) och D3 (kolikalciferol). När vi är i solen bildas vitamin D3. Vitamin D2 finns i vissa växter och svampar, medan vitamin D3 har animaliskt ursprung.

– D3 har en högre så kallad biotillgänglighet, det vill säga att kroppen kan ta upp det bättre. Veganer brukar föredra D2 och det fungerar självklart också, om än i lägre grad.

Enligt forskning tas D3 upp dubbelt så effektivt som D2.

Så mycket D-vitamin behöver vi varje dag

  • Spädbarn och barn under 2 år 10 mikrogram
  • Barn och vuxna under 75 år 10 mikrogram
  • Vuxna som får lite eller ingen sol 20 mikrogram
  • Vuxna över 75 år 20 mikrogram

Foto: TT

Läs mer:

Nya rekommendationen: Då kan du behöva mer D-vitamin

Corona har ökat försäljningen av D-vitamin – läkare varnar för riskerna

Läkaren om D-vitamin och corona: De här grupperna behöver få i sig mer

Annons