Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Ny jättestudie: "Gåvänliga" städer kan bli lösning på kvinnors fetma

17 jul, 2017
Kvinnor som lever i ett jämställt samhälle och känner sig säkra rör på sig mer – och löper mindre risk att drabbas av övervikt och fetma, enligt en ny studie.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Varje år dör över fem miljoner människor på grund av inaktivitet. Nu visar en ny, stor studie som publicerats i tidskriften Nature, att det finns ett samband mellan övervikt – och ojämlikhet mellan könen.

Det är forskare vid Stanforduniversitetet som har följt 717 000 personer i 111 länder med en aktivitetsapp för att se hur mycket de rör sig om dagarna. Genom att mäta antalet steg över tre månader fick man fram ett mönster som kunde jämföras med förekomsten av övervikt och fetma.

Läs också: Ny studie: Barnfetman i Sverige minskar

– Gapet mellan könen är en förklaring till varför fetma är så vanligt i länder som Saudiarabien och USA, till skillnad från Sverige där vi har förhållandevis låg andel med övervikt och fetma i befolkningen, säger Carl Johan Sundberg, professor i arbetsfysiologi vid Karolinska Institutet, till Svenska Dagbladet.

Man kunde också tydligt se att övervikt och fetma är mer ovanligt i städer som är ”gåvänliga” – alltså där det är lätt att ta sig fram till fots. Det kunde man se genom att jämföra stegmängden i 70 olika städer i USA som var rankade efter hur lätt det var att ta sig fram utan bil till bland annat parker och affärer.

Annons

– Satsa på levande städer med service och parker inom gångavstånd. Gör övergångsställen säkra, gräv ner biltrafiken och bygg ut cykelbanorna, säger Carl Johan Sundberg som exempel på hur man gör städer mer ”gåvänliga”.

Läs också: Forskaren krossar fem vanliga myter om övervikt

Det finns redan ett antal studier som visar att övervikt och diabetes är vanligare i städer där man är beroende av bilen. Att kvinnor drabbas mer än män syntes dock tydligt först i denna studie.

– Det är ett mycket viktigt fynd – både ur ett folkhälso- och jämlikhetsperspektiv. I länder och städer där kvinnor känner sig kringskurna och upplever otrygghet i stadsmiljöer krävs ett systematiskt arbete för att göra fler miljöer tillgängliga. I grunden är detta en politisk fråga, men civilsamhället måste bidra och trycka på politiken, säger Carl Johan Sundberg.

Läs också: Fetma & diabetes – forskare har hittat botemedel 

Att vi i Sverige har relativt små aktivitetsskillnader mellan kvinnor och män innebär dock inte att vi kan ligga på latsidan, menar Carl Johan Sundberg:

– Att få de som rör sig minst att öka antalet steg per dag är mest lönsamt i ett folkhälsoperspektiv, likaså att stimulera fysisk aktivitet hos medelålders och äldre, säger han.

Källa: SvD, Nature   Foto: IBL

 

Fetma och sömnbrist hotar hälsan mest

Så snabbt får du bukfetma

Läs också: Fetma och sömnbrist hotar hälsan mest

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons